REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei norite gauti ligos išmoką, sirgdami ir turėdami nedarbingumo lapelį privalote laikytis tam tikrų taisyklių. Vis dėlto ką daryti, jei turite vaikų, kurių poreikiai „neserga“ kartu su jumis, o pasirūpinti tuo metu jais nėra kam?

Jei norite gauti ligos išmoką, sirgdami ir turėdami nedarbingumo lapelį privalote laikytis tam tikrų taisyklių. Vis dėlto ką daryti, jei turite vaikų, kurių poreikiai „neserga“ kartu su jumis, o pasirūpinti tuo metu jais nėra kam?

REKLAMA

„Ką daryti kai sergi, bet turi mažametį vaiką? Kaip jį leisti į darželį ar mokyklą? Kaip jį apipirkti? Juk vaikui nepasakysi: „Palauk, aš sergu, o tu būsi apiplyšęs ir į jokias savo šventes neisi“. Kaip čia yra?“, – štai tokio skaitytojos klausimo sulaukė redakcija.

„Sodros“ Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus patarėja Jūratė Bimbirienė informavo, kad jei laikinai nedarbingu pripažintas asmuo gydosi ambulatoriškai, paskyręs gydymą, gydytojas taip pat turi nustatyti ir gydymo režimą – lovos ar tausojantį.

„Paskirto tausojančio režimo metu asmuo gydosi namuose, turėdamas teisę lankytis gydymo įstaigose, atlikti paskirtus tyrimus, vykti į paskirtas procedūras, vaistinę, pasirūpinti būtiniausiais fiziologiniais poreikiais (maistu ir pan.). 

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojo nustatytas tausojantis režimas pažeidžiamas, jeigu asmuo laikinojo nedarbingumo laikotarpiu atlieka su gydymu ar būtiniausių fiziologinių poreikių patenkinimu nesusijusius ar nesuderinamus veiksmus. Sergant užkrečiamomis ligomis, pooperaciniu periodu, paskyrus ilgalaikį imobilizacinį gydymą ar pan., asmenį gydantis gydytojas kiekvienu konkrečiu atveju papildomai nurodo ir individualaus gydymo ir režimo priemones. 

REKLAMA

Taigi, vaikų vežiojimas į darželį, į mokyklą ir pan., galėtų būti laikomas elgesio taisyklių nedarbingumo metu pažeidimu, jei gydytojo nurodymu skirtas gulimas režimas, asmuo serga užkrečiama liga, po atliktos operacijos nerekomenduojama sėdėti, vairuoti ar pan.“, – aiškino specialistė.

Kartu ji pažymėjo, kad elgesio taisyklių nedarbingumo metu pažeidimu laikoma ir kai laikinai nedarbingu pripažintas  asmuo elgėsi taip, kad jo veiksmai galėjo užtęsti laikinojo nedarbingumo trukmę. 

„Tai reiškia, kad ligonis, suprasdamas savo veiksmų pasekmes, turi pareigą vengti bet kokių veiksmų, kurie galėtų pakenkti jo sveikatai. Gavus informacijos apie galimus pažeidimus „Sodra“ kiekvieną atvejį vertina individualiai“, – sakė J. Bimbirienė.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt jau rašė, kad sergant būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Tai, kaip žmogus turėtų elgtis laikinojo nedarbingumo metu, nustato sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos ir darbo ministrų patvirtintos Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų išdavimo taisyklės. 

Elgesio taisyklių nedarbingumo metu pažeidimais laikoma, kai:

- žmogus nesilaiko gydytojo nustatyto gydymo ir (ar) slaugos režimo; 

- neatlieka paskirtų gydymo, diagnostikos ir (ar) slaugos procedūrų; 

- atvyksta pas gydytoją neblaivus ar apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų; 

- dirba, mokosi, keliauja, dalyvauja kultūros, sporto, pramoginiuose ar kituose renginiuose;  

- vartoja alkoholį, narkotikus, toksines ar psichotropines medžiagas; 

- elgėsi taip, kad jo veiksmai galėjo užtęsti laikinojo nedarbingumo trukmę, taip pat jei gydytojo paskirtu laiku ar „Sodrai“ pareikalavus neatvyksta į Gydytojų konsultacinės komisijos posėdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų