REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariams svarstant Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymų pakeitimus prie parlamento rūmų teatralizuotą protesto akciją surengė knygų leidėjai ir rašytojai.

REKLAMA
REKLAMA

Kelios dešimtys jų Nepriklausomybės aikštėje pastatė simbolinę knygų barikadą ir tylos minute pagerbė mirusią knygų leidybą.

REKLAMA

Akcijos dalyviai laikė plakatus, skelbiančius „Kubilius - kultūros žudikas“, „Laisvę žmonėms, arkliams ir vaizduotei“, „Ne žvėriškam kultūros apmokestinimui!“.

Iš Rašytojų sąjungos prie Seimo gedulinga procesija atlydėjo karstą, prikrautų knygų. Užrašas ant jo skelbė „Knygų leidyba. 1547-2009“. Karstą atlydėjo gedulingas orkestras bei „liūdintys artimieji“ - rašytojai bei leidėjai.

„Seimas simbolizuoja valdžią. Ant kultūros iš Seimo važiuoja buldozeris. Taigi mes statome barikadą, kad apgintume knygas“, - sakė leidyklos „Kitos knygos“ atstovas Gediminas Baranauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, padidinus PVM tarifą knygoms nuo 5 proc. iki 19 proc., knygos vidutiniškai brangs 20-40 proc. Leidėjas tvirtino, kad knygų leidybos neišgelbės ir net siūlyta 9 proc. mokesčio lengvata, nes dėl kitų mokesčių didinimo knygos ir taip brangs.

„Mokesčio didinimo atidėjimas iki liepos nieko neišspręs, - pareiškė rašytojas Valentinas Sventickas. - Jis tik trumpam atidėtų laidotuves.“

V.Sventickas pabrėžė, kad lietuviška knyga turi labai mažą auditoriją, geriausiu atveju lietuviškos knygos išleidžiamos 2000 egzempliorių tiražu. „Iš kur čia uždarbis?“ - retoriškai klausė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Naujoji koalicija suviduriavo ir mus visus užtvindė savo vidurių turiniu“, - piktai kalbėjo rašytoja Vidmantė Jasukaitytė.

Leidėjų asociacijos atstovė Aida Dobkevičiūtė-Džiovėnienė teigė, kad po tokios mokesčių reformos greitai iš viso gali nelikti lietuviško žodžio ir lietuviškos kultūros. Ji nuogąstavo, jog daugelis menininkų bus priversti emigruoti.

„Ne tik dešra lietuvio kūnas yra gyvas, ne tik aspirinu lietuvio kūnas yra sveikas, bet dar yra ir lietuviškas žodis, kultūra“, - priminė ji.

Seimas antradienį per priėmimo procedūrą pritarė, kad iki kitų metų liepos 1-osios lengvatinis 9 proc. tarifas būtų taikomas knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams. Tačiau buvo atmestas siūlymas tokią lengvatą taikyti regioninei ir kultūrinei spaudai, koncertams.

Kilus ginčui dėl to Seimas padarė pertrauką dėl galutinio balsavimo šiuo klausimu.








Ruslano Kondratjevo nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų