REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akiniai rasoja, kai po kauke iškvepiamas šiltas oras kyla į viršų ir susiduria su šaltesniu akinių lęšių paviršiumi, tačiau akinių rasojimo galima išvengti keliais būdais.

Akiniai rasoja, kai po kauke iškvepiamas šiltas oras kyla į viršų ir susiduria su šaltesniu akinių lęšių paviršiumi, tačiau akinių rasojimo galima išvengti keliais būdais.

REKLAMA

Kaukė turi sandariai priglusti prie apdengtos veido dalies

Kaukė, sandariai prigludusi prie veido, ne tik sumažins grėsmę užsikrėsti ar platinti koronavirusą oro lašeliniu būdu, tačiau ir sulaikys dalies iškvepiamo oro patekimą ant akinių bei sumažins akinių rasojimą.

Geriausia, kai kaukė sandariai priglunda prie nosies ir skruostų, tarp kurių neturi likti jokių oro tarpų. Jei dėvima kaukė yra nesandari, pasistenkite ją užsandarinti reguliuojant kaukes dirželius, persukant juos kaip „X“ raidę ir uždedant ant ausų, arba pasirenkant mažesnio dydžio kaukę. Medicininės kaukės dažniausiai turi vielutes, kuriomis užspaudžiamas tarpas tarp oro ir odos. Taip susikaupęs šiltas oras negali patekti į išorę ir ant jūsų akinių lęšių.

Užlenkite apsauginės kaukės viršų

Tai dar vienas būdas sumažinti akinių rasojimą. Sulenkite apsauginės kaukės viršų į vidų, tai sukurs šiek tiek papildomos erdvės susikaupusiam šiltam orui ir jis nekeliaus tiesiai ant jūsų akinių lęšių. Žinoma, toks sulenkimas sumažina kaukės dydį, todėl turite būti tikri, kad sulenkus apsauginę kaukę dar liks vietos uždengti jūsų nosį ir burną.

REKLAMA
REKLAMA

Pritvirtinkite kaukę nosies srityje

Kaukės pritvirtinimas nosies srityje (aplink nosį) – dar vienas būdas sumažinti iškvepiamo oro kontaktavimą su akiniais. Pasistenkite paslinkti kaukę kiek aukščiau (link nosies viršaus), o akinius nešiokite ant kaukės viršaus, tačiau, jei to padaryti neįmanoma, tada pleistro pagalba pritvirtinkite kaukę prie nosies „tilto“. Toks kaukės užsandarinimas užkirs kelią iškvepiamo oro patekimui ant akinių.

REKLAMA

Neleiskite akiniams nuslysti žemyn

Nosimi žemyn nuslenkantys akiniai – gana dažna akinių nešiotojų problema, tačiau ją galima išspręsti kaukės dirželius užvyniojant ant akinių rėmų kojelių, taip pritvirtinsite ne tik akinius, tačiau suteiksite šiek tiek tvirtumo bei sandarumo kaukei. Tik būkite atsargūs, kai nusiiminėsite akinius su prie jais pritvirtinta kauke. Jei akiniai nuslenka žemyn dėl išklibusių kojelių, jas galite susireguliuoti bet kokiame optikos salone.

Stenkitės kvėpuoti link kaukės apačios

Jei kaukės ir akinių pozicijos sureguliavimas nepadeda arba tiesiog tam neturite laiko, stenkitės iškvepiamą orą nukreipti į apačią. Tiesa, iškvepiamo oro srauto reguliavimui prireiks išsiugdyti tam tikrus įgūdžius.

REKLAMA
REKLAMA

Išvalykite akinius

Gali būti, jog jūsų akiniai rasoja, nes seniai nebuvo valyti. Akinių valymui užtenka lašelio indų valiklio, kurį į lęšius švelniai įtrinkite pirštais arba pasinaudokite purškiamu akinių valymo skysčiu ir minkštos medžiagos gabalėliu. Tyrimais nustatyta, kad akinių lęšių plovimas su muilu ir vandeniu prieš užsidedant apsauginę kaukę, padeda sumažinti akinių rasojimą. Nuvalytus akinius praskalaukite šiltu, bet ne karštu vandeniu bei išdžiovinkite minkštos medžiagos gabalėliu.

Palikite daugiau erdvės tarp akinių ir akių

Viena iš išeičių siekiant, kad akiniai nerasotų – palikti šiek tiek didesnį tarpą tarp akinių lęšių ir akių. Didesnis tarpas leis laisviau cirkuliuoti orui ir akiniai neberasos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų