REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstietė Agnė Širinskienė užsimojo naujam kirčiui prieš Seimo pirmininką Pranckietį, valdantieji bandė nuleisti kartelę norintiems patekti į Seimą, žvangėjo ietys ir dėl ministro Jaroslavo Narkevičiaus.

Valstietė Agnė Širinskienė užsimojo naujam kirčiui prieš Seimo pirmininką Pranckietį, valdantieji bandė nuleisti kartelę norintiems patekti į Seimą, žvangėjo ietys ir dėl ministro Jaroslavo Narkevičiaus.

REKLAMA

Kaip tai vertinti ir kas gi vyksta iš tiesų, kalbėjome su BNS vyriausiuoju redaktoriumi Vaidotu Beniušiu.

Ponia Agnė Širinskienė tikina, kad reikia ne tik atimti apsaugą iš Seimo pirmininko, bet ir išbraukti iš valstybės vadovų. Kaip tai paaiškintumėte?

Manau, yra mažai abejojančių, kad šitas pataisas visgi paskatino Ramūno Karbauskio ir jo bendražygių nesutarimai su Viktoru Pranckiečiu. Ir vargu, ar tokios pataisos atsirastų, jeigu Seimo pirmininkas būtų kitas žmogus arba jeigu santykiai būtų kitokie.

Aš manau, pati tema tiek apie politikų, tiek valdininkų įvairias privilegijas, nebūtinai apsaugą, bet ir labai platų tarnybinių automobilių naudojimą, kuomet Vyriausybė leidžia tarnybiniais automobiliais važinėti ne tik valstybės vadovams, bet ir kai kuriems teisėjams, prokurorams.

REKLAMA
REKLAMA

Ta diskusija Lietuvoje galėtų būti pagrįsta, įdomi ir naudinga, bet šiuo atveju politiškai angažuotas vieno asmens ištraukimas, deja, diskredituoja visą diskusiją. Diskusija galėtų būti normali tik tada, jeigu mes įvertintumėme valstybės Konstitucinę sąrangą, kur visgi Seimo pirmininko vaidmuo yra specifinis bei gana reikšmingas, lyginant su kitomis valstybėmis.

REKLAMA

Įvertinus kitų šalių patirtį, kur yra įvairus reglamentavimas, tarkim, dėl politikų apsaugos, išskyrus vieną ar du aukščiausius pareigūnus, atskirai sprendžia policija, tai ta diskusija galėtų būti. Negalima sakyti, kad nėra racijos kelti apskritai tokius klausimus, bet tai, ką daro Agnė Širinskienė, yra daugiau, mano nuomone, asmeninių sąskaitų suvedinėjimas, o ne diskusijos, svarbių, reikšmingų klausimų kėlimas. 

Jeigu jau taip žiūrime, Seimo pirmininkas yra antras žmogus valstybėje, o premjeras – trečias, tai tada automatu reikėtų nuimti apsaugą ir premjerui?

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir minėjau, reikėtų būtinai įvertinti teisinius, konstitucinius argumentus. Aišku, kad prezidento, kaip valstybės vadovo, statusas yra išskirtinis.

Galima būtų diskutuoti apie tai, ar nereikėtų tik atskirti prezidento, o su visais kitais daryti kažkokį kitą reglamentavimą, bet akivaizdu, kad tam reikia gerokai gilesnės ir teisininkų diskusijos, ir įvertinti kitas patirtis, o ne taip, kaip yra dabar – ištraukti vieną kortą ir ja pamojuoti. 

Visą pokalbį su BNS vyriausiuoju redaktoriumi Vaidotu Beniušiu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų