REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį šildymo sezoną daugelis gyventojų gali pasitikti ramiau – prognozuojama, kad šiemet šildymo sezono pradžioje vidutinė centralizuoto šildymo kaina bus apie 13 proc. mažesnė nei prieš metus. Mažiausiai spalį už šildymą mokės Utenos gyventojai, o daugiausiai – Biržų, tarp didmiesčių mažiausiai šiluma kainuos Šiauliuose, mažiausiai – Panevėžyje.

Šį šildymo sezoną daugelis gyventojų gali pasitikti ramiau – prognozuojama, kad šiemet šildymo sezono pradžioje vidutinė centralizuoto šildymo kaina bus apie 13 proc. mažesnė nei prieš metus. Mažiausiai spalį už šildymą mokės Utenos gyventojai, o daugiausiai – Biržų, tarp didmiesčių mažiausiai šiluma kainuos Šiauliuose, mažiausiai – Panevėžyje.

REKLAMA

Šildymo sezonas neseniai pradėtas Vilniuje, Panevėžyje, Kaune, Šiauliuose, Alytuje ir dalyje kitų savivaldybių. Nuo pirmadienio jį pradės ir Klaipėda.

Pigiausia – Klaipėdoje, brangiausia – Biržuose

Rugsėjį mažiausios šildymo kainos fiksuotos Klaipėdoje, kurią aptarnauja „Klaipėdos energiją“. Uostamiesčio gyventojams šiluma kainuoja 3,48 ct/kWh. Kiek daugiau moka „Kauno energijos“ aptarnaujami kauniečiai – 3,84 ct/kWh. Vilniuje šildymo kainos trečios pagal pigumą, „Vilniaus šilumos tinklų“ vartotojai moka 3,95 ct/kWh.

„Šiaulių energijos“ vartotojams šildymas kainuoja 3,98 ct/kWh, tai ketvirta mažiausia fiksuota šildymo kaina. O štai Panevėžio gyventojai moka gerokai daugiau – „Panevėžio energijos“ vartotojams šildymas kainuoja 5,38 ct/kWh.

REKLAMA
REKLAMA

Brangiausia šilumos kaina rugsėjį fiksuota „Litesko“ filiale „Biržų šiluma“, kur už šildymą tenka sumokėti 8,85 ct/kWh, rodo Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos (VERT) duomenys.

REKLAMA

Šiluma pigesnė nei pernai

„Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT) prognozuoja, kad šį sezoną vilniečiai džiaugsis mažesnėmis šildymo kainomis. Skaičiuojama, kad vidutinė šilumos kaina šį sezoną sieks apie 5,06 cento už kilovatvalandę ir bus apie 8,5 proc. mažesnė nei pernai.

„Vidutiniškai per mėnesį standartinis (60 kv. metrų ploto) butas galės šildymui sutaupyti apie 5 eurus“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Anot VŠT, palyginti su pernai spaliu, šilumos kaina yra mažesnė 20 proc. ir siekia 4,27 cento už kilovatvalandę, tačiau prognozės gali kisti, nes vidutinė šilumos kaina priklausys nuo temperatūros žiemą ir šilumos suvartojimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikimės, kad nebus labai šaltų žiemos dienų, kai temperatūra nukris iki 25 ar 30 laipsnių šalčio. Planuojame, kad šildymo sezonas bus gana sėkmingas“, – sakė VŠT generalinio direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis.

Jo teigimu, kol kas tik 70 proc. visų pastatų administratorių ar šilumos punktų prižiūrėtojų pateikė būtinus pasiruošimo šildymo sezonui aktus. Daugiabučiuose šiuos dokumentus pateikė 90 proc. administratorių, todėl, anot jo, gyventojai yra pasiruošę gauti šilumą.

Šiemet šildymo sezonas sostinėje pradėtas neįprastai anksti. Pastaraisiais metais šildymo sezonas Vilniuje buvo pradedamas spalį: pernai – spalio 4-ąją, 2017-ais – spalio 5-ąją, ankstesniais metais – spalio 8–22 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biržai išliks brangiausia savivaldybe

Pigesne šiluma džiaugsis ne tik Vilniaus gyventojai. 2019 m. spalio mėn. šildymo sezono pradžioje vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina turėtų būti apie 13 proc. mažesnė nei 2018 m. spalį, skelbia VERT. Prognozuojama, kad spalį vidutinė šilumos kaina bus 4,29 ct/kWh, o tarp penkių didžiųjų miestų už šilumą mažiausiai mokės Šiaulių, daugiausiai – Panevėžio gyventojai.

Prognozuojama, kad 2019 m. spalio mėn. mažiausiai už šildymą mokės Utenos vartotojai (3,80 ct/kWh su PVM), daugiausiai – Biržų (8,84 ct/kWh su PVM). Nors Biržuose šilumai gaminti naudojamo kuro struktūroje 90 proc. sudaro biokuras, tačiau čia šilumos kaina išlieka aukšta dėl naudojamo biokuro rūšies (dalį naudojamo biokuro sudaro medienos granulės) ir mažesnio realizuojamos šilumos kiekio.

REKLAMA

Kas lemia sąskaitos dydį?

Sąskaitos už šildymą dydžiui įtakos turi šilumos kaina ir suvartotas energijos kiekis. Didžiausią įtaką taikomai šilumos kainai turi kuro kaina – vieni šilumos tiekėjai perka ir naudoja pigesnį biokurą, todėl jų tiekiamos šilumos kaina yra mažesnė, kiti – dujas, todėl jų tiekiamos šilumos kaina yra didesnė. Perkamo kuro kaina kinta kiekvieną mėnesį, todėl šilumos kaina, mokėta, pavyzdžiui, sausio mėnesį, nėra lygi šilumos kainai, mokėtai vasario mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų