Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota

Dauguma žmonių savo rytų negali pradėti nuo skanios kavos puodelio. Vieniems tai malonumas, kitiems – pagalba atsibusti, o tretiems – gurmaniška aistra. Ką kiekvienam reikėtų žinoti apie kavą, jos laikymo subtilybes bei kaip skaniai paruošti itališku būdu ją namuose, naujienų portalui tv3.lt pasakoja kavos žinovai ir „Kofy“ interneto parduotuvės įkūrėjai Edgaras ir Simona Jurelevičiai.

Dauguma žmonių savo rytų negali pradėti nuo skanios kavos puodelio. Vieniems tai malonumas, kitiems – pagalba atsibusti, o tretiems – gurmaniška aistra. Ką kiekvienam reikėtų žinoti apie kavą, jos laikymo subtilybes bei kaip skaniai paruošti itališku būdu ją namuose, naujienų portalui tv3.lt pasakoja kavos žinovai ir „Kofy“ interneto parduotuvės įkūrėjai Edgaras ir Simona Jurelevičiai.

Prieš metus laiko nusprendę atidaryti internetinę kavos bei jos ruošimo prietaisų parduotuvę „Kofy“, šeima pasakoja, kad tokia verslo idėja gimė iš aistros kavai.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš pradžių buvo visokių minčių ir idėjų, kokio pobūdžio verslas tai galėtų būti. Turėjome ir nesėkmingų bandymų siekiant įgyvendinti šiek tiek kitokio pobūdžio prekybą nei dabar. Bet nesiruošėme pasiduoti, tad bandėme toliau. Tuomet gimė mintis sieti savo naująją veiklą su mūsų abiejų didele aistra – kava. Taip ir prasidėjo mūsų kelionė“, – pasakoja Simona ir Edgaras.

Porai teko mokytis ne tik gilesnių kavos subtilybių, tačiau ir marketingo bei informacinių technologijų žinių, kurių prireikė norint užsiimti verslu ir atsidarant interneto parduotuvę.

Kavos kokybę išduoda aromatas

Nustebinti svečius skania kava galima lengvai, žinant, kad ji yra tikrai kokybiška. Įsitikinti, ar ji aukščiausios kokybės, pasak Simonos ir Edgaro, galite keliais būdais.

„Visų pirma, vienas iš svarbiausių kavos kokybės ženklų yra kavos skrudinimo data. Kava laikoma šviežia, jeigu buvo paskrudinta ne anksčiau nei prieš 4-6 savaites. Visgi, kuo anksčiau skrudintą kavą įsigysite, tuo puikesnėmis jos savybėmis galėsite džiaugtis“, – sako šeima.

REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausios kokybės kavos vertinimą galima pasitikrinti pagal Rūšinės kavos asociacijos sukurtą kavos vertinimo sistemą. Aukščiausios klasės kokybe yra laikoma kava, kuri pagal tą sistemą yra įvertinta ne žemesniu balu negu 80. Tačiau, tokia informacija pirkėjams perkant kavą nėra prieinama, todėl alternatyva yra atkreipti dėmesį į prekės pakuotę.

„Jeigu ant kavos pakuotės arba aprašyme nepavyksta rasti informacijos, pavyzdžiui, kokiame ūkyje užauginta kava, kokiu būdu ji apdorota, tai bus vienas iš rodiklių, jog ji nėra aukščiausios kokybės rūšinė kava“, – aiškina interneto parduotuvės „Kofy“ įkūrėjai.

Kitas kokybės įvertinimo rodiklis yra pačios kavos aromatas. „Šviežia kava turi itin intensyvų kvapą, kurio nesumaišysi su pusę metų, metus ar dar ilgiau lentynose laikoma kava. Taip pat kokybiškos kavos pupelės ir atrodo kokybiškai, jos neturi atplaišų ar kitokių defektų“, – sako šeima.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jų, jeigu yra galimybė, kavą geriausiai rinktis yra pupelėmis, o ne maltą. „Malta kava kur kas greičiau praranda aromatą, poskonius ir kitas savybes, o štai pupelė it kiautas saugo visa tai savyje iki kol bus sumalta“, – teigia Simona ir Edgaras.

Aukščiausios kokybės kava niekuomet nebūna maišyta su sintetinėmis priemaišomis, kurios suteikia kavai nenatūralius skonius, pavyzdžiui, tokius kaip tiramisu ar romo.

„Aukštos kokybės kava gali pasižymėti tam tikrais poskoniais, tokiais kaip riešutų, šokolado, vaisių, muskatų, karamelės. Šie papildomą skonį suteikiantys ingredientai nėra sintetiniai priedai, o natūralūs kavos poskoniai, kuriems atsirasti įtaką daro kavos rūšis, regionas, kuriame auga kava bei apdorojimo būdas“, – aiškina kavos ruošimo ekspertai.

Svarbiausia tinkamai laikyti

Simona ir Edgaras teigia, kad sveikatos specialistų nuomone yra rekomenduoja neviršyti 1-3 kavos puodelių per dieną. Mėgautis kava reikia atsižvelgus į savo sveikatos būklę. Neretai norėdami „sumažinti“ kofeino poveikį, kavą gardiname pienu, cukrumi ar dar kitokiomis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Į tokius pagardus žvelgiant profesionalų akimis, rekomenduojame kavą gerti be jokių priedų, nes jie vienaip ar kitaip keičia kavos skonį ir struktūrą. Bet mes juk visi turime savo individualius pomėgius ir žmogui mėgstančiam kavą su pienu tikrai nepasakysime, kad taip negertų, nes susigadina tikrasis kavos skonis. Tikrai ir to daryti nereikia, nes kava yra tas gėrimas, kuris suteikia žmonėms malonumo, džiaugsmo ir pasitenkinimo, tad gerti reikėtų tokią, kokia patinka, net jeigu tai su keliais šaukšteliais cukraus“, – komentuoja kavos gėrimo pasirinkimus šeima.

Tam, kad kava neprarastų savo savybių, ją svarbu laikyti tinkamai. Pasak kavos ekspertų, svarbiausia žinoti didžiausius kavos priešus.

„Karštis, drėgmė, deguonis ir šviesa. Tad ir laikyti reikėtų arba originalioje pakuotėje, bet užspaudus angą, kad nepatektų deguonis arba sandariame inde. Idealu, jeigu turite indą, kuris turi funkciją ištraukti orą. Jeigu neturite – nieko tokio, tinka bet koks sandarus indas. Jeigu laikote permatomame inde, jį reiktų įdėti į tamsią spintelę, kur nėra šviesos. Taip pat venkite kavą laikyti ten, kur itin daug drėgmės arba karščio, pavyzdžiui, viryklės“, – pataria Simona ir Edgaras Jurelevičiai.

REKLAMA
REKLAMA

Itališkas kavos ruošimo būdas moka kavinuku namuose

Norint paruošti namų sąlygomis skanią, aromatingą kavą, svarbiausia yra tinkamai išsirinkti itališką moka kavinuką.

„Renkantis kavinuką svarbu atkreipti dėmesį kokioms viryklėms jis tinka, kadangi ne visi kavinukai tinka indukcinėms. Jeigu ruošite kavą naudodami būtent tokią viryklę, ieškokite kavinuko, kurio bent jau apatinė dalis yra plieninė. Visų kitų tipų viryklėms tinka tiek plieniniai, tiek aliumininiai kavinukai.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į kavinuko dydį, kad nereikėtų vargintis ryte du ar daugiau kartų verdant kavą ir paruošti ją visiems šeimos nariams galėtumėte vienu kartu. Rinkoje galima rasti kavinukų nuo 50 ml iki 700 ml talpos“, – aiškina pirmuosius etapus Simona ir Edgaras.

Patį kavinuką sudaro trys svarbiausios pagrindinės dalys: apatinė vandens talpa, sietelis (filtras) sumaltai kavai ir viršutinė talpa kavai. Pirmiausiai į apatinę dalį reikia įpilti vandens, vėliau įstatyti sietelį, į kurį pilasi malta kava, o po to jau užsukama viršutinė kavinuko dalis ir jis yra dedamas ant viryklės virti.

REKLAMA
REKLAMA

„Apatinėje kavinuko talpoje esančiam vandeniui pradėjus virti, joje kaupiasi garai, kurie išstumia vandenį pro specialią angą kavinuku į viršų, taip pirmiausiai pasiekiant kavos pilną sietelį, o po to viršutinę kavinuko talpą, kur nusistovi jau paruošta kava. Tokiu būdu išgaunama filtruota, intensyvaus skonio ir itin karšta kava“, – aiškina itališką kavos paruošimo procesą kavos ekspertai.

Anot Simonos ir Edgaro, šiam kavos paruošimui tinka vidutiniško stambumo malta ir stipriau paskrudinta kava. „Kadangi tai yra itin karšto ruošimo įrankis, lengvai skrudinta kava gali prarasti kai kurias savo savybes. Svarbu, kad kava nebūtų sumalta taip smulkiai, kad pralystų pro filtro skylutes ir taip patektų į viršutinį indą“, – sako jie.

Ruošiant kavą šiuo būdu svarbiausia nedaryti yra klaidos – nespausti kavos dedant į sietelį. Ji turi būti pakankamai puri, kad vanduo galėtų prasiveržti iki pat kavinuko viršaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors į apatinę kavinuko dalį galima pilti tiek karštą, tiek šaltą vandenį, visgi, rekomenduojame pilti jau užvirintą vandenį. Tokiu būdu greičiau paruošite kavą bei įkaitinus kavinuką dar iki kavos ruošimo pradžios išvengsite metalo skonio, kuris atsiranda kaitinant metalą“, – rekomenduoja kavos žinovai.

Kad nesudegintumėte jau paruoštos kavos, svarbu laiku nuimti kavinuką nuo ugnies, iškart tik nustojus skverbtis kavai į viršutinę kavinuko dalį.

„Vos tik nuėmus kavinuką nuo ugnies rekomenduojame jo apatinę dalį pakišti po šaltu vandeniu arba atvėsinti ją šlapiu skudurėliu. Taip sustabdysite tolimesnę kavos ekstrakciją“, – pataria „Kofy“ interneto parduotuvės įkūrėjai Simona ir Edgaras Jurelevičiai.

Gairės:

Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (3)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
toliau skaitykite
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų