REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Lietuviškos virtuvės patiekalus yra ragavęs kiekvienas. Gražios tradicijos ir kiek skirtingi receptai mūsų nacionalinę virtuvę daro turtingą ir įdomią. Matyt kiekvienas yra susidūręs su mintimis „senai valgėme cepelinus, gal cepelinų?“ Bet ar dažnai susimąstėme, kaip tokia įprasta šiandien bulvė atsirado Lietuvoje arba kodėl didžkukuliai vadinami cepelinais? O kaip bulviniai patiekalai atkeliavo į mūsų virtuvę?

Lietuviškos virtuvės patiekalus yra ragavęs kiekvienas. Gražios tradicijos ir kiek skirtingi receptai mūsų nacionalinę virtuvę daro turtingą ir įdomią. Matyt kiekvienas yra susidūręs su mintimis „senai valgėme cepelinus, gal cepelinų?“ Bet ar dažnai susimąstėme, kaip tokia įprasta šiandien bulvė atsirado Lietuvoje arba kodėl didžkukuliai vadinami cepelinais? O kaip bulviniai patiekalai atkeliavo į mūsų virtuvę?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cepelinai galėjo būti vadinami „žifardais“?

Cepelinai dar vadinami didžkukuliais. Pavadinimas cepelinai Lietuvoje prigijo nuo dirižablių gamintojo pavadinimo vokiečiu kalba „Zeppelin“. Panašus patiekalas gaminamas Danijoje, Lenkijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje. 1900 m. Ferdinandas Cepelinas (Vokietija) sukonstravo standųjį dirižablį, pavadintą jo vardu, nors pirmąjį dirižablį 1852 m. pastatė A. Žifardas (Prancūzija). O jeigu cepelinus vadintume “žifardais”? Dabar cepelinai gaminami įvairiausių dydžių ir su skirtingais įdarais, o padažuose dominuoja grietinė ir spirgučiai.

REKLAMA

Virtuvės karalienė - jos didenybė bulvė

Bulvė – gana plačiai auginama kultūra, kuri Pietų Amerikoje buvo sukultūrinta prieš keletą tūkstančių metų. Žinoma labai daug jos veislių. Apie 1565 m. bulvių gumbai pasiekė Europą. Pirmasis juos pamatė Ispanijos karalius Pilypas II (1527-1598). 1616 m. bulves, kaip retą ir rafinuotą patiekalą, pateikdavo Paryžiuje karaliaus stalui. Branderburgo burmistras Frydrichas Vilhelmas (1620-1688) bulvių auginimą paskelbė nacionaline pareiga. Apie 1770 m. Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas II (1744-1797) net su kariuomenės pagalba vertė kaimo žmones auginti bulves. Tad tikėtina, jog lietuvių žemėse bulvės atsirado XVIII a. valdant Augustui III. Tad bulvės kelionė per istoriją yra labai įdomi, šios kultūros derlingi ar nederlingi metai turėdavo didžiulę įtaką šalių populiacijai ir ekonomikai. Po bulvių maro Airijoje 1845 m., katastrofiškai trūko maisto ir vyko masinė migracija į JAV. Bulvės užkariavo daugelio šalių nacionalines virtuves ir išliko populiarios iki šių dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje ypač nuo XIX a. paplito bulviniai valgiai: didžkukuliai – cepelinai, bulviniai vėdarai, švilpikai, bulviniai blynai, žemaitiški blynai, virtos bulvės su pagardais ir daugelis kitų patiekalų. Virtuvės įvairovė ir jos istorija smarkiai susijusi su pačios valstybės ir geopolitiniais procesais. Receptų migracija ir naujų produktų atsiradimas, ekonominės ir gamtinės sąlygos leido bulvei tapti virtuvės karaliene.

Kugelio detektyvas

Visiems mums puikiai atpažįstamas literatūrinis herojus – melagis, baronas Miunhauzenas skrendantis ant patrankos sviedinio. Vokiškai „kugel” reiškia sviedinys, kamuolys, kulka. Bulvių plokštainis – kugelis kepamas įvairiuose induose, bet pradžioje tam labiausiai tiko apvalus puodas, kuris buvo kišamas į krosnį vokiečių namuose. Lietuvoje XIX a. toks plokštainis plito per pakelės užeigas, kurias dažnai laikė žydai. Žodis „kugelis, kugolas, kuglas“ idiš kalboje reiškia apvalus. Dabar šio gardaus patiekalo turime daugybę receptų ir kažin ar pavyks sužinoti, kuris iš jų yra gardžiausias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bulviniai patiekalai lyderiai

„Tie kas mano, jog lietuviškoje virtuvėje nėra plataus pasirinkimo, reiktų pasiūlyti išragauti kelių restoranų meniu, aplankyti gimines skirtinguose Lietuvos kraštuose ir tik tada pasidaryti išvadas (juokiasi). Jei kalbėsime apie bulvinius patiekalus, čia tikrai lyderiauja cepelinai, bulviniai blynai ir kugelis. Tada šiuos patiekalus dar padauginkite iš mažiausiai penkių – kiek yra populiarių receptų, juk skiriasi sudėtis, paruošimo būdai ir pagardai. Žmonės dažnai turi savo mėgiamus bulvių patiekalus favoritus ir čia kaip sakoma – dėl skonio nesiginčijama”, – pasakoja Žilvinas Nedzevckas, tradicinių patiekalų restorano įkūrėjas sostinėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų