REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
PRIEŠ ir PO: 4 patarimai, kaip sovietinę svetainę paversti modernia (nuotr. Organizatorių)
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Tamsus, nejaukus, nepatogus ir kelis dešimtmečius neatnaujintas sovietmečio stilistika dvelkiantis kambarys. Taip atrodė vilnietės svetainė, į kurią moteris jau kuris laikas vengė pasikviesti svečių. IKEA interjero dizainerė, atgyvenusį reliktą pavertusi modernia ir elegantiška erdve, atskleidžia keturis svarbiausius žingsnius, pasiryžus atnaujinti tokį kambarį.

8

Tamsus, nejaukus, nepatogus ir kelis dešimtmečius neatnaujintas sovietmečio stilistika dvelkiantis kambarys. Taip atrodė vilnietės svetainė, į kurią moteris jau kuris laikas vengė pasikviesti svečių. IKEA interjero dizainerė, atgyvenusį reliktą pavertusi modernia ir elegantiška erdve, atskleidžia keturis svarbiausius žingsnius, pasiryžus atnaujinti tokį kambarį.

REKLAMA

1. Elegantiški baldai vietoje masyvių

Sovietmečio stilistikos baldai – itin masyvūs. Jų minusai: užima daug vietos, nėra funkcionalūs, o dažnai tamsios jų spalvos sugeria šviesą. Tad, nors atnaujintas kambarys gana didelis – griozdiška sofa, foteliai, didžiulis stalas ir sekcija vis tiek temdė erdvę, užėmė daug vietos ir nebuvo patogūs. Pavyzdžiui, šių namų gyventoja neturėjo, kur gražiai susidėti visų turimų knygų, tad jas laikė rūsyje, o televizorių ant senos sofos tekdavo žiūrėti pasisukus šonu.

„Šiuo atveju atgyvenę baldai vietą užleido modernaus stiliaus alternatyvoms. Tad griozdišką sofą ir fotelius pakeičiau kompaktiška sofa-lova. Tuo tarpu daug vietos užimančią sekciją pakeitė šiuolaikiški daiktų laikymo sprendimai. Suprojektavau spintelių derinį, susidedantį iš trijų dalių: uždaros ant grindų pastatomos spintelės vienoje sienos pusėje ir sieninės spintelės su stiklinėmis durimis bei TV staliuku – kitoje. Papildomai parinkau porą lentynų taip išnaudojant erdvę ant sienų ir kartu jos neperkraunant“, – sako IKEA interjero dizainerė Toma Montvilaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, baldų derinius galima projektuoti pagal individualius poreikius derinant pakabinamas spinteles su statomomis ant grindų, atviras lentynas su uždaromis, bei pasirenkant spintelių gylius priklausomai nuo to, ko ir kiek jose bus laikoma. Pakabinamų spintelių derinimas su pastatomomis ant grindų leidžia sukurti elegantišką vaizdą kambario neperkraunant bei maksimaliai išnaudojant jo erdvę. 

REKLAMA

2. Tamsios spalvos užleidžia vietą šviesioms

Kuomet baldai, sienų spalvos, užuolaidos yra tamsių spalvų – jie sugeria šviesą. Tai paaiškina, kodėl šioje svetainėje su dideliu langu, taip trūko šviesos net dienos metu. Tuo tarpu sutemus vienas lubinis šviestuvas taip pat nesuteikė pakankamai apšvietimo dideliam kambariui.

„Viena pagrindinių taisyklių interjere – šviesios spalvos didina erdvę. Tai vertėtų turėti mintyje įrengiant mažas arba tamsias patalpas. Baltos spalvos sienos, spintos ir lentynos, pastelinių spalvų sofa-lova bei kambario tekstilė, papildomi apšvietimo šaltiniai sovietmečiu alsuojantį kambarį pakeitė neatpažįstamai“, – pavyzdį pateikia interjero specialistė. Be šviesių spalvų baldų, vertėtų įsigyti ir papildomų šviestuvų – pastatomų ant grindų, lentynose – jie kurs jaukią šviesą ir atmosferą.

REKLAMA
REKLAMA

3. Aiškiai atskirtos zonos skirtingoms veikloms

Protingai išnaudojus vietą kambaryje ir atsisakius masyvių baldų, vietos jame atsirado ir skaitymo kampeliui – didžiausiam šių namų gyventojos pomėgiui. Tačiau šioje svetainėje priimami ir dažnai užsukantys svečiai. Atskirti kelias funkcines erdves, kurioms tarnauja ši svetainė, interjero dizainerei padėjo kambario suskirstymas zonomis.

„Svetainė suskirstyta į tris zonas: skaitymo, daiktų laikymo ir svečių priėmimo. Pastaroji – pačiame kambario centre, kur ant lygaus audimo kilimo suprojektuota zona svečiams su sofa-lova ir kavos staliuku”, – sako interjero dizainerė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaitymo kampelyje atsirado supamasis krėslas ir mažesnė jo versija dažnai svečiuose būnančiam moters anūkui. Šioje zonoje atitinkamai vietą rado ir elegantiška knygų spinta su stiklinėmis durimis. „Spintos aukštis ir plotis pritaikytas specialiai šio kambario gyventojos poreikiams, mat jas galima modeliuoti ir pritaikyti net mažame kambaryje ar siauroje nišoje“, – atskleidžia T. Montvilaitė.

4. Aksesuarai – interjero gudrybė

Galutinis akcentas, suteikiantis kambariui jaukumo – aksesuarai. IKEA dizainerė kambarį papildė vis labiau populiarėjančiais akcentais iš natūralių, atsinaujinančių medžiagų – pintais padėklais, krepšiais, džiuto kilimu. Šios detalės kambariui suteikė jaukumo ir šilumos.

REKLAMA

„Čia pritaikiau rekomenduojamą interjero gudrybę. Koloritą erdvei parinkau tokį, kad norint atsinaujinti, tai nereikalaus didelių išlaidų ar laiko. Svetainės baldai sudaro vieningą pagrindą, o jį papildo kambaryje atsikartojančios rožinės spalvos detalės. Tai reiškia, kad šeimininkei tereikės pakeisti šiuos akcentus kita spalva ir jis atrodys visai kitaip vos už kelis eurus“, – atskleidžia T. Montvilaitė.

Pavyzdžiui, ruošiantis Kalėdoms, galbūt kambaryje norėsis gilesnių ir sodresnių spalvų, tad užteks pakeisti pagalvėlių užvalkalus, vazas, kitus aksesuarus ir erdvė atrodys naujai bei šventiškai. Na, o norint kambarį atnaujinti ryškiau – ateityje bus galima pakeisti užuolaidas, kilimą ar net sofos-lovos užvalkalą.

Daugiau aukštos kokybės nuotraukų atsisiųsti galite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų