REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio pabaigoje tyliai pakeista motinystės išmokų tvarka sujaudino daugybę būsimų mamų. Pagal naująją tvarką, moterys, kurios nėštumo metu nedirbo, išmokų negaus. Ši žinia išmušė pagrindą iš po kojų mamoms, kurios dėl vienokių ar kitokių priežasčių besilaukdamos neturėjo darbo ir pakliuvo į įstatymo, kuris joms taikomas atbuline tvarka, spąstus. 

Spalio pabaigoje tyliai pakeista motinystės išmokų tvarka sujaudino daugybę būsimų mamų. Pagal naująją tvarką, moterys, kurios nėštumo metu nedirbo, išmokų negaus. Ši žinia išmušė pagrindą iš po kojų mamoms, kurios dėl vienokių ar kitokių priežasčių besilaukdamos neturėjo darbo ir pakliuvo į įstatymo, kuris joms taikomas atbuline tvarka, spąstus. 

REKLAMA

Tiesa, Seimas ėmėsi taisyti situaciją ir sumažinti moterims, likusioms be nieko, žalą. Parlamente svarstoma grąžinti moterims, kurios turėjo teisę gauti motinystės išmokas, teisėtus pinigus. Seimas svarsto "moterims, kurios neturėjo teisės gauti motinystės išmokos nuo 2019 m. spalio 30 d. iki šio įstatymo įsigaliojimo dėl to, kad tapo neapdraustais asmenimis ne nėštumo laikotarpiu, motinystės išmoka išmokama Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nustatyta tvarka ir terminais". 

Kiek anksčiau teisininkė Inga Pališkienė tv3.lt sakė, kad moteris, kurios laukėsi ir turėjo reikiamą darbo stažą, bet nedirbo, pagal senąją tvarką turėjo gauti motinystės išmokas. Tai, kad buvo nutarta, jog jos jų negaus, yra teisėtų lūkesčių pažeidimas.  

REKLAMA
REKLAMA

„Nėštumas dažniausiai planuojamas iš anksto. Ir moteris, tarkime, turi visą reikiamą darbo stažą, mokėjo mokesčius. Suplanavo nėštumą ir gal dėl papildomo streso darbe prieš pat nėštumą nutraukė darbo sutartį, žinodama, kad turi reikiamą darbo stažą ir gaus išmokas. Ir štai staiga priėmė įstatymą, kuris užkerta kelią gauti išmokas. Taip, teisėti lūkesčiai yra pažeisti“, – sakė teisininkė.  Anot jos, nežinioje atsidūrusios nėščios moterys gali kreiptis į teismą, nes kyla įstatymo taikymo klausimas. 

REKLAMA

„Čia atgalinis įstatymo taikymas, mes negalime situacijoms, kurios ištiko praeityje, taikyti [dabarties įstatymo]. Žinoma, išėjimas į dekretą vyksta jau po įstatymo pataisos įsigaliojimo, bet jei įstatymas tam tikras teises ir pareigas sieja su nėštumo momentu, reiškia įstatymą reikėtų taikyti ateičiai. Jei moteris nėštumo metu neteks darbo ateityje, tada turėtų galioti naujoji įstatymo pataisa. Manau, teismai turėtų įstatymo taikymą traktuoti palankiau būsimai mamai“, – svarstė teisininkė. 

Ministras žadėjo kompensacijas 

Po tv3.lt straipsnių ir kilusio nepasitenkinimo dėl motinystės išmokų panaikinimo darbo netekusioms mamoms socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis pažadėjo kompensacijas. 

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija pripažino, kad spalio 30-ąją įsigaliojusios Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos nebeleidžia gauti išmokų toms mamoms, kurios per visą nėštumo laiką negavo pajamų. Iki šiol nustatant išmokų dydį, buvo vertinamas pastarųjų metų pajamų laikotarpis, neskaitant nėštumo ir gimdymo atostogų. 

„Gerinant vienos grupės padėtį negalima be pereinamųjų laikotarpių keisti taisyklių kitoms moterims, šiuo atveju mamoms, kurios turi sukaupusios reikiamą socialinio draudimo stažą, bet nėštumo metu nedirbo ir dėl to nebegali gauti motinystės išmokos. Jų lūkesčiai buvo pažeisti, todėl nuostatos įsigaliojimą atidėsime, o praradimus kompensuosime“, – pranešime rašė L. Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot ministerijos pranešimo, L. Kukuraitis specialistams pavedė parengti projektą, kad pakeitimų įsigaliojimas būtų atidėtas, o atsiradę mamų praradimai būtų atlyginti. Ministras patvirtino, kad kad įstatymo pakeitimas įsigaliojo skubiai, įgyvendinant Konstitucinio Teismo nutarimą ir „buvo susijęs su savarankiškai dirbančių moterų padėties pagerinimu“, t.y.  šios moterys įgijo teisę gauti motinystės išmoką, nutraukusios darbinę veiklą nėštumo metu.

Būtent dėl skubos priimant pataisas, anot jo, nebuvo įspėtos mamos, kurios nėštumo metu nedirbo ir nevykdė savarankiškos veiklos. 

Konstitucinis Teismas griežtas: išmokos tik dirbančioms mamoms 

Portalas tv3.lt primena, kad priešpaskutinę spalio dieną įsigaliojo motinystės išmokų įstatymo pataisa, kuri, be kitų dalykų, skelbia, kad mamos, kurios nėštumo metu nedirbo, bet turi reikiamą darbo stažą, negali pretenduoti į motinystės išmoką.  

REKLAMA

Pagal įstatymą motinystės išmoka sudaro 77,58 proc. nuo vidutinio moters darbo užmokesčio iki mokesčių ir gali būti mokama tik tuo atveju, jeigu moteris per pastaruosius dvejus metus yra įgijusi 12 mėnesių socialinio draudimo stažą. Pasak naujosios pataisos, į darbo stažą turi įsiskaičiuoti ir laikas, kai moteris dirbo būdama nėščia.  

„Motinystės išmoka mokama moterims, kurios turi reikiamą socialinio draudimo stažą, tačiau nėštumo metu išėjo iš darbo, buvo atleistos iš tarnybos ar nutraukė savarankišką veiklą ir todėl tapo neapdraustos. O tais atvejais, kai moteris viso nėštumo metu nedirba, motinystės išmoka nemokama. Šie ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimai įgyvendino Konstitucinio Teismo nutarimą ir įsigaliojo nuo 2019 m. spalio 30 dienos“, – skelbė ministerija.  

REKLAMA

Anksčiau daliai moterų, nutraukusių darbinę veiklą nėštumo metu, motinystės išmoka nebūdavo mokama nepaisant fakto, jog jos turėjo reikiamą socialinio draudimo stažą.

Pranešama, kad Konstitucinio Teismo nuomone, tokia padėtis prieštaravo konstituciniam teisingumo principui, todėl Seimas pritarė pakeitimams, kurie sudaro sąlygas motinystės išmokas gauti visoms moterims, jei jos yra įgijusios reikiamą stažą ir tapo nedraustos nėštumo metu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų