REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdos nuostabi žiemos šventė, paliekanti neišdildomus įspūdžius šeimų atmintyje. Kalėdinė eglutė – nuostabus jaudinantis šventės akcentas. Tačiau vis dažniau į namus įžengia ir kiti puošybos elementai, naujametinės puokštės, kalėdiniai vainikai.

Kalėdos nuostabi žiemos šventė, paliekanti neišdildomus įspūdžius šeimų atmintyje. Kalėdinė eglutė – nuostabus jaudinantis šventės akcentas. Tačiau vis dažniau į namus įžengia ir kiti puošybos elementai, naujametinės puokštės, kalėdiniai vainikai.

REKLAMA

Apie gėlių kompozicijas, kaip kuriami Kalėdų vainikai kalbamės su turinčia subtilų skonį, išradinga ir sugebančia viduržiemyje išryškinti džiovintų augalų, spygliuočių šakelių, žievės, uogų kitos gamtinės medžiagos grožį kompozicijose, floriste Aliona Ušanovienę.

Ji skaitytojams primena, jog Kalėdų vainiko spalvos turi savo simboliką. Kai į namus ateina floristo rankomis ar pačių sukurtas grožis, nušvinta akys ir siela, atsiranda noras ištarti padėkos žodį tėveliams už rūpestį ir meilę, pasidalinti šventės džiaugsmais su vaikais, kaimynais ar dalytis atjautos tiems žmonėms, į kurių namus vargas neleidžia įžengti šventei, rašoma pranešime spaudai. 

Sakykite, kaip floristai ruošiasi Kalėdoms?

Kalėdoms ruošiamės iš anksto. Dar vasarą prisirenkame augalų džiovinimui, medžių šakelių ir kitokių gražių dalykų, kuriuos vėliau panaudosime Kalėdinėse kompozicijose. Ir žinoma – likus keliems mėnesiams iki Kalėdų domimės mados tendencijomis, bandome nuspėti kas galėtų turėti paklausą.

REKLAMA
REKLAMA

Kokias madas pastebite?

Kiekvienais metais atsiranda naujovių floristikoje. Pavyzdžiui, vis daugiau žmonių puošia savo namus prieš Kalėdas ne tik eglute ir girliandomis, bet ir įdomiomis gėlių kompozicijomis.

REKLAMA

Taip pat pastebėjau, jog sintetinių puošmenų perkamumas vis mažėja ir grįžtama prie natūralumo. Šiais metais dominuoja natūralios medžiagos, pavyzdžiui mediena, medvilnė, linas, stiklas, keramika. Taip pat ypatingas dėmesys skiriamas natūralioms pakavimo medžiagoms. Surišimui naudojamos medvilnės, lino, džiuto, rafijos juostelės.

Dabar populiarūs Advento vainikai, kaip jie kuriami?

Advento vainikai gali būti iš visžalių spygliuočių šakelių arba pagaminti iš džiovintų augalų, samanų, šakelių, medžio žievės, kankorėžių ir kitų gamtinių medžiagų. Vainikų karkasai dažniausiai gaminami iš vielos ir šiaudų (iš storos vielos padaroma norimo skersmens žiedo forma ir ji apsukama šiaudais, sutvirtinant juos vielute ar siūlu). Prie šiaudinio pagrindo tvirtinamos kalėdinės dekoracijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tradicinės dekoracijų spalvos – žalia (ramybė, amžinybė), raudona (gyvybė), auksinė (turtas) ir balta (šviesa, džiaugsmas, tyrumas). Advento metu naudojamos prislopintos spalvos – balinti, tamsinti ir tarpiniai tonai. Dekoravimas turėtų derėti su interjere jau esančiais tonais. Tradicinis Advento vainikas puošiamas keturiomis žvakėmis.

Kam reikalingas toks vainikas?

Advento vainikas – vienas pastarojo laikmečio krikščioniškųjų prieškalėdinio laikotarpio atributų. Tai simbolis, ant kurio, belaukiant šv. Kalėdų, uždegamos žvakės. Keturios žvakės reiškia keturias Advento savaites. Žvakės yra dviejų spalvų – trys violetinės ir viena rožinė. Violetinė reiškia atgailą ir grįžimą pas Viešpatį, rožinė – džiaugsmą dėl tuoj gimsiančio Jėzaus. Rožinė žvakė uždegama trečiąjį Advento sekmadienį, skirtą džiaugsmui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš ko galima pasigaminti Advento vainiką?

Advento vainiką galima pasigaminti patiems – tai bus smagus ir kūrybingas užsiėmimas.Vainiko karkasą papuoškite spygliuočių šakelėmis (eglės, pušies, kėnio, tujos) ir įvairiais priedais – gamtinėmis medžiagomis (džiovinti augalai, vaisiai, kankorėžiai, medžio žievė ir kt.), žaisliukais, blizgučiais, kaspinėliais. Priklijuokite keturias žvakes.

Kokios bus jūsų Kalėdos?

Kūčios ir Kalėdos tai didžiausia ir gražiausia šventė, kai prie bendro stalo susirenka visa mūsų šeima. Visada laukiu, kai visi susirinksime, pasidžiaugsime vieni kitų draugija ir šiluma, prisiminsime geras akimirkas.

REKLAMA

Neįsivaizduoju švenčių atskirai nuo šeimos. Tą stengiamės įskiepyti ir savo vaikams – Kalėdų šeimos šventė jau tikra tradicija pas mus.

Ar jūs prisidedate prie labdaros projektų?

Mielai prisidedame prie pagalbos tiems, kam to labiausiai reikia. Labai svarbu, padėti kitiems. Dalytis gerumu reikia ne tik materialine, bet ir dvasine prasme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų