REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parduotuvėse galime įsigyti dviejų rūšių grikių: skrudintų ir neskrudintų. Skrudinti grikiai dėl terminio apdorojimo maistingųjų medžiagų verte yra mažiau vertingi nei neskrudinti. Tačiau skrudinti labiau tiks tradicinei košei ruošti.

Parduotuvėse galime įsigyti dviejų rūšių grikių: skrudintų ir neskrudintų. Skrudinti grikiai dėl terminio apdorojimo maistingųjų medžiagų verte yra mažiau vertingi nei neskrudinti. Tačiau skrudinti labiau tiks tradicinei košei ruošti.

REKLAMA

Ar žinojote, kad skrudintų grikių nereikia virti? Pakanka vakare juos užpilti vandeniu, ryte perplauti, galima pašildyti ir valgyti. Neturite tiek daug laiko ? Užpilkite grikius karštu (apie 80°) vandeniu, šiltai uždenkite ir palaukite 30 min. Košė jau paruošta.

Taip pat galima ruošti viso grūdo avižų dribsnius. Tiesiog nuplauti, užpilti karštu vandeniu ir palaukti 15 min. Arba užpilti šaltu vandeniu vakare ir valgyti ryte. Taip pat tinka augalinis migdolų ar sojų pienas. Košė bus praturtinta papildomais vitaminais ir dar skanesnė. Jei mėgstate saldžią košę - kartu pamerkite razinų ar džiovintų abrikosų, slyvų. Pagardinkite cinamonu.

Grįžkime prie neskrudintų grikių. Neskrudintos grikių kruopos, kuriose saugoma gyvybė. Jos kupinos naudingų medžiagų ir enzimų, reikalingų virškinimui. Grikiuose yra geležies, kalio, kalcio, boro, vitaminų B1, B2, B3, PP, E. Vitaminas P – tai bioflavanoidas ir stiprus antioksidantas.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausia neskrudintus grikius daiginti. Taip išsaugomos visos vertingos medžiagos. Grikiai tampa lengvai virškinamu ir pasisavinamu maistu. Svarbu pažymėti tai, kad negalima daigų vartoti dideliais kiekiais. 1–2 šaukštai per dieną pakankamas kiekis mitybai praturtinti. Taip pat nerekomenduojama tų pačių daigų valgyti kasdien. Daigus keisti, daryti pertraukas. Todėl daiginimui pakanka 30–50 g grūdų.

REKLAMA

Pirmiausia grūdus nuplauname, pamerkiame dubenyje ir pridengiame marle ar maišeliu, paliekant tarpelių orui. Po 12 valandų (patogu merkti grūdus vakare) perplauti.

Kas kelias valandas (3–4 kartus per dieną) grūdus perplauti ir vandenį nupilti. Taip palaikyti drėgmę, neleisti išdžiūti. Grikiai sudygsta greitai. Mirkome, daiginame ir po poros dienų jau galima valgyti. Geriausia kai daigeliai yra 1–3 mm ilgio. Kuomet daigai yra per ilgi - pasiruošę dygimui, juose atsiranda apsauginių nuodingų medžiagų. Tokių daigų valgyti nereikėtų.

Daigintais grikiais galime pagardinti įprastą košę, troškinius, įberti į salotas. Jei gardinsite sriubas ar troškinius – dėkite daigus jau išjungus ugnį ir išmaišykite. Daigų kaitinti nereikia.

REKLAMA
REKLAMA

Lygiai tokiu pat principu galima daiginti įvairias sėklas, ankštinius ir grūdus: mung pupeles, bolivinę balandą, burnočio sėklas, liucerną, kviečius ir kt.

Daiginti grūdai ir sėklos normalizuoja rūgščių – šarmų pusiausvyrą, stiprina imunitetą, papildo organizmą vitaminais ir mineralais, mažina cholesterolį, reguliuoja kraujospūdį ir net yra daugelio ligų profilaktinė priemonė.

Šaltinis: Emilija Miliauskė, tinklaraštis Kuras kūnui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų