Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio
2019.11.28 10:12

Nors Padėkos diena labiausiai švenčiama Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Kanadoje, tačiau ją ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį vis dažniau pamini ir kai kurios Europos šalys. Šios šventės ištakos Europoje siekia dar ankstesnius amžius, kuomet aukojimais, maldomis ar kitomis apeigomis buvo dėkojama už derlių. Ne išimtis – ir Lietuva, kurioje Padėkos diena dar nėra masinė šventė, tačiau kiekvienais metais tampa vis populiaresnė. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia klasikinius – amerikietiškus Padėkos dienos receptus, kuriuos galima pritaikyti ir tradicinėje lietuviškoje virtuvėje. 

Amerikietiškas moliūgų pyragas. Shutterstock nuotr.

Amerikietiškas moliūgų pyragas. Shutterstock nuotr.

REKLAMA

Padėkos diena nacionaline švente JAV tapo dar 1789 metais valdant prezidentui Džordžui Vašingtonui, o jos istorinės šaknys siekia dar senesnius laikus. Šiais laikais jos šventimas jau beveik praradęs religinį kontekstą, todėl daugumai šeimų tai – tiesiog puiki proga sukviesti visus artimuosius prie vieno stalo ir drauge pasimėgauti gardžiu maistu. 

Šventinis akcentas – tinkamai paruoštas kalakutas 

Maisto ekspertė V. Juodkazienė pasakoja, jog Padėkos dienos valgių asortimentas – ne ką mažesnis nei Kalėdų ar Naujųjų metų vaišių stalo, tačiau pagrindinis patiekalas, kaip ir JAV, – kalakutas. Jos teigimu, gaminant kalakutą svarbiausia yra apskaičiuoti jo kepimo laiką, kadangi šis patiekalas Padėkos dieną turi būti iškilmingai ištrauktas iš orkaitės ir patiektas ant stalo pačiu laiku – visos šeimos susibūrimo akivaizdoje. 

Kalakutas neabejotinai turi išskirtinį statusą virtuvėje, ypač – per Padėkos dieną. Nenuostabu, kad dėl savo dydžio jis gaminamas tik išskirtinėmis progomis. Pagrindinė taisyklė, kuria reikėtų vadovautis gaminant šį išskirtinį patiekalą – numatyti bent po pusvalandį kepimo laiko kiekvienam paukščio kilogramui. Taip pat kepti kalakutą reikia 160 laipsnių temperatūroje jo sparnus pakišus po apačia arba pridengus juos folija. Nedaug kas žino, tačiau būtent kalakuto sparnai sudega pirmiausia, todėl juos reikia apsaugoti ir atidengti tik kepimo pabaigoje, kad jie gražiai apskrustų“, – patarimais dalinasi V. Juodkazienė. 

Sėkmė slypi smulkmenose 

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad Lietuvoje kalakutų pirkėjai daugiau perka per didžiąsias metų šventes – kaip ir ančių ar žąsų. 

REKLAMA

„Šventiniu laikotarpiu vidutiniškai parduodame maždaug 7 tonas kalakutų. Tiesa, tai būna prieš pat Kalėdas ir Naujuosius metus, todėl tokio akivaizdaus kalakutų pardavimų šuolio prieš ar per Padėkos dieną kol kas nepastebime“, – sako I. Baltrušaitienė. 

Tuo metu IKI maisto ekspertė pasakoja, kad vietoje kalakuto kai kurios šeimos, švenčiančios Padėkos dieną, taip pat dar renkasi antį, žąsį ar tiesiog kumpį. Vis tik, V. Juodkazienės teigimu, kalakutas – neatsiejamas Padėkos dienos simbolis, o didžiausias išradingumas pasireiškia ruošiant jo įdarą bei garnyrą. 

„Kalakuto įdaru dažniausiai pasirenkamos įvairios daržovės ir vaisiai – salierai, morkos, svogūnai, obuoliai, apelsinai. Kartais įdaru pasirenkami ir riešutai ar net kitos rūšies mėsa, pavyzdžiui, pjaustyta kiauliena ar dešrelės. Kartu su kalakutu taip pat neatsiejamas spanguolių padažas, kurį šią dieną pasigaminti – tiesiog privaloma. Tradiciniu Padėkos dienos valgiu taip pat laikomas šparaginių pupelių apkepas, o tarp desertų karaliauja moliūgų pyragas“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalinasi receptais. 

Šventinis kalakutas su obuoliais 

Reikės: 

· 1 vnt. kalakuto; 

· 12 vnt. nedidelių obuolių; 

· 2 valg. šaukšt. sviesto; 

· 3 valg. šaukšt. vandens; 

· druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių. 

Gaminimas: 

Kalakutą išvalykite ir paruoškite gamybai. Obuolius taip pat nulupkite, išimkite jų vidų ir perplaukite. Tuomet kalakutą ištrinkite druska, sviestu bei kitais mėgstamais prieskoniais, o į vidų sudėkite obuolius. Kalakutą galite palikti marinuotis kelioms valandoms, bet geriausia – nakčiai. Pasimarinavusį kalakutą apšlakstykite vandeniu ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Pradėkite kepti ir maždaug kas 10 minučių atidarę orkaitę, kalakutą apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis, kad jis nebūtų per daug sausas. Kalakutas bus iškepęs tuomet, kuomet šakutė lengvai smeigsis į mėsą. Iškeptą kalakutą galite aptepti ir papuošti tradiciniu padėkos dienos garnyru – spanguolių uogiene. 

REKLAMA

Padėkos dienos stalo akcentas - kalakutas. Shutterstock nuotr.

Padėkos dienos stalo akcentas - kalakutas. Shutterstock nuotr.

Spanguolių padažas 

Reikės: 

· 150 ml obuolių acto; 

· 400 g spanguolių; 

· 150 g rudojo cukraus; 

· 150 ml vandens; 

· 0,5 arbat. šaukšt. kvapniųjų pipirų; 

· 1 cinamono lazdelės; 

· imbiero. 

Gaminimas: 

Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant silpnos ugnies apie pusvalandį. Tuomet išimkite imbierą ir cinamono lazdelę, o gautą padažą supilkite į dubenėlį. Vietoje vandens šio padažo gamyboje galite naudoti ir mėgstamas sultis. Jei norite tirštesnio padažo – į jį įverkite krakmolo. 

Spanguolių padažas. Shutterstock nuotr.

Spanguolių padažas. Shutterstock nuotr.

Kepta antis su apelsinais ir medumi 

Reikės: 

· 1 anties; 

· 2 vnt. apelsinų; 

· 0,5 l vandens; 

· 1 arbat. šaukšt. druskos; 

· 0,5 arbat. šaukšt. smulkiai kapotos šviežios imbiero šaknies 

· 100 g medaus; 

· 150 g sviesto; 

· 2 apelsinų sulčių; 

· pusės citrinos sulčių; 

· žiupsnelio bazilikų ir petražolių. 

Gaminimas: 

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Antį nuvalykite, išplaukite ir nusausinkite. Tuomet dubenėlyje sumaišykite susmulkintus bazilikus, petražoles, imbierą ir druską. Antį iš vidaus ir iš išorės įtrinkite prieskonių mišiniu. Apelsinus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite ketvirčiais ir sudėkite į anties vidų, o antį dėkite į orkaitę. Tuomet pagaminkite padažą – į puodelį sudėkite medų, sviestą, pilkite citrinų ir apelsinų sultis ir maišant keptuvėje kaitinkite ant mažos ugnies, kol ištirpsta sviestas ir medus. Paruoštą padažą užpilkite ant anties ir ją kepkite orkaitėje apie pusvalandį. Tada antį apverskite krūtine žemyn, sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių ir toliau kepkite kelias valandas, kol anties mėsa suminkštėja. Iškepusią antį apverskite krūtine į viršų ir dar keletą minučių pakepkite, kad viršus gražiai apskrustų. 

REKLAMA

Šparaginių pupelių apkepas 

Reikės: 

· 650 g šparaginių pupelių; 

· 6 vnt. kiaušinių; 

· 300 g fermentinio sūrio; 

· 3 skiltelės česnako; 

· 3 valg. šaukšt. sviesto; 

· saujos petražolių; 

· šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. 

Gaminimas: 

Pasūdytame vandenyje išvirkite šparagines pupeles. Tuomet keptuvėje ištirpinkite du šaukštus sviesto ir pakepinkite susmulkintą česnaką. Tai padarę, į tą pačią keptuvę sudėkite išvirtas šparagines pupeles ir dar šiek tiek pakepę, pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Tuomet įmuškite į dubenį kiaušinius, išplakite juos ir įmaišykite į juos sutarkuotą sūrį bei susmulkintas petražoles. Kepimo indą ištepkite dviem šaukštais sviesto ir sudėkite į ją su česnakais apkeptas pupeles ir užpilkite kiaušinių, sūrio bei petražolių plakiniu. Apkepą kepkite apie valandą laiko 180 laipsnių temperatūroje. 

Amerikietiškas moliūgų pyragas 

Reikės: 

· 300 g miltų; 

· 150 g sviesto; 

· 450 g moliūgų tyrės; 

· 100 g sviesto; 

· 100 g cukraus; 

· 3 valg. šaukšt. šalto vandens; 

· 3 vnt. kiaušinių; 

· 150 g tirštinto pieno; 

· 1 arbat. šaukšt. malto cinamono; 

· 0,5 arbat. šaukšt. druskos; 

· žiupsnelio muskato riešutų, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero. 

Gaminimas: 

Iš pradžių pradėkite ruošti tešlą. Į dubenį suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Viską gerai išmaišykite iki drėgnų trupinėlių konsistencijos. Tuomet pilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Jeigu reikia – vandens pilkite daugiau, stebėkite, kad masė gautųsi tolygi. Galiausiai gautą masę iškočiokite, išklokite kepimo formą popieriumi ir suformuokite kraštelius. Tešlą padėkite į šaldytuvą ir pradėkite gaminti įdarą – išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite moliūgų tyrę, prieskonius, šiek tiek druskos ir sutirštiną pieną. Viską gerai išmaišykite iki vienalytės masės ir supilkite į pyrago pagrindą. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar apie pusvalandį. Skanaus!

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Rusijoje pro langą – neįtikėtinas reginys: atrodė lyg sapnuotų
DABAR RODOMA
Rusijoje pro langą – neįtikėtinas reginys: atrodė lyg sapnuotų
DABAR RODOMA
Važiuojant kelyje bauginantis vaizdas iš dangaus sukėlė nerimą
DABAR RODOMA
Vairuotojai kelyje sutiko Eloną Muską: jo automobilis – priverčia išsižioti
DABAR RODOMA
NBA išplatino įrašą Kobe Bryanui atminti: griebia už širdies
DABAR RODOMA
Pamatykite: 10 Kobe Bryanto metimų, atnešusių komandai pergalę
DABAR RODOMA
40 įspūdingiausių Kobe Bryanto karjeros dėjimų
DABAR RODOMA
Bryanto karjeros kelias NBA
DABAR RODOMA
Tarasovai atvirai prabilo apie skyrybas: negailėjo kritikos strėlių
DABAR RODOMA
Neįtikėtina Algimantės kova: dvidešimtmetė net du kartus įveikė vėžį
DABAR RODOMA
Klientas nustėro: kartu su maistu – šokiruojantis radinys lėkštėje
REKLAMA
Taip ruoštų bulvių tikrai neatsisakysite
Jei norite greitos ir sočios vakarienės, keptos bulvės tiks visada. O jeigu jas ruošite pagal specialų graikišką receptą, liksite dar labiau sužavėti. Prireiks: kilogramo ...
Rauginti agurkai (Nuotr. Skanus gyvenimas)
Žiemą ypač mėgstate raugintas daržoves? Pasak atliktų tyrimų, jose yra ypač daug naudingų medžiagų, todėl šiandien dalijamės paprastu raugintų agurkų receptu. Reikės: 1 ...
Cepelinai (Nuotr. Gamink su Audrone)
„Jeigu norite skanių, minkštų, tirpstančių burnoje cepelinų ir kad nė vienas neiširtų, rašykitės receptą. Cepelinus gaminu tik iš bulvių tarkių ir man pakanka iš tarkių ...
Amerikietiška bulvių mišrainė (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Sočių salotų mėgėjų džiaugsmas – amerikietiškos bulvių salotos. Labai lengvai paruošiamos ir visada pavykstančios. Keletas paprastų ingredientų ir gardžios salotos, tinkančios ...
Karališka mišrainė pagal Rasą: tikrai kartosite
Tinklaraštininkė Rasa siūlo išbandyti labai gardžią vištienos mišrainę. Ji tinka ne tik šventėms, bet ir ant įprasto kasdienio stalo. Tai – karališkos, pasakiškai skanios. ...
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų