REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pomidorų mylėtojams sėklų sezonas prasidėjo vidurvasarį. Nemažai daržininkų sėklas rinko patys: skobė pomidorus, raugino sėklas, plovė ir džiovino jas. Tingintys tuo užsiimti, sėklų ieško šalies ir užsienio sėklų parduotuvėse, pomidorų augintojų forumuose. Apie tai, ko ten galima rasti ir kiek kainuoja, papasakosiu kituose straipsniuose.

Pomidorų mylėtojams sėklų sezonas prasidėjo vidurvasarį. Nemažai daržininkų sėklas rinko patys: skobė pomidorus, raugino sėklas, plovė ir džiovino jas. Tingintys tuo užsiimti, sėklų ieško šalies ir užsienio sėklų parduotuvėse, pomidorų augintojų forumuose. Apie tai, ko ten galima rasti ir kiek kainuoja, papasakosiu kituose straipsniuose.

REKLAMA

O dabar pats metas apžvelgti, ką galima rasti sėklų parduotuvėse. Juolab, kad jos jau gavo naujas siuntas, be to, ir prekybos centruose jau išdėstyti sėklų stendai. Kadangi pomidorų auginimas yra mano hobis, jau ne kartą rašiau, kad hibridų sėju vos keletą ir tai ypatingi hibridai. Taigi, hibridų mylėtojams nieko patarti negalėsiu.

Šiame straipsnyje apžvelgsiu pigesnes, tačiau tikrai vertas dėmesio pomidorų veisles. Žodis „pigesnės“ šiuo atveju reiškia, kad įprastinė jų kaina nesiekia euro, o išpardavimų metu kai kurias jų įsigijau ir už 29 cnt.

REKLAMA
REKLAMA

Verta pirkti iš anksto ir su nuolaida

Praktika rodo, kad kuo prašmatnesnis sėklų pakelis, tuo brangesnės sėklos. Tačiau netgi labai taupiems galima rasti ekonominį variantą. Ypač jei prekybos centre užtiksite nuolaidas.

REKLAMA

O jų būna ganėtinai dosnių: pavyzdžiui, rudeninių išpardavimų metu sėklų galima įsigyti su 40-50 proc. nuolaida. Jei juos pražiopsojote, nusiminti neverta. Dar bus išpardavimų iki pavasario, taigi, iki kovo pabaigos, kai sėsite pomidorus, tikrai rasite nebrangių sėklų. Žinoma, nusipirkus sėklų iš anksto, baiminamasi, kad jos nedygs.

Iš tiesų pomidorų sėklos būna daigios apie ketverius metus. Ir jei pavasarį nepasėjote viso pakelio, sėklos puikiai dygs ir kitą sezoną. Jei, žinoma, jas tinkamai saugosite.

Bazinės veislės

Taigi, pats paprasčiausias, bet ne prasčiausias ekonominis variantas.  Šiame variante (o ir apskritai), nepakeičiama yra ankstyvoji veislė Šejk. Kuo ji ypatinga? Šejk yra vieni pačių ankstyviausių pomidorų.

REKLAMA
REKLAMA

Veislė – determinantinė, krūmeliai žemi, leidžia mažai ūglių. Tačiau yra derlingi. Ir, kas svarbiausia, tai labai patikima veislė. Augindami ją be pomidorų neliksite, net jei vasaros sezonas bus nepalankus.

Žinoma, Šejk yra ne patys skaniausi pomidorai: šiek tiek rūgštoki. Kaip ir daugelis ankstyvųjų. Tačiau ši veislė gali būti bazine jūsų pomidoryno veisle. Tinka viskam: ir salotoms, ir konservavimui, ir džiovinti. Panašiomis savybėmis pasižymi ir kita ankstyva veislė Promyk.

Dar viena iš puikių veislių, kurias galima įsigyti vos už 30-40 cnt, yra Red Pear. Tai ankstyvieji aukšti indeterminantiniai pomidorai. Aš pernai juos auginau lauke. Šie pomidorai, kaip rašoma, vaisius subrandina po 80 d. nuo daigelių pasirodymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai labai ankstyvas rodiklis. Įdomu tai, kad šie „vinzliuko“ (ryšulėlio) formos pomidorai stabiliai dera visą vasarą. Vaisiai didoki, siekia apie 300 g. Skanūs, malonaus saldžiarūgščio skonio. Vaisiai laikosi ilgai.

Drąsiai sakau – vienas didesnių pernykščių atradimų. Tai bazinė pomidorų veislė. Kuri derlių duos, nepriklausomai nuo oro sąlygų. Viena atsparesnių fitoftorozei, kitaip pomidorų marui. Tinka valgyti vienus, salotoms, padažams, sultims. Konservuoti nepjaustytus – šiek tiek didoki. Tačiau supjausčius: pats tas.

Trečioji bazinė veislė – avietiniai Faworyt. Jie atsvara ankstesnėms, nes yra vėlyvi. Kaip ir dera vėlyviesiems, ganėtinai atsparūs ligoms, ypač pomidorų marui. Puikus lauko pomidoras, nors yra indeterminantinis. Vaisiai ilgai laikosi ant krūmo, patogūs transportuoti. Didelis privalumas yra tai, kad pomidoras leidžia mažai ūglių. Skonis sodrus avietinių pomidorų, saldžiarūgštis.

REKLAMA

Iš geltonųjų pomidorų baziniam variantui puikiai tiks slyvinukai Citrina. Puikaus, saldžiarūgščio skonio. Ne patys ankstyviausi, tačiau ir ne vėlyvi. Dera gausiai, atsparūs ligoms. Puikiai tinka konservuoti nepjaustytus. O ir valgyti vienus, pjaustyti į salotas juos galima.

Juodieji baziniai pomidorai, žinoma, yra Black from Tula. Skanūs, saldžiarūgščiai, gana ankstyvi. Puikiai derantys lauke. Vienintelis jų trūkumas: plona odelė, tad transportuoti ar ilgiau laikyti juos nepatartina.

Iš nebrangių vyšninukų pernai geriausiai pasirodė Yellow pearsheaped. Mažos, labai saldžios ir derlios kriaušytės. Šiek tiek primenančios „Medovaja kaplia“.

REKLAMA

Bazinių veislių papildymui

Kaip priedas prie jau išvardintų bazinių veislių puikiai tiks kelios kitos. Tokios, kaip vidutinio ankstyvumo geltonieji saldieji „Jantar“. Jie puikiai derėjo lauke. Taip pat verta išbandyti geltonukų veislę Zlatava. Tiesa, šių pomidorų daigeliai buvo labai lepūs, tad teks jiems skirti daugiau priežiūros ir jokiu būdu neperlaistyti.

Džiovinimui neblogai tiks San Marzano 3. Tai ganėtinai derlūs pomidorai, tačiau įspūdingu skoniu nepasižymi. Jie nėra sultingi, todėl bus tinkami džiovinti, padažams, konservuoti.

S.Piere yra vėlyvų nedidelių pomidoriukų veislė, dera iki pirmųjų šalnų.

Verta paminėti ir Goldene Kionigin. Tai nedideli, tačiau ne vyšninukai geltoni pomidorai. Jie labai derlūs, skanūs. Tačiau... labai labai sultingi. Tinkami valgyti vieni, gaminti sultims. Konservuoti, virti padažus dėl didelio sulčių kiekio jie ne pats geriausias pasirinkimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėlyvųjų grupėje neblogi yra Taiko. Tai nedideli, tvirti geltonieji pomidorai. Puikiai tinkami valgyti vieni, konservuoti. Atsparūs nepalankioms lauko sąlygoms. Didžiausias trūkumas – jų vėlyvumas.

Širdinių pomidorų grupėje dėmesio verti Malinovyj Rodeo. Tai ganėtinai populiari ir sėkminga veislė. Dideli, širdelės formos gana ankstyvi avietiniai pomidorai. Jie yra žemaūgiai, todėl puikiai tinkami auginti atvirame grunte. Brandina didelius, iki 600 g vaisius.

Iš egzotiškesnių verta pabandyti baltąjį White beauty.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų