REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos kariuomenei pradėjus puolimą prieš kurdus Sirijoje, iškilo klausimų dėl NATO narių vidaus sutarimo.

Turkijos kariuomenei pradėjus puolimą prieš kurdus Sirijoje, iškilo klausimų dėl NATO narių vidaus sutarimo.

REKLAMA

Kuo gresia auganti įtampa Artimuosiuose Rytuose, įvertino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Vytis Jurkonis. 

NATO narė Turkija užpuolė Amerikos sąjungininkus. Kaip jūs tai vertinate?

 

Tikrai klausimas yra svarbus ir dėl to, kiek NATO yra pati nuosekli, kiek kalbasi su partneriais tarpusavyje. Kaip suprantu, JAV šiuo atveju buvo nusiuntusios signalą dėl kurdų, kad sutiko su Turkijos veiksmais.

Taigi čia yra du klausimai: ar Turkijai tikrai gali būti Šiaurės Atlanto aljanse ir kiek NATO laikosi bei yra principinga organizacija, kuriai yra svarbūs demokratijos žmogaus teisės principai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai galbūt nėra pirminiai klausimai darbotvarkėje, tačiau, kaip matome, vyksta kova, kur vienoje pusėje lemia jėga ir pinigai, o kitoje – bandoma laikytis principų, žmogaus teisių, tarptautinės teisės standartų. 

REKLAMA

Tai yra labai pavojingas žaidimas – NATO valstybėms lygiai taip pat.

Ar NATO valstybės laviruoja tarp šių dviejų principų? 

Nė viena iš valstybių nėra puiki demokratė. Reikia pripažinti, kad žmogaus teisių pažeidimų būna, bet ką bando daryti Kremlius ir kitos režimo valstybės? Jos siekia kvestionuoti, kad neva žmogaus teisės ir demokratija yra savotiška širma, ir mes tuo bandome dengti savo imperializmą. Todėl yra ieškoma dvigubų standartų.

Kai mes išduodame tuos principus ar partnerius, nesilaikome nuoseklios pozicijos, aš manau, tai yra gera žinia Kremliui. 

Visą pokalbį su politologu Vyčiu Jurkoniu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų