REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karščio banga įsismagina – temperatūriniai rekordai fiksuojami visoje šalyje. Atvangos tikėtis neverta – pasak sinoptikų – kuo toliau, tuo bus tik karščiau. Esą šiandienos temperatūra – viso labo tik įžanga į išbandymus, kurie artimiausiomis dienomis laukia Lietuvos gyventojų.

Karščio banga įsismagina – temperatūriniai rekordai fiksuojami visoje šalyje. Atvangos tikėtis neverta – pasak sinoptikų – kuo toliau, tuo bus tik karščiau. Esą šiandienos temperatūra – viso labo tik įžanga į išbandymus, kurie artimiausiomis dienomis laukia Lietuvos gyventojų.

REKLAMA

Prognozuojama, kad temperatūra viršys 35 laipsnius. Atsipūsti karščio banga neleis net naktimis. Klimatologai šią savaitę rekomenduoja vengti saulės vonių, nes ji ne tik karšta, bet ir itin aktyvi – vėžį sukelianti ultravioletinė spinduliutė smarkiai viršija žmogaus sveikatai saugias normas.

Lietuvoje – tikra karščio rekordų banga. Antradienį Kaune užfiksuota kiek aukštesnė už 31 laipsnį Celsijaus temperatūra. Paskutinį kartą birželio 11-os karščio rekordas – 30,7 laipsnio ten fiksuotas prieš 82 metus.

Dienos rekordai fiksuojami ir daugelyje kitų šalies vietų. Taip karšta, kaip šiandien, anksčiau birželio 11-tą nebuvo nei Telšiuose, nei Panevėžyje, nei Ukmergėje, nei Klaipėdoje.

REKLAMA
REKLAMA

Nors stulpelis Vilniuje kilo net iki 32 laipsnių šilumos, tačiau šiek tiek vis dėlto pritrūko sumušti šimtmečio rekordą. Karščiausia šios dienos temperatūra sostinėje, beveik 33 laipsniai, fiksuota prieš šimtą trisdešimt metų, 1889-aisiais.

REKLAMA

„Norėčiau pabėgti į Islandiją, tiesą pasakius", – juokavo karščius sunkiai pakenčiantis žmogus.

„Naudojamės kondicionieriais, ventiliatoriais, vandens daug geriam. Sunkoka, bet reikia džiaugtis, mažai mes tos šilumos turim", – pozityvo bando įžvelgti kitas pašnekovas.

Kai kurie atsigaivinimo ieško miesto fontanuose, prie ežerų ar jūros, kiti stengiasi likti namuose ir be būtinos priežasties nekišti nosies į kiemą.

Tą toliau teks daryti, mat iš Pietų Europos atslinkusi karšto oro banga atsitraukti neketina. Ir panašu, kad rekordų per artimiausias dienas bus gerokai daugiau. Prognozuojama, kad kuo toliau, tuo karštis svilins aršiau. O aukščiausios kada nors fiksuotos tokio meto temperatūros buvo apie 32–33 laipsnius Celsijaus.

REKLAMA
REKLAMA

Karščio apogėjaus laukiama ketvirtadienį, kai termometro stulpelis šoktels į dar nei šiam, nei prieš tai kada nors buvusiems birželiams, neregėtas aukštumas.

„Ketvirtadienis išvis bus karščiausia šios savaitės diena. Oro temperatūra kils iki 31–36 laipsnių karščio. Tačiau taip pat, popiečio valandomis kils liūtys su perkūnijomis ir galimi stipresnio vėjo gūsiai", – tikino sinoptikas Paulius Starkus.

Pabėgti nuo alinančios kaitros nepavyks ir naktį. Birželio temperatūra ir tamsiuoju paros metu išliks nebūdingai aukšta.

„Naktys irgi yra labai šiltos. Daugelyje vietovių ir viršys 20, nes nuo 17-os iki 22 laipsnių šilumos, sekančios, ketvirtadienio, penktadienio naktys taip pat bus labai tvankios, atsipūsti neleis, ir temperatūra nekris žemiau 19–23 laipsnių šilumos", – pasakojo kalbintas sinoptikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nors daugelis šiomis itin karštomis dienomis lepinasi saule tingiai leisdami dienas prie ežerų, pasak klimatologų, būtent to daryti šiomis dienomis taip pat nerekomenduojama. Lietuvoje fiksuojama itin didelė ultravioletinė saulės spinduliuotė, labai kenksminga žmogaus organizmui. Todėl saulės reikėtų vengti bent jau nuo 11-os iki 15-os valandos popiet.

Pasak klimatologų – tai, kad Lietuva šiomis dienomis yra vienas karščiausių taškų visoje Europoje – tik parodo, kaip smarkiai šiuo metu vyksta klimato kaita. Mat toks birželis Lietuvai – labai neįprastas.

„Birželis nėra labai karštas mėnuo. Birželio vidutinė temperatūra pagal daugiametes normas yra tik 15,4 C. Tad tokie dabartiniai karščiai, kai vidutinė paros temperatūra viršija 18 ar net 19 laipsnių automatiškai tą vidutinę normą pakelia 3, 4 ir netgi iki penkių laipsnių", – pridūrė P. Satrkus.

Žadama, kad savaitgalį orai šiek tiek atvės – termometro stulpelis turėtų nukristi bent iki 28 laipsnių šilumos. Tiesa, prognozuojama, kad ateinančią savaitę karščio banga sugrįš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų