REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuotinai pripažįstama, kad greitas maistas nėra naudingas mūsų sveikatai. Jame ne tik daug kalorijų, druskos ir sočiųjų riebalų, bet perdirbtas maistas gali pakenkti mūsų žarnyno sveikatai. Tačiau naujas tyrimas įrodė, kad greitas maistas taip pat gali turėti žalingą poveikį kepenims.

Visuotinai pripažįstama, kad greitas maistas nėra naudingas mūsų sveikatai. Jame ne tik daug kalorijų, druskos ir sočiųjų riebalų, bet perdirbtas maistas gali pakenkti mūsų žarnyno sveikatai. Tačiau naujas tyrimas įrodė, kad greitas maistas taip pat gali turėti žalingą poveikį kepenims.

REKLAMA

Kepenys yra vienas iš gyvybiškai svarbių organų, atliekantis daugiau nei 500 svarbiausių organizmo funkcijų. Riebalų kaupimasis kepenyse dėl antsvorio ir per gausaus riebaus maisto gali sukelti suriebėjusių kepenų ligą – dar vadinamą nealkoholine suriebėjusių kepenų liga.

Jei ši būklė progresuoja, ji gali sukelti kepenų randus – cirozę – ir net kepenų nepakankamumą, rašo express.co.uk.

Greito maisto žala organizmui

Tyrimai, paskelbti žurnale „Clinical Gastroenterology and Hepatology“, atskleidė ryšį tarp greito maisto ir šios ligos. Tyrimas parodė, kad nutukusių ar diabetu sergančių žmonių, kurie suvartoja 20% ar daugiau savo dienos kalorijų iš greito maisto, kepenyse buvo labai padidėjęs riebalų kiekis, lyginant su tais, kurie valgo mažiau greito maisto arba jo visai nevalgo.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas taip pat atskleidė, kad, kai penktadalį ar daugiau amerikiečių raciono sudaro greitas maistas, jiems šiek tiek padidėja kepenų riebalų kiekis.

REKLAMA

Pagrindinė tyrimo autorė ir „Keck Medicine“ hepatologė Ani Kardashian sakė: „Sveikose kepenyse yra nedidelis riebalų kiekis, paprastai mažiau nei penki procentai, ir net nedidelis riebalų padidėjimas gali sukelti nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą.

Ypač ryškus yra didelis kepenų riebalų padidėjimas nutukusiems ar diabetu sergantiems žmonėms ir tikriausiai dėl to, kad dėl šių būklių kepenyse kaupiasi riebalai“.

Tyrimas taip pat parodė, kad palyginti nedidelis greito maisto kiekis, kuriame yra daug angliavandenių ir riebalų, gali pakenkti kepenims.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei žmonės valgo vieną kartą per dieną greito maisto restorane, jie gali manyti, kad tai nedaro jokios žalos. Tačiau jei tas vienas valgis sudaro bent penktadalį dienos kalorijų, jie rizikuoja savo kepenimis“, – sakė ponia Kardashian.

Tyrimo grupė išanalizavo 2017–2018 m. Nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimo duomenis. Tyrimo tikslais greitas maistas buvo klasifikuojamas kaip patiekalai, įskaitant picą, iš greito maisto užkandinių.

Apklausoje dalyvavo 4000 suaugusiųjų, kurių kepenų riebalų rodmenys buvo lyginami su greito maisto vartojimu. Iš 4000 dalyvių 52% vartojo „kažkokį“ greitą maistą, o 29% gaudavo penktadalį ar daugiau kasdienių kalorijų iš greito maisto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiems, kurie penktadalį kalorijų gavo iš greito maisto, buvo pastebėtas kepenų riebalų kiekio padidėjimas. Ryšys tarp suriebėjusių kepenų ir 20% greito maisto dietos buvo teisingas tiek bendrajai populiacijai, tiek tiems, kurie serga nutukimu ar diabetu, net ir pakoregavus duomenis pagal kitus veiksnius.

Ponia Kardashian pridūrė: „Mūsų išvados ypač kelia nerimą, nes per pastaruosius 50 metų greito maisto vartojimas išaugo, nepaisant socialinio ir ekonominio statuso.

Per Covid-19 pandemiją taip pat pastebėjome didelį greito maisto vartojimo padidėjimą, kuris tikriausiai yra susijęs su mažėjančiu maitinimusi restoranuose, kuriuose teikiamos visos paslaugos, ir didėjančiu maisto nesaugumo lygiu. Mes nerimaujame, kad nuo apklausos pradžios riebias kepenis turinčių žmonių skaičius dar labiau išaugo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų