REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Obuolių derlius seniai nuimtas. Perrinkdami rūsyje žiemojančius obuolius, neišmeskite apvytusių, pradėjusių pūti. Iš jų galite pasigaminti naminio obuolių acto. Tai sveikas ir naudingas puikaus skonio produktas, kuris tinka ne tik įvairiems patiekalams pagardinti, bet ir gerina sveikatą.

Obuolių derlius seniai nuimtas. Perrinkdami rūsyje žiemojančius obuolius, neišmeskite apvytusių, pradėjusių pūti. Iš jų galite pasigaminti naminio obuolių acto. Tai sveikas ir naudingas puikaus skonio produktas, kuris tinka ne tik įvairiems patiekalams pagardinti, bet ir gerina sveikatą.

REKLAMA

Parduotuvėse netrūksta įvairių rūšių acto, tačiau kodėl nepasigaminus jo namuose? Naminis obuolių actas žinomas nuo seniausių laikų, o jam pasigaminti tiks ne tik visų veislių sveiki obuoliai, bet ir jų žievelės, graužtukai.

Amerikiečių gydytojas D.C.Jarvisas visame pasaulyje išpopuliarino obuolių acto ir medaus gėrimo naudą. Anot jo, rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme gali kuo puikiausiai sureguliuoti šis nebrangus produktas. Jį reikėtų vartoti ir norint atgauti jėgas po ligos, streso ar kitokių negalavimų.

Obuolių actas gerina virškinimą, ypač kai persivalgome sunkaus ir riebaus maisto, nes didina skrandžio rūgštingumą. Jis greitina medžiagų apykaitą, nes virškinant jis stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Obuolių acte yra aminorūgščių, vitaminų, mikroelementų, naudingų visam mūsų organizmui: kalio, magnio, geležies, natrio, fosforo, vitaminų A, B, C, E, naudingų rūgščių ir pektinų. Taigi, jis padeda malšinti uždegimus, reguliuoja kraujo spaudimą, gydo migreną, artritą, anginą, patinimus, skatina žaizdų gijimą ir svarbiausia – stiprina imunitetą. Taip pat šiame sveikatos eliksyre yra kalio, kuris padeda nervų sistemos bei širdies veiklai.

REKLAMA

Obuolių actą reikėtų gerti tiems, kurie kenčia nuo disbakteriozės (kai žarnyne sumažėja naudingos mikrofloros), nes jis pasižymi antibakteriniu ir priešgrybeliniu poveikiu, sunaikina kenksmingas bakterijas ir grybelius, sukuria geras sąlygas naudingai mikroflorai vystytis. Jis mažina cukraus kiekį kraujyje, padeda numesti svorio.

Obuolių actas apsaugo ir nuo celiulito bei strijų. Kovai su „apelsino žievelės“ odele rinkitės 30 ml obuolių acto, sumaišyto su stikline vandens. Naudokite probleminėms kūno vietoms masažuoti. Išbandžiusios moterys teigia, kad kūno oda tapo daug lygesnė, stangresnė, lyg šilkinė, o ir strijos mažiau pastebimos.

REKLAMA
REKLAMA

Acto gaminimas

Obuolius nuplaukite, sutarkuokite stambia tarka kartu su luobelėmis ir šerdimis. Sudėkite į stiklinį arba molinį indą, įpilkite šilto virinto vandens, įdėkite medaus arba cukraus ir keletą riekelių juodos duonos džiūvėsių (2 kg obuolių reikės 200 g cukraus ar medaus).

Obuolių masė turi užpildyti pusę indo, likusią dalį turi sudaryti vanduo. Kuo platesnis indo kaklelis, tuo greičiau vyks fermentacijos procesas. Marle pridengtą indą laikykite šiltoje vietoje 10 dienų, kartais pamaišydami mediniu šaukštu. Gaminant actą, jo viršuje susidaro putos, bet nugraibyti jų nereikia – atvirkščiai, sumaišykite jas su likusiu skysčiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po 10 dienų obuolių masę nukoškite per keliais sluoksniais sulankstytą marlę. Į kiekvieną litrą skysčio įdėkite 50–100 g cukraus arba medaus. Indą uždenkite marle, užriškite ir laikykite tamsioje šiltoje vietoje dar 30–40–60 dienų. Kai skystis praskaidrės, pašviesės, nebeburbuliuos – rūgimo procesas bus pasibaigęs.

Paruoštą actą perfiltruokite, išpilstykite į butelius, sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve. Po kurio laiko gali atsirasti rusvos spalvos nuosėdų – neišsigąskite, tai normalus reiškinys.

Kai kurie gamindami actą prideda mielių, tada jis surūgsta greičiau, tačiau geresnis ir skanesnis actas gaunamas rauginant tik su duona.

Naminis actas gali būti daromas ne tik iš obuolių, bet ir iš braškių, vynuogių, aviečių. Taigi, surūgusios uogienės stiklainio neišmeskite, o užraukite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų