REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pilvo pūtimas (kūdikių meteorizmas) – viena dažniausiai pasitaikančių mažylių sveikatos problemų. Jauniems tėveliams, ypač susilaukusiems pirmo vaikelio, kyla daug klausimų – ką daryti ir kaip padėti kūdikiui, kuriam pilvo pūtimas sukelia labai daug nemalonumų. Ir naktys gali tapti bemiegės, ir dienos neramios, ir vakarai kupini ištiso vaikelio nešiojimo, raminimo, guodimo. 

Pilvo pūtimas (kūdikių meteorizmas) – viena dažniausiai pasitaikančių mažylių sveikatos problemų. Jauniems tėveliams, ypač susilaukusiems pirmo vaikelio, kyla daug klausimų – ką daryti ir kaip padėti kūdikiui, kuriam pilvo pūtimas sukelia labai daug nemalonumų. Ir naktys gali tapti bemiegės, ir dienos neramios, ir vakarai kupini ištiso vaikelio nešiojimo, raminimo, guodimo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia reikėtų išmokti atskirti, kad vaikas gailiai verkia ir kojytes riečia būtent dėl pilvo pūtimo, vėliau atrandami ir galimi pagalbos būdai. Deja, vieno veiksmingo būdo visų mažylių pilvukų pūtimui nėra, tačiau reikia tikėtis, kad kiekvienu atveju galima kažkaip padėti palengvinti ir mažylio, ir tėvų vargus. 

REKLAMA

Kaip atpažinti pilvelio pūtimą?

Taigi pirmiausia apie tai, kaip suprasti, kad mažylis neramus būtent dėl pilvo pūtimo. Patirties dar neturintiems ir vos kelis mėnesius vaikeliu besidžiaugiantiems tėvams pirmieji meteorizmo epizodai gali sukelti nemenką išgąstį. Ir ne be reikalo. Stiprus pilvo pūtimas jautresniems vaikams gali būti tikrai labai skausmingas. Jį atpažinti padeda gausus atsirūgimas po valgio, gailus verksmas ir kojyčių (keliukų) lenkimas prie pilvelio. Pilvelis būna išsipūtęs ir kietas, mažylis riečiasi ir atgal, įsitempia, spardosi, spaudžia kumštukus – nemalonius pojūčius jam sukelia dėl susikaupusių dujų išsitempęs žarnynas. 

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, šie požymiai nėra būdingi kiekvienam mažyliui, tačiau bent dalis iš jų pasireiškia daugumai kūdikių. Nemalonius pojūčius kūdikis išreiškia sava, tik jam būdinga kalba. Jei kūdikiui gailiai verkiant nepadeda nei maitinimas, nei ilgas sūpavimas, nei glaudimas šalia, o jis nurimsta tik pasišalinus dujoms, tuomet nemalonumų priežastis beveik šimtu procentų aiški – kūdikį kamavo skausmingas ir daug išbandymų teikiantis meteorizmo epizodas. 

Pasitaiko atvejų, kai tėvai, nežinodami ką daryti, kreipiasi skubios pagalbos į medikus – tokiu atveju specialistai atlieka specialias dujų pašalinimo procedūras ir suteikia naudingos informacijos įsibaiminusiems ir visai nepailsėjusiems tėveliams. Jei pilvo pūtimas kelia itin daug nemalonumų, dėl jo visuomet verta pasikalbėti su vaikelio gydytoju – galbūt tai rimtesnių sveikatos sutrikimų ženklas. Svarbiausia – domėtis ir nebijoti klausti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokios galimos pilvo pūtimo priežastys? 

Kyla klausimas, kodėl kai kurie tėveliai iš viso nesusiduria su šia problema, o kiti kasdien nuo jos kenčia ir vis ieško veiksmingų pagalbos būdų? Atsakymų į šį klausimą gali būti ne vienas – kai kurie kūdikiai tiesiog jautresni ar valgydami nuryja daugiau oro. Taip pat skiriasi jų virškinimo sistemos ypatybės, mikrofloros sudėtis (manoma, kad pilvo pūtimą ir kitas virškinimo problemas dažniau patiria CP būdu gimę, o ne natūraliais gimdymo takais į pasaulį atėję mažyliai). Kūdikiams taip pat būdinga dar ne visiškai susiformavusi virškinimo fermentų veikla. Apskritai, mažų vaikų žarnų judesiai (taip vadinamoji peristaltika) dar neišsivysčiusi, tad, be abejonės, yra pasunkėjęs ir normalus žarnyno dujų pasišalinimas. Žarnyno dujos gali užsistovėti ir kauptis žarnyno spindyje, sukelti skausmą ir kitus nepatogumus. 

REKLAMA

Pilvo pūtimo priežasčių gali būti tikrai ne viena ir jos atrandamos ne visada. Pirmiausia verta įsitikinti, ar mažylis krūtimi maitinamas teisingai. Jei kūdikis maitinamas pieno mišiniu, tuomet reikėtų rinktis specialius buteliukus, sumažinančius praryjamo oro kiekius (tai taip vadinamieji anti-colic buteliukai su specialiais vožtuvais ar kitais įtaisais). Kartais netinka ir pats pieno mišinys – tenka paieškoti toleruojamo varianto. Prieš valgymą verta paguldyti kūdikį ant pilvuko, o po valgymo – panešioti vertikaliai, kad iš skrandžio pasišalintų nurytas oras. Apkritai, kūdikį ant pilvelio kuo dažniau verta guldyti ne vien geresnio dujų pasišalinimo, bet ir dėl jo raidos skatinimo. 

REKLAMA

Greita pagalba nuo kūdikių ir mažų vaikų pilvo pūtimo sukeliamų nepatogumų 

Kyla ir kitas klausimas – kas galėtų padėti palengvinti mažylio, kuriam pučia pilvuką, kančias? Vaistinėse galima įsigyti specialiai kūdikiams nuo pirmųjų gyvenimo dienų sukurtą Espumisan L geriamąją emulsiją. Espumisan L yra malonaus skonio skystis, todėl jis patiks daugumai mažylių. Jo veiklioji medžiaga (simetikonas) keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinimo trakto gleivinėje, paviršiaus įtampą, dėl to jie subliūkšta. Atpalaiduotos dujos gali būti rezorbuojamos pro žarnų sieneles ir, prasidėjus žarnų peristaltikai, pašalinamos - mažylis ir vėl gali ramiau miegoti, žaisti ir pažinti pasaulį be žarnyno pūtimo sukeliamų pilvo skausmų.

Žinoma, dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su vaiko gydytoju ir (arba) vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų