REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas rinkimų kartelės mažinimą vertina skeptiškai, tačiau atsakymo dėl veto neteikia

Papildyta komentaru dėl valstybės biudžeto

Prezidentas Gitanas Nausėda sako skeptiškai vertinantis Seimo sprendimą sumažinti parlamento rinkimų kartelę iki 3 proc. ir ketinantis pateikti atsakymą dėl veto, „kai ateis laikas“.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako skeptiškai vertinantis Seimo sprendimą sumažinti parlamento rinkimų kartelę iki 3 proc. ir ketinantis pateikti atsakymą dėl veto, „kai ateis laikas“.

REKLAMA

„Numatyti terminai, šiandien aš savo nuomonę pateikiau, ji ganėtinai skeptiška. Atsakymas tikrai bus, kai ateis laikas ir visi pamatysime“, – žurnalistams spaudos konferencijoje Utenoje sakė šalies vadovas.

Seimas antradienį nuleido kartelę parlamento rinkimams iki 3 procentų partijoms ir 5 procentų koalicijoms.

Už Seimo rinkimų įstatymo pataisą balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo vienas, susilaikė aštuoni parlamentarai.

Pataisa priimta valdančiųjų „valstiečių“, „socialdarbiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos narių bei frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovų balsais. Palaikė ir keli Seimo narių mišrios grupės atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Opoziciniai konservatoriai, liberalai, socialdemokratai balsavime nedalyvavo. Anksčiau valdančiųjų inicijuotos pataisos nebuvo priimtos, nes opozicijai pavyko sugriauti kvorumą.

REKLAMA

Opozicija pareiškė, kad prašys šalies vadovo vetuoti Seimo priimtas rinkimų įstatymų pataisas. 

Dėl biudžeto spręs sulaukęs galutinio varianto

Prezidentas Gitanas Nausėda sako matantis karštligiškas valdančiųjų pastangas surasti sprendimus dėl naujų mokesčių, tačiau sprendimą, ar pritarti 2020 metų biudžetui, jis žada priimti tik sulaukęs galutinio Seimo priimto įstatymo.

„Šiandien turbūt nereikia vertinti tų tarpinių rezultatų, kadangi jie dar, matyt, keisis per artimiausias keletą dienų. Aš galutinį vertinimą privalėsiu padaryti spręsdamas, vetuoti ar nevetuoti, kuomet jau bus galutinis rezultatas, galutinis biudžeto projektas priimtas Seimo ir pateiktas ant mano stalo“, – antradienį spaudos konferencijoje Utenoje teigė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė pasigendantis nuoseklumo svarstant biudžeto projektą, taip pat tvirtino matantis bandymus atlaidžiau žiūrėti į fiskalinės drausmės taisykles. 

„Aš manau, kad daugeliu požiūrių yra ieškoma sprendimų, gaila, kad jie ieškomi truputį pripuolamai, karštligiškai. Jei viskas vyktų planingiau, ko gero būtų kur kas mažiau gyventojų ir verslo pasipiktinimo. Šiandien dar negalėčiau garantuoti, kad mums sueina fiskalinės drausmės diržo galai. Aš matau pastangas atpalaiduoti tą diržą dar viena padala, bet tai gali kirstis su mūsų siekiu išlaikyti finansinį stabilumą, kas yra labai svarbu“, – tvirtino G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pakartojo, kad Seime svarstomi visiškai nauji mokesčiai galėtų įsigalioti tik po pereinamojo laikotarpio, tačiau leido suprasti, kad neprieštarautų, jog didesnis pelno mokestis bankams būtų taikomas jau nuo 2020-ųjų pradžios.

„Mes negalime įvedinėti naujų mokesčių, kurie įsigaliotų vos ne kitą savaitę. Tai yra tiesiog nepriimtina praktikos požiūriu. Yra tam tikros mokesčių rūšys (pelno mokestis – BNS), kur yra mokami avansiniai mokėjimai, kur mokesčiai jau egzistuoja ir tam tikras kelelis jau yra nuvažinėtas, tai vienas dalykas. Jei kalbame apie naujus mokesčius, kurie nėra anksčiau taikyti, vis dėlto žmonės ir verslas nusipelno bent minimalios pagarbos, kad būtų tam tikras pereinamasis laikotarpis ir būtų galima prisitaikyti“, – aiškino valstybės vadovas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų