REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne savo noru visoje Lietuvoje išgarsėjusi Eglė Kručinskienė neseniai pareiškė, kad suka į politiką. Moteris paskelbė, kad kartu su Centro partija „Gerovės Lietuva“ ir jos vedliu Nagliu Puteikiu šturmuos Seimą. Tiesa, kokius darbus dirbs Seime, kokia bus jos rinkiminė kampaniją, ar kaip klostysis šeimos gyvenimas jai pakliuvus į valdžios tvirtovę, moteris tiksliai nežino. Visgi E. Kručinskienė tvirtai nusiteikusi parlamente atstovauti tokiems, kaip ji – neturtingiems ir neturintiems aukštojo išsilavinimo.

Ne savo noru visoje Lietuvoje išgarsėjusi Eglė Kručinskienė neseniai pareiškė, kad suka į politiką. Moteris paskelbė, kad kartu su Centro partija „Gerovės Lietuva“ ir jos vedliu Nagliu Puteikiu šturmuos Seimą. Tiesa, kokius darbus dirbs Seime, kokia bus jos rinkiminė kampaniją, ar kaip klostysis šeimos gyvenimas jai pakliuvus į valdžios tvirtovę, moteris tiksliai nežino. Visgi E. Kručinskienė tvirtai nusiteikusi parlamente atstovauti tokiems, kaip ji – neturtingiems ir neturintiems aukštojo išsilavinimo.

REKLAMA

Portalui tv3.lt moteris prisipažino, kad „Facebook“ pasiskaito nuomones apie save, bet šios jos neveikia. Žmonių pyktis, kad į valdžią ruošiasi „neišsilavinusi pardavėja“, pasak E. Kručinskienės, nėra teisingas, nes Konstitucija nedraudžia į Seimą kandidatuoti turto ir išsilavinimo neturintiems žmonėms. Ši žmonių grupė, pasak moters, nėra atstovaujama, todėl ji imsis taisyti šią klaidą.

Neseniai Jums buvo pranešta, kad turite išsikraustyti iš būsto Panemunėje. Tiesa, kilus skandalui Jums greitai pasiūlytas kitas socialinis būstas. Ar esate patenkinti nauju būstu? Kada ketinate persikelti? 

REKLAMA
REKLAMA

Naujuoju būstu esame patenkinti, laukiame, kad galėsime įsikurti. Tiesa, kada tai bus, dar neaišku, raktų negavome. Bet džiaugiamės, kad į mūsų norą buvo atsižvelgta. Ir tikrai, tai gana tinkamas ir priimtinas variantas, kuris yra pasiūlytas.

REKLAMA

Mes norėjome, kad galėtume patys šildytis. Į tai buvo atsižvelgta, dabar gavome būstą su dujomis, taigi patys galėsime kūrentis, pataupyti. Tai mums buvo labai svarbu, esame patenkinti.

Kraustysimės į naują būstą kitais metais. Kada, tiksliai nežinau, nes dar nesutvarkyti dokumentai. Neturime raktų, tai dar neturime, kur kraustytis. Nežinau, kiek užtruks, du ar tris mėnesius.

Kas nutiks su tuo būstu, kur dabar gyvenate?

Mano giminaičiai domėjosi, nes nori išsipirkti. Kaip supratau, jie galės išsipirkti, bet tai bus brangiau, nei jiems siūlė prieš trejus metus. O mes negalime ten pasilikti, nes tą būstą bet kokiu atveju planuoja parduoti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai ir yra priežastis, kodėl mus iškelia. Nes gal ir mums galėtų tą sutvarkyti [likti gyventi tame pačiame būste], nes sulaukėme eilės socialiniam būstui gauti, bet tuos medinukus pardavinėja. Yra toks sprendimas, todėl mes net negalime gauti tokio, kokio norime medinuko, kūrenamo kietu kuru. Taigi, mes tokio gauti negalime, vistiek turime eiti gyventi į butą.

O nusipirkti galimybės neturite?

Tai, jei mes laukiame socialinio būsto, tai faktas, kad mes nusipirkti galimybės neturime. Mes socialinio būsto laukėme penkerius metus, nuo to laiko, kai mums gimė pirmas vaikas.

Prieš tai aš gyvenau mamos bute, ji turi dviejų kambarių butą. Bet aplinkybės susiklostė taip, kad mano močiutė nebegalėjo vaikščioti ir mes turėjome užleisti kambarį močiutei, kad mano mama prižiūrėtų seną ir sunkiai sergančią močiutę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, labai greitai turėjome išsikraustyti ir tada mūsų giminaičiai pasiūlė, kad galėtume pažiūrėti jų būstą. Mes neturėjome kur eiti, ir jie mums leido ten apsigyventi. Nuo tada, kai neturėjome kur gyventi, iškart stojome į eilę socialiniam būstui, nes tuo metu likome visai be būsto.

Kada nutarėte, kad norite ir galite kandidatuoti į Seimą? Kas lėmė tokį apsisprendimą?

Visų pirma, per savo nelaimes, vaikų atėmimą mes tapome vieši žmonės, mūsų privatus gyvenimas buvo visiškai sugriautas ir nori, nenori buvome ir žiniasklaidoje, televizijoje. Pasikeitė mūsų gyvenimo kursas. Mes patys susidūrėme su didele problema, kuri yra Lietuvoje – vaiko teisių tarnyba.

REKLAMA

Ji veikia labai žalingai mūsų šaliai, ypač vaikams, tėvams. Patyrėme viską patys ir tai, kad jų žodžiai skiriasi nuo darbų. Kalbos apie pagalbą šeimai yra priedanga, realiai yra didelis persekiojimas, varginimas, vaikų kankinimas.

Taigi, mes tai patyrėme, tapome tam tikros problemos liudininkais. Tai ir paskatino norą, kad žmonės, gyvendami laisvoje Lietuvoje, ypač šeima, galėtų būti laisvi ir tarnybos, kurios darosi policinės, nepersekiotų vaikų, tėvų. Apie tai norisi kalbėti, tai norisi spręsti. Šis patyrimas ir yra motyvas judėti ta linkme.

Ką norėtumėte nuveikti Seime? Vienas žmogus ten – ne karys. Ar visi partijoje, su kuria eisite į rinkimus, pritaria Jūsų požiūriui, siekiams?

REKLAMA

Aš suprantu, kad viena ten ne karys, bet tikiu, kad rasčiau bendraminčių. Atsirastų žmonių, nevyriausybinių organizacijų, psichologų, profesorių, kurie kaip suprastų, kas vyksta, kas negerai.

Bendromis jėgomis tariantis, diskutuojant būtų galima gerinti tą situaciją, kad nebūtų tokios įtampos, persekiojimų. Man vienai ten nereikėtų kažką daryti, būtų daugiau žmonių, kurie būtų šalia, padėtų savo idėjomis.

Ar dar yra sričių, kur norėtumėte ir galėtumėte panaudoti savo išsilavinimą ir patirtį Seime?

Visų pirma man rūpi ši sritis [vaikų teisės], nes aš pati turiu du mažus vaikus. Tikrai daug nerimo kelia tokie išleidžiami įstatymai. Pirmiausia norėčiau gilintis į šį klausimą. Aš nesu kokios nors srities specialistė, kad kažkuo dar galėčiau užsiimti. Būtent ši sritis, šeimos klausimas, vaikų klausimas mane domina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar Jūsų turimos patirties užteks darbui Seime, įstatymų leidybai?

Aš nesiruošiu kažkokių dar ten įstatymų priiminėti, kur neturiu kompetencijos. Bet ši sritis [vaiko teisių] aš žinau, ką žinau ir norėčiau, kad įvyktų pasikeitimai. Nesiruošiu užsiimti kažkuo daugiau, nei aš esu pajėgi. Būtent ši sritis mane domina.

Gal galite papasakoti apie save? Kur studijavote? Dirbote?

Kai nutiko nelaimė [atėmė vaikus] pas mus į namus atvykdavo žurnalistų. Su kokiomis šešiomis kameromis į mūsų mažą kambarėlį ir sakydavo, kad žmonės domisi jūsų situacija, visi į jus žiūri, gailisi. Ir sako, padarome apie jus laidą, kad žmonės susipažintų.

REKLAMA

Tai aš jiems ir pasakiau, jei jūs norite ką nors apie mus parašyti, pasižiūrėkite į grėblį. Ar jūs daug klausimų turite grėbliui? Galite jį ir paklausinėti. Aš neturiu daug ko papasakoti apie save. Yra žmonių, kurie galbūt turi. O aš neturiu kuo pasigirti, ką pasakyti.

Aš esu dirbusi pardavėja parduotuvėje, nieko nesu baigusi, neturiu aukštojo išsilavinimo. Turiu vidurinį išsilavinimą, daugiau niekur nestojau. Buvau namų šeimininkė, auginu vaikus esu mama.

Esate matoma ir žinoma. Sprendimas kandidatuoti į Seimą pritraukė dar daugiau dėmesio. Ar girdėjote nuomonių apie save? Kokios jos? Kaip Jus priima žmonės, potencialūs rinkėjai?

Girdėjau. Nemažai nuomonių galima pasiskaityti „Facebook“. Žmones piktina, kad kažkokia pardavėja, namų šeimininkė, neturinti aukštojo išsilavinimo staiga eina į Seimą. Girdisi pasisakymai, kad tai – pasityčiojimas.

REKLAMA

Tada man kyla klausimas: aš esu Lietuvos pilietė, neteista, Konstitucijai niekuo nenusižengiu. Gal Konstitucijoje yra parašyta, kad tik turtingas, išsilavinęs pilietis gali eiti į Seimą? O jau neišsilavinęs, namų šeimininkė arba pardavėja į Seimą negali eiti? Parodykite Konstitucijoje tokią eilutę ir aš sutiksiu, kad kažką darau neteisėtai.  

Gal žiniasklaida yra suformavusi tokią nuomonę, kad tik tam tikra grupė turtingų ir išsilavinusių gali dirbti Seime. Tarsi tos vietos Seime tik jiems yra skirtos. O va žmogus be aurų negali ateiti į tą vietą. Bet to nėra nurodyta Konstitucijoje.

Taigi, atrodo, kad tam tikra grupė žmonių yra nurašyta. Tokie žmonės, kaip aš, yra už kažkokių ribų. Bet jie yra žmonės, turi poreikių, kurie yra neišgirsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar esate pasiruošusi, pagalvojusi, kaip pasikeistų Jūsų gyvenimas, jei būsite išrinkta į Seimą?

Taip, apie tai reikia pamąstyti. Tik dėl to, kad tas krūvis bus nemažas. Vaikai dar maži, pati nežinau dar, kokios bus darbo valandos, atlyginimas. Žinau, kad atlyginimas, matyt, bus neblogas. Bet visas krūvis, kiek reikės skirti laiko, dar reiks viską susižinoti, pamąstyti.

Mūsų gyvenime jau daug kas pasikeitė, įgavome vidinį imunitetą, jėgų. Tapome kitais žmonėmis, praėjome teismus, grumtynes su vaikų teisėmis.

Kokia bus Jūsų rinkiminė kampanija? Kokią žinią skleisite žmonėms? Ką akcentuosite?

Matote, aš nesu viena. Manau, kad kampanija vyks, bet aš esu komandoje. Visų pirma, aš ne pati veržiausi [į Seimą], todėl nemanau, kad man vienai ir rinkimų kampaniją reikės vykdyti. Mane pakvietė Centro partija ir Naglis Puteikis. Aš turiu šią grupę žmonių ir mes kartu spręsime, kaip judėti.

REKLAMA

Kaip Jūsų vyras reagavo į Jūsų norą eiti politikos keliu? Kaip manote, kaip keisis Jūsų šeimos gyvenimas?

Reikės viską gerai apmąstyti, pasikeitimų bus. Tai būtų nelengva, gal būtų tam tikra auka. Man vaikai svarbiau už bet ką, mes tada su vyru dalintumėmės krūvį. Man tektų darbo krūvis, vyras turėtų daugiau laiko skirti vaikams. Mes susitarę ir vieningi, nekiltų problemų susiderinti, kad vaikams būtų gerai.

O vyras, kai sužinojo, kad kandidatuosiu į Seimą, reagavo linksmai. Kaip vyras. Jis pritarė, mes vieningi ir sutarę. Visko buvo ir juokėsi, ir juokavome, mąstėme ir mąstome. Reikės viską apgalvoti, mes suprantame gresiančius pasikeitimas. Mes labai vieningi.

Ačiū už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų