„Žmogaus organizme cholesterolis atsiranda keliais būdais: jis yra gaminamas žmogaus kepenyse arba gaunamas iš gyvūninių produktų, tokių kaip mėsa, pieno produktai, fermentinis sūris ar kiaušiniai, – teigia „Alfa Clinic“ šeimos gydytoja Dalia Jurevičiūtė. – Pirmuoju būdu gaunamas cholesterolis laikomas geruoju ir nekenkia organizmui, o antruoju būdu gaunamas – bloguoju. Viršijus jo normą, cholesterolis gali tapti krūtinės anginos, miokardo infarkto širdies ritmo sutrikimų ar net insulto priežastimi.“
Nors problemos, susijusios su cholesteroliu, yra individualios, kardiologė teigia, kad sveika mityba stipriai sumažina galimybę susidurti su hipercholisterinemija. Žmonėms, kuriems nustatytas padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, D. Jurevičiūtė pataria:
• Iš savo valgiaraščio išbraukti šiuos maisto produktus: riebų pieną, sviestą, kiaušinius. Rekomenduojama vietoje riebios mėsos (kiaulienos, avienos ar žąsienos) valgyti liesesnę. Vienos liesiausių mėsų, kurias rekomenduojama valgyti – triušiena ir vištiena. Pastarąją, norint suvartoti kuo mažesnį riebalų kiekį, reikėtų troškinti ar virti garuose, kepti orkaitėje be aliejaus. Dar prieš gaminant derėtų pašalinti matomas riebesnes mėsos vietas. Panašiai gaminti rekomenduojama ir kitus liesos mėsos kategorijai priskiriamus produktus: elnieną ar jautieną;
• Atsisakyti riebių padažų, tokių kaip majonezas, grietinė, įvairūs kreminio pagrindo mišiniai. Vietoje pastarųjų salotas rekomenduojama pagardinti lengvu ir nekaloringu savos gamybos užpilu, o mėsos patiekalams pasidaryti lengvą uogų, daržovių ar kitą neriebų padažą. Pavyzdžiui, žvėrienos kepsnio skonį atskleidžia saldžiarūgštis bruknių ar spanguolių padažas, o vištienos krūtinėlę pagardina medaus ir garstyčių ar bazilikų užpilas;
• Vengti lašinių, taukų, spirgučių, bet kokios gyvulinės kilmės kepenėlių ir liežuvio, rūkytų žuvies ir mėsos gaminių. Užkandžiams ar salotoms sveikiau rinktis vytintus bei garuose virtus mėsos produktus. Pavyzdžiui, salotoms rinktis ne keptą, bet virtą vištieną ar triušieną;
• Žuvies, vištienos bei kitų mėsos gaminių odelę, dar prieš apdorojant produktus termiškai, reikėtų pašalinti ir jos nevartoti. Odelėje yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurios kelia cholesterolio kiekį kraujyje.
D. Jurevičiūtė atkreipia dėmesį, kad kiekvienam, net sveiką gyvenimo būdą bei sveiką mitybą propaguojančiam žmogui, vertėtų profilaktiškai pasitikrinti cholesterolio kiekį kraujyje. Neretai hipercholisterinemiją lemia žmogaus valiai nepavaldūs veiksniai, tokie kaip amžius ar paveldimumas. Ypač susirūpinti sveikata turėtų tie, kuriuos kankina pasikartojantis dusulys, aštrūs pilvo skausmai, padidėjęs svoris ar skausmas širdies plote. Pastebėjus šiuos pagrindinius padidėjusio cholesterolio kiekio simptomus, reikėtų kuo greičiau kreiptis į kardiologą, kuris atliks reikiamus tyrimus bei paskirs gydymą.