Pakanka vakare juos užpilti vandeniu, ryte perplauti, galima pašildyti ir valgyti. Neturite tiek daug laiko? Užpilkite grikius karštu (apie 80°) vandeniu, šiltai uždenkite ir palaukite 30 min. Košė jau paruošta. Taip pat galima ruošti viso grūdo avižų dribsnius. Tiesiog nuplauti, užpilti karštu vandeniu ir palaukti 15 min.
Arba užpilti šaltu vandeniu ir valgyti ryte. Taip pat tinka augalinis migdolų ar sojų pienas. Jei mėgstate saldžią košę – kartu užplikykite razinų ar džiovintų abrikosų, slyvų. Pagardinkite cinamonu. Grįžkime prie neskrudintų grikių. Neskrudintos, gyvos grikių kruopos, kuriose saugoma gyvybė. Jos kupinos naudingų medžiagų ir enzimų, reikalingų virškinimui.
Kuo naudingi grikiai?
Grikiuose yra geležies, kalio, kalcio, boro, vitaminų B1, B2, B3, PP, E. Geriausia neskrudintus grikius daiginti. Taip išsaugomos visos vertingos medžiagos. Grikiai tampa lengvai virškinamu ir pasisavinamu maistu. Negalima daigų vartoti dideliais kiekiais. 1–2 šaukštai per dieną pakankamas kiekis mitybai praturtinti.
Taip pat nerekomenduojama tų pačių daigų valgyti kasdien. Daigus reikia keisti, daryti pertraukas. Todėl daiginimui pakanka 40–50 g grūdų.
Pirmiausia grūdus nuplauname, pamerkiame dubenyje ir pridengiame marle ar maišeliu, paliekant tarpelių orui. Po 12 valandų (patogu merkti grūdus vakare) perplauti. Kas kelias valandas (3–4 kartus per dieną) grūdus perplauti ir vandenį nupilti. Taip palaikyti drėgmę, neleisti išdžiūti. Grikiai sudygsta greitai. Mirkome, daiginame ir po poros dienų jau galima valgyti.
Geriausia kai daigeliai yra 1–3 mm ilgio. Kuomet daigai yra per ilgi – pasiruošę dygimui, juose atsiranda apsauginių nuodingų medžiagų. Tokių daigų valgyti nereikėtų. Daigintais grikiais galime pagardinti įprastą košę, troškinius, įberti į salotas.
Šaltinis: Kuras kūnui