REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Rojaus salų popierių“ paviešinimo centre, be kitų žymių žmonių ir pasaulio lyderių, atsidūrė ir JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas, kuriam priklausanti įmonė „Navigator Holdings Ltd.“ gauna pelningus užsakymus iš Rusijos valstybinės bendrovės „Sibur“, praneša RBC.

„Rojaus salų popierių“ paviešinimo centre, be kitų žymių žmonių ir pasaulio lyderių, atsidūrė ir JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas, kuriam priklausanti įmonė „Navigator Holdings Ltd.“ gauna pelningus užsakymus iš Rusijos valstybinės bendrovės „Sibur“, praneša RBC.

REKLAMA

Paviešinti duomenys rodo, kad JAV prekybos ministras valdo jūrų transportavimą bendrovę, gaunančią milijonus dolerių pelno iš kontraktų su rusų naftos chemijos produkcija prekiaujančios įmonės „Sibur“, kurią valdo ir su Kremliaus aplinka siejamas Genadijus Timčenka (jam yra taikomos JAV sankcijos), kooperatyvo „Ozero“ (taip pat siejamo tiesiogiai su V. Putinu ir valdančio milijardinius verslus) bendrasavininko Nikolajaus Šamalovo sūnumi Kirilu Šamalovu bei turtingiausiu Rusijos žmogumi (pagal „Forbes“ duomenis) Leonidu Michelsonu, skelbia bendrame ICIJ žurnalistų tyrime dalyvavę „The New York Times“ leidinio atstovai.

W. Rossas pasitraukė iš didžiosios dalies savo verslų prieš sutikdamas užimti dabartinę poziciją JAV prezidento Donaldo Trumpo suformuotoje vyriausybėje. Tačiau jis išsaugojo savo aktyvų dalį „Navigator Holdings Ltd.“, registruotoje Maršalo salose Ramiajame vandenyne. W. Rossas per ofšorines bendroves Kaimanų salose, kurias įregistravo elitinė teisines paslaugas teikianti įmonė „Appleby“, ir kurios duomenų bazė buvo paviešinta, valdo 31,5 proc. „Navigator“ (bendra šių akcijų vertė įvertinta 179 mln. dolerių). Pasak NYT, W. Rossas, būdamas vienas stambiausių bendrovės akcininkų, susirenką didžiąją dalį pelno.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoje sankcijų – paslaugos Rusijos bendrovei

Vienas iš pagrindinių „Navigator“ partnerių yra naftos produkcija prekiaujanti rusų „Sibur“, iš kurios už suteiktas paslaugas bendrovė vien 2014 metais užsidirbo 68 mln. dolerių, tvirtinama žiniasklaidos tyrime.

REKLAMA

W. Rossas dalyvavo JAV Senato apklausoje, dėl galimų ryšių su Rusija. Pasirodo, kad 2014-aisiais jis tapo „Bank of Cyprus“ banko direktorių tarybos vicepirmininku. Kipras ilgus metus buvo mėgiama Rusijos valdininkų prisigrobtų lėšų plovimo vieta. Senatoriams, kurie domėjosi dabartinio ministro veikla Kipre ir ryšiais su Maskva, jis aiškino, kad rusai, kurie investavo Kipro banke, „nebuvo jo partneriais“. W. Rossas senatoriams pranešė, kad atsisakys savo verslo dalies 80 bendrovių, tačiau pasiliks devynių verslų aktyvus, tarp kurių buvo paminėta ir „Navigator Holdings Ltd.“.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybos departamento atstovas ICIJ aiškino, kad W. Rossas prisijungė prie bendrovės valdymo jau po to, kai „Navigator Holdings Ltd.“ pradėjo savo bendrą darbą su „Sibur“ ir „niekada nebuvo susitikęs“ su K. Šamalovu, G. Timčenka ar L. Michelsonu.

„Ministras W. Rossas atsiribojo nuo bet kokių klausimų, susijusių su tarpokeanine laivyba, tačiau jis iš esmės palaikė administracijos sankcijas Rusijos ir Venesuelos bendrovėms“, – aiškinama ministerijos pranešime.

Kitas stambus „Navigator“ klientas yra Venesuelos valstybinė naftos gavybos bendrovė PDVSA, kuri dėl šalies skolų Rusijai faktiškai priklauso Kremliui. 2017-ųjų rugpjūtį JAV įvedė šiai bendrovei sankcijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maža to, nutekinti duomenys rodo, kad „Appleby“ padėjo ir nuo 2006-ųjų W. Rossui priklausančiai bendrovei „Pocca WL Ross & Co. LLC“ „pasinaudoti Kaimanų salų ofšorinėmis galimybėmis“. W. Rossas šią bendrovę pardavė amerikiečių investicinei bendrovei „Invesco“.

Bendrovė „Navigator“ veiklą su „Sibur“ pradėjo 2012-aisiais. 2014-aisiais amerikiečiai iš sandorių su Kremliumi siejama bendrove užsidirbo 16,2 mln., o 2015-aisiais – jau 28,7 mln. 2016-aisiais „Navigator“ pelnas iš sutarčių su „Sibur“ siekė 23,2 mln. dolerių, teigiama NYT tyrime.

Rusijos leidinio RBC teigimu, L. Michelsonui priklauso 48,5 proc. „Sibur“ akcijų, G. Timčenkai – 17 proc., K. Šamanovui – 3,9 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų