REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusipirkome butą. Mokėjome brangiai, nes jame atliktas kapitalinis remontas: pakeisti langai, padarytos pertvaros, sudėtas parketas. Tačiau prasidėjus šildymo sezonui supratome, kad apsirikome.

Nusipirkome butą. Mokėjome brangiai, nes jame atliktas kapitalinis remontas: pakeisti langai, padarytos pertvaros, sudėtas parketas. Tačiau prasidėjus šildymo sezonui supratome, kad apsirikome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Langai rasoja taip, kad prie jų limpa roletai. Vanduo stiklu bėga taip stipriai, kad ant visų palangių tenka kloti rankšluosčius, kad jis nenutekėtų ant parketo. Vieno kambario kampe atsilupo dažai ir pamatėme, kad sienose jau įsimetęs pelėsis. Ką mums daryti?“ –prašo patarti Audronė ir Justas.

REKLAMA

Atsako meistras Darius Stasiukas:

Langai ir sienos dažniausiai rasoja todėl, kad patalpoje sutrikusi oro cirkuliacija. Jei langai su roletais, jie labiau rasoja, nes sunkiau įšyla, o oras, atsiradęs tarp roleto ir stiklo, apsunkina vėdinimą.

Langai mažiau rasos, jei:

1) du kartus per dieną, visiškai atidarę langus ir pakėlę roletus, 10–15 min. vėdinsite visas būsto patalpas;

2) langas su selektyviniu stiklo paketu. Jei ne, reikėtų keisti stiklo paketą, nes selektyvinio stiklo paketo šilumos perdavimo koeficientas maždaug dvigubai mažesnis nei paprasto stiklo;

REKLAMA
REKLAMA

3) įsitikinkite, ar palangės virš radiatorių netrukdo cirkuliuoti šiltam orui. Jei palangė per plati, šiltas oras nepakyla iki lango, todėl langas rasoja. Tokią palangę reikėtų keisti į siauresnę;

4) jei patalpoje labai drėgna, reikėtų įsigyti drėgmę sugeriantį įrenginį.

Kaip tinkamai vėdinti patalpas?

Patalpas reikia vėdinti keletą kartų per dieną, virtuvę – keletą kartų per kelias valandas. Vonios sienos ir lubos nepelys, jei nakčiai bus paliktos praviras vonios durys, kad iš patalpos išsisklaidytų garai ir šiluma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Intensyviai vėdinti patalpas būtina keletą kartų per dieną. Pastovų oro tekėjimą garantuos mikroventiliacija arba praverta orlaidė. Kai lauko oro temperatūra žemesnė nei 10 laipsnių šalčio, rekomenduojama patalpas vėdinti trumpą laiką plačiai atidarant langus. Tada sumažėja santykinis patalpų oro drėgnumas, bet jose esančių daiktų paviršius neatvėsta.

Jei patalpose yra didesnis santykinis oro drėgnumas, kondensatas pirmiausia pasirodys ant lango rėmo prie palangės: palangė trukdo ten patekti šiltam oro srautui nuo radiatoriaus ir lango rėmas toje vietoje bus šalčiausias. Tai pirmas požymis, kad reikia vėdinti patalpas ir / ar intensyviau jas šildyti.

REKLAMA

Viso buto radiatorių termoreguliatorius stenkitės nustatyti vienodai, kol patalpų temperatūra taps tokia, kokios norite. Venkite per parą intensyviai reguliuoti ir keisti patalpų temperatūrą, jei lauko temperatūra nekinta, nes dėl atsiradusių temperatūros pokyčių patalpose padidės santykinis oro drėgnumas. Tuomet ant langų ir kitų šaltų paviršių susidarys kondensatas. Per parą dėl šilumos sistemos reguliavimo kambario oro temperatūra neturėtų svyruoti daugiau kaip 5 °C.

Kaip kovoti su pelėsiu

Jei langai plastikiniai, o ventiliacija prasta, drėgmės patalpose padaugėja, todėl ji kondensuojasi ir galiausiai įsiveisia pelėsis. Padidėjusi drėgmė patalpose ir drėgnos sienos gali būti statybos broko (prasta siūlių izoliacija, didesnė likutinė statybinių medžiagų drėgmė) pasekmė. Net dėl įstrižo lietaus sienos gali permirkti, nes jo vanduo nenuteka žemyn latakais ir lietvamzdžiais, o patenka tiesiai ant sienų.

REKLAMA

Kova su pelėsiu dažnai pralaimima, nes išnaikinti jį labai sudėtinga: jis būna apsigyvenęs giliai sienose. Jei namas yra mūrinis, gali tekti net tinką ardyti. O jei pelėsį bandoma išgyvendinti sienas nupurškus specialiomis priemonėmis ir apšiltinus gipso kartono plokštėmis, po pusės metų šis įnamis vis tiek gali imti daugintis ir skleisti nemalonų kvapą.

Norint išspręsti šią problemą, reikia pelijančią sieną apdoroti antiseptiku, o po to izoliuoti nuo drėgmės. Kondensatas kaupiasi ant šaltų sienų ir langų stiklo, tad pirmiausia reikia geros ventiliacijos. Jei namuose labai drėgna, gali neužtekti mikroventiliacijos – teks įrengti ventiliacijos sistemą. Jei pelėsis įsimeta ant betoninio paviršiaus, reikia sienas ištepti specialiomis priemonėmis, gerai išdžiovinti nuvalius pelėsį ir tik tada jas apšiltinti. Prieš pradedant remontuoti tokias patalpas, būtina jas dezinfekuoti veiksmingais fungicidais. Neretai fungicidai sunaikina vienos rūšies pelėsį, bet kitos rūšies pelėsiui jie nekenkia, tad mažai tikėtina, kad problema bus išspręsta visam laikui. Gyvybingus mikroorganizmus galima įveikti būste laikantis higienos reikalavimus: patalpose palaikyti tinkamą temperatūrą, dažnai jas vėdinti ir valyti. Nepatartina pelėsiu užkrėstų vietų deginti atvira ugnimi. Tai nepadės išspręsti problemos, o tik dar labiau ją pagilins, nes pelėsio užkratas gali pasklisti dar labiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patartina:

• palaikyti kambariuose iki 50 proc. drėgmę;

• rūsyje ir tualete visą laiką laikyti degančią 40 vatų lemputę, nes pelėsis intensyviai plinta tamsoje;

• tikrinti vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžius, kad netekėtų vanduo;

• nenaudoti tapetų, geriau sienas dažyti pelėsiams atspariais dažais;

• vengti gėlių kambariuose, nes žemės paviršiuje veisiasi pelėsis, ant lapų kaupiasi dulkės.

Nijolė BARONIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų