REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ši kontrabandos ir neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, byla tęsėsi beveik dvejus metus. Per juos dar 2017-ųjų birželį pasienyje sustabdytam ir su 200 fenazepamo veikliosios medžiagos tablečių sulaikytam Viliui (tikrasis vardas ir pavardės redakcijai – žinomi) pavyko nusikratyti tik dalies kaltinimų.

Ši kontrabandos ir neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, byla tęsėsi beveik dvejus metus. Per juos dar 2017-ųjų birželį pasienyje sustabdytam ir su 200 fenazepamo veikliosios medžiagos tablečių sulaikytam Viliui (tikrasis vardas ir pavardės redakcijai – žinomi) pavyko nusikratyti tik dalies kaltinimų.

REKLAMA

Nuteistojo argumentai, kodėl iš Rusijos į Lietuvą vežėsi didesnį nei leistina kiekį psichotropinių tablečių buvo išklausyti, bet jie nepadėjo išvengti teistumo. Ši byla buvo nagrinėjama visose instancijose, kol galiausiai pasiekė Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT).

LAT atsižvelgė į teisiamojo paaiškinimus ir priėmė sprendimą išteisinti Vilių dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis. Tačiau teisiamasis buvo pripažintas kaltu dėl kontrabandos. Todėl jam paskirtas laisvės apribojimas dvejiems metams. Jis taip pat įpareigotas neatlygintinai išdirbti 50 val. sveikatos priežiūros įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA

Bylos esmė

Viliaus istorija prasidėjo 2017 m. birželio 6-ąją. Tos dienos vakarą, Kaliningrado srityje, jis įgijo labai didelį kiekį psichotropinės medžiagos – 100 vnt. tablečių vaistinio preparato tablečių (fenazepamo veikliosios medžiagos) ir 100 vnt. kelis kartus stipresnio vaistinio preparato (fenazepamo veikliosios medžiagos) tablečių.

REKLAMA

Šią psichotropinę medžiagą lengvuoju automobiliu „Opel Vectra“ jis neteisėtai gabeno į Lietuvą, kur ties Ramoniškių kelio postu ketino kirsti valstybės sieną. Bet šio posto muitinės pareigūnai patikrino vyro automobilį ir jame rado draudžiamą per sieną vežti kiekį vaistų.

Įdomu tai, kad Kauno apygardos teisme Vilius buvo nuteistas tik už kontrabandą. Bet Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad lietuvis yra kaltas ir dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti. Būtent pastaruosius kaltinimus neskundžiamoje nutartyje ir išbraukė LAT teisėjai. Tiesa, pats jis apskritai siekė visiško išteisinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Nuteistojo argumentai

Teisme Viliui pasakojo, kad jo automobilyje nebuvo įrengta speciali slėptuvė vaistams gabenti: „Vaistai buvo atvirai padėti automobilyje, deklaruoti muitinėje, todėl nuosprendyje esantis teiginys, jog vaistai gabenti slapta, neatitinka byloje surinktų įrodymų.

Be to, vaistus pagal Rusijos Federacijos gydytojų išduotą receptą vežiausi sau gydytis, vaistų nebuvo daugiau, negu nurodyta receptuose, kurie teismui buvo pateikti kaip įrodymas, todėl padaryta veika yra teisėta ir nepažeidžia Rusijos Federacijoje galiojančios vaistų įsigijimo tvarkos.“

Vyras paaiškino, kodėl vežėsi didesnį nei leistina kiekį vaistų. Vaistus pagal du receptus jis esą įsigijo, nes baigėsi jo vizos galiojimas, todėl vėliau būtų kilę keblumų norint jų atsivežti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Rusijos Federacijos gydytojus nuteistasis kreipėsi todėl, kad buvo skolingas Valstybinei ligonių kasai ir negalėjo naudotis Lietuvoje teikiamomis sveikatos priežiūros paslaugomis.

Tuo pačiu Vilius pridūrė, kad psichotropinės medžiagos – fenazepamo – apyvarta Lietuvoje nėra visiškai uždrausta, tik taikomi ribojimai ją įsivežti. „Išimti veikliosios medžiagos iš gabentų tablečių neplanavau, kitiems asmenims dėl šios padarytos veikos grėsmė nekilo, nes neturėjau tyčios tablečių platinti. Esant šioms aplinkybėms, byla turi būti nutraukta“, – teismo prašė Vilius.

Galima tik mėnesiui

Gilinantis į šią istoriją paaiškėjo, kad galimybė įsivežti į Lietuvą šio psichotropinio vaisto domina ir daugiau tautiečių. Specialiai jiems paaiškinimą pateikė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovai.

REKLAMA

Anot jų, fenazepamas yra įrašytas į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. sausio 6 d. įsakymu Nr. 5 patvirtintą narkotinių ir psichotropinių medžiagų III sąrašą (psichotropinis vaistas).

Gyventojai, veždamiesi narkotinius ar psichotropinius vaistus per Lietuvos Respublikos sieną (tiek išvykdami, tiek atvykdami) turi laikytis kelių taisyklių:

1. Narkotinius ar psichotropinius vaistus vežtis tik asmeniniam vartojimui sveikatos priežiūros tikslams.

2. Su vaistais būtina turėti vežamų vaistų receptus (receptų kopijas).

3. Turėti tik keliaujančio asmens vardu išrašytą receptą (recepto kopiją).

4. Nesivežti daugiau vaistų, negu nurodyta recepte (jo kopijoje).

5. Psichotropinių vaistų vežtis ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui.

6. Vaistus laikyti originaliose pakuotėse (tokiose, kokiose vaistai pirkti vaistinėje).

Įvertinus visas taisykles, galima apibendrinti, kad Vilius padarė vienintelę klaidą – vietoj 30 tablečių vežėsi net kone septynis kartus didesnį jų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų