REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marcinkonyse gyvenanti Janina Janušauskienė jau nuo pat ankstyvos vaikystės laiką leidžia gamtoje ir stebi jos siunčiamus ženklus. Pasak moters, pati gamta parodo, kokie laukia artėjantys orai. Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams Janina atskleidė, koks bus likęs ruduo ir kada galime tikėtis prasidėsiančios žiemos.

Marcinkonyse gyvenanti Janina Janušauskienė jau nuo pat ankstyvos vaikystės laiką leidžia gamtoje ir stebi jos siunčiamus ženklus. Pasak moters, pati gamta parodo, kokie laukia artėjantys orai. Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams Janina atskleidė, koks bus likęs ruduo ir kada galime tikėtis prasidėsiančios žiemos.

REKLAMA

Šią savaitę lietuvaičiai džiaugiasi prasitęsusiomis karštomis dienomis. Gamtos ženklus stebinti dzūkė Janina Janušauskienė sako, kad džiaugtis yra tikrai kuo, nes šios dienos – karščiausios Bobų vasaros dienos.

Karštesnių dienų jau nebesulauksime

„Spalis bus daug drėgnesnis. Šios savaitės paskutinėmis dienomis arba pirmadienį turėtų pradėti lyti. Marcinkonyse lyti pradėti turėtų būtent naktį, nežinau kaip kitose Lietuvos miestuose“, – sako ji.

J. Janušauskienė patikina, kad būtent šios dienos bus karščiausios rudens dienos. Spalį taip pat galime sulaukti šiltų dienų, tačiau jau nebe tokių karštų kaip šiomis dienomis:

REKLAMA
REKLAMA

„Bobų vasara galima laikyti šias dienas, nes jos ypatingai karštos. O kitas dienas bus Bobų vasara, bet ji nebus tokia karšta, kokios mes norėtumėme tikėtis spalio pradžioje.“

REKLAMA

Spalis nusimato margas

Gamtos ženklus suprantanti moteris sako, kad vis dar paukščiai nesibūriuoja, kalbasi mažai, o dauguma medžių – žali. Šie ženklai parodo, kad Lietuvoje užsibuvo prasitęsusi vasara. O štai kai paukščiai ims būriuotis – tai jau bus ženklas apie ateinančius vėsesnius orus.

„Šias dienas turėtume dar pasidžiaugti vasara. Rugsėjo pabaiga bus lietingesnė, panaši į mūsų vaikystės rudenį, kuris būdavo prieš trisdešimt metų. Kitos savaitės pradžia kardinaliai skirsis nuo šios savaitės. Žinoma, ir spalį bus saulėtų dienų, tačiau jis nebus toks šiltas kaip šiandien“, – aiškina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Margi liepų medžių lapai atskleidžia, kad spalį galime tikėtis ir lygiai tokių pat orų. Anot gamtos ženklus suprantančios moters, spalį sulauksime ir saulėtų dienų, ir lietaus:

„Bus tų saulėtų dienų, tikrai nesakau, kad vien lietūs bus. Vieną diena bus lietus, kitą dieną bus ir saulės. Tačiau kita savaitė pagal mane bus lietingesnė. Liepos lapai margi, tai spalis turėtų būti irgi margas.“

Rūkanotas lapkritis ir gruodžio mėnesio žiema

O kokius orus gamtos ženklai žada lapkričio mėnesiui? Marcinkoniškė sako, kad lapkričio mėnesį turėtume sulaukti dažno rūko ir šalnų:

„Lapkričio gale jau turėtų būti net ir šerkšno. Dar paukščiai neišskridę ir medžių lapai nenukritę, todėl pasakyti tiksliai žiemos orų negaliu, tačiau ji turėtų prasidėti gruodžio 10-ąją dieną. Žiema turėtų būti marga, bus ir šalčio, kurio mes pernai neturėjome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turėtų būti ir sniego, bulvių kasimas daug ką pasakė, bet dar daržų nerinkau, todėl tiksliai pasakyti negaliu. Tačiau žiema bus tikrai mišri, šalčio bus tikrai“, – gamtos siunčiamus ženklus įžvelgia moteris.

Galimos širdies ir plaučių ligos

Ar per šv. Kalėdas sulauksime sniego, anot marcinkoniškės, pasakyti dar anksti. Mat dar nėra nukritusių medžių lapų.

Tačiau J. Janušauskienė sako, kad iki metų galo žmonės turėtų ypač pasaugoti savo sveikatą, mat medžiai rodo, kad gali išaugti širdies bei plaučių ligų susirgimų skaičius:

„Kaip neįprasta, šiemet kadagys labai gelsta ir pušys. Kadagys atspindi širdies ligas, o pušys – plaučių. Čia ne dėl to viruso, čia du skirtingi dalykai, bet manau, kad žmonės turėtų būti atsargesni, nes atrodys, kad šilta, bet iš tikrųjų vėsu bus.

REKLAMA

Jau dabar parduotuvėse girdisi, kad yra padaugėjusių slogų, kosulių. Rytai ir vakarai šalti, o dieną būna karštą, todėl taip ir gaunasi“, – paaiškina pašnekovė.

Gamtą turėtų stebėti kiekvienas

Marcinkoniškė sako, kad toks gamtos ženklų stebėjimas tikrai nėra koks nors raganavimas ar kitokie burtai. Moteris mano, kad stebėti gamtą turėtų kiekvienas žmogus, o tuomet ir lengvai suprastume jos siunčiamus ženklus:

„Mano tėtis daugiau suprasdavo gamtą, bet aš nuo vaikystės gamtoje esu. Visą laiką stebėjau ir upę, ežerą, medžius. Kaip vanduo nusileidžia, pakyla, tai rodo orus pati gamta.

Kiekvienas žmogus turi stebėti gamtos dėsnius, ją mylėti, nes tai yra įprasta. Anksčiau niekas neturėdavo radijų, televizorių, mamos ir močiutės stebėjo gamtą ir žinojo, kokie bus orai. Labai paprasta tai suprasti, kai stebi“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų