REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Strazdauskaitės žudikai vėl teisme: netrukus išgirs, kas jų laukia (nuotr. TV3)

Rezonansinėje jaunos plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje ketvirtadienį Kauno apygardos teisme buvo tęsiamos baigiamosios kalbos. Šios dienos posėdyje prokuroras bei kiti proceso dalyviai pasisakė ir dėl siūlomų bausmių.

11

Rezonansinėje jaunos plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje ketvirtadienį Kauno apygardos teisme buvo tęsiamos baigiamosios kalbos. Šios dienos posėdyje prokuroras bei kiti proceso dalyviai pasisakė ir dėl siūlomų bausmių.

REKLAMA

Baigiamosios kalbos buvo pradėtos dar ankstesniame posėdyje, bet tąkart pritrūko laiko, todėl procesas persikėlė į šį ketvirtadienį.

13.15 val. prasidėjęs posėdis vyko už uždarų durų. Po posėdžio paaiškėjo, kad visus tris pusbrolius Bieliauskus prokurorai pasiūlė įkalinti iki gyvos galvos. Dar dviem bendrininkams siūlomos švelnesnės bausmės. Algimantui Stankevičiui – 4 metų ir 3 mėnesių, o Tomui Zagurskui – 4 metų bausmės. Šią informaciją patvirtino bylai vadovaujantis prokuroras Gintas Ivanauskas, kuris dar kartą pabrėžė, jog griežtos bausmės siūlomos dėl itin ciniško ir žiauraus nusikaltimo.

„Šiandien teismo paprašėme pripažinti Karolį Bieliauską, Leoną Bieliauską ir Mantą Bieliauską kaltais dėl dviejų plėšimų 2016 ir 2017 metų, dėl turto sunaikinimo, dėl neteisėto laisvės atėmimo, taip pat pripažinti kaltais dėl kvalifikuoto nužudymo ir skirti galutines subendrintas bausmes – laisvės atėmimus iki gyvos galvos“, – ketvirtadienį po posėdžio žurnalistams sakė prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA

„Argumentai yra – atsižvelgiant į paties nusikaltimo ciniškumą, žiaurumą, į tai, kokį sukėlė pavojų visai visuomenei tas nusikaltimas, jau nešnekant apie tai, kokius išgyvenimus turėjo patirti artimieji“, – sakė G. Ivanauskas.

REKLAMA

L. Bieliauską, atsižvelgus į jo ankstesnius teistumus, siūloma pripažinti pavojingu recidyvistu. Prokurorai taip pat prašo pilnai tenkinti nužudytos merginos artimųjų civilinius ieškinius.

Nukentėjusiųjų advokatas Marius Liatukas savo ruožtu taip pat akcentavo kaltinamų ciniškumą: „Nematome, kad cinizmas prasidėjęs nusikaltimo padarymu būtų išnykęs. Iš visų trijų kaltininkų solidariai prašome priteisti šiek tiek daugiau kaip 400 tūkst. eurų neturtinės žalos.“

Vieno iš pusbrolių Bieliauskų advokatas teigė, kad pasiūlytos bausmės yra per griežtos, bet nuo išsamesnių komentarų jis susilaikė. 

REKLAMA
REKLAMA

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinami, kad siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu. Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Prabilo apie klaidas

Anksčiau K. Bieliausko advokatas Raimundas Gargasas tv3.lt teigė, jog ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai padarė daug grubių klaidų, kurios tiesiog bado akis.

R. Gargasas sakė, kad tokių kraupių klaidų jam neseniai neteko matyti: „Nužudymo bylose, kad vyktų kriminalistai su įtariamuoju be advokato į nusikaltimo vietą... Nesuvokiama! Praktikoje yra buvęs atvejis, kai dėl advokato nedalyvavimo tam tikram procese buvo pakeisti parodymai teisme ir žudikas buvo išteisintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O čia – advokato nėra, nieko nefilmuoja. Parodymų patikrinimo protokolą surašo po kelių dienų. Įtariamasis vėliau teigia, kad nesąmonės tame protokole surašytos. Tos klaidos, kurios dabar išryškėjo, krenta į akis beprotiškai. Juodu ant balto įstatyme parašyta, kad gynėjo dalyvavimas yra privalomas. Nori to ar nenori. O dabar turime klausimą, kuo tikėti – pareigūnais ar kaltinamuoju?“

Bet išklausius kitą pusę, paaiškėjo, kad situacija nėra tokia dramatiška, kaip galėjo pasirodyti. I. Strazdauskaitės artimuosius atstovaujantis advokatas Marius Liatukas sutiko pakomentuoti viešus teiginius dėl esą nekokybiškai atlikto ikiteisminio tyrimo.

REKLAMA

Paklaustas dėl ikiteisminio tyrimo metu padarytų pareigūnų klaidų, M. Liatukas teigė, kad jokių rimtų klaidų jis nemato:

„Manau, kad ikiteisminis tyrimas vyko ypatingai profesionaliai. Buvo sutelktos gausios aukštos kvalifikacijos pajėgos. Visuomenės dėmesys šiam įvykiui suponavo ypatingai kokybišką priėjimą prie šio tyrimo. Net daugiau neturiu, ko komentuoti. Šiuo metu negaliu patvirtinti kitos pusės reiškiamų aplinkybių. Bet, kiek esu susipažinęs su byla, tai jokių klaidų nematau.“

Bet kuriuo atveju, anot M. Liatuko, teismas neabejotinai įvertins visas tas aplinkybes ir galimai iš to kylančias abejones: „Jei tas bus konstatuota, į tai bus atsižvelgta. Teisėjų komanda yra ypatingai stipri. Jei tokie faktai bus nustatyti, bus viskas patikrinta. Visi duomenys, kurie surinkti ikiteisminio tyrimo metu, įrodymais tampa ir jais remtis galima tik tada, kai juos įstatymų numatyta tvarka įvertina teismas.

REKLAMA

Jei teismas įvertintų, kad kažkas buvo padaryta pažeidžiant asmens teises, tai gali to įrodymo nepriimti. Esu įsitikinęs, kad šioje byloje yra daugiau negu vienas kaltę patvirtinantis įrodymas. Tarkime, jei turime 10 argumentų ir vienas iš jų teismo neįtikina, tai vis tiek 9 lieka. Pasikartosiu, nematau prielaidų, kad netinkamai kažkas būtų padaryta. Jei kiti advokatai mato, jų valia, jie turi teisę tai įrodinėti.“

Užmušė kastuvu

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad I. Strazdauskaitė 2017 metų kovą išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai pradingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas užkastas Kėdainių rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėsaugos duomenimis, mergina mirtinai sumušta kastuvu. Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I. Strazdauskaitei išlipus iš automobilio, ją pagrobė.

Šioje byloje kaltinimai pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis Algimantas Stankevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis Tomas Zagurskas taip pat kaltinami plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą. 

Be to, pusbroliams Bieliauskams bei T. Zagurskui pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

Kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Artūras Urbelis anksčiau yra sakęs, kad kaltinamieji neneigia dalyvavę nusikaltime, tačiau jų parodymai apie atliktą vaidmenį kinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų