REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas trečiadienį paskelbė Rusijos piliečio Chasano Arsigirajevo parodymus. Pats liudytojas, nors ir kviečiamas, atvykti nesiteikė, tad teismas nusprendė pagarsinti jo parodymus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tariamo Eglės Kusaitės bendrininko Apti Magmadovo žodžius tik persakiusio liudytojo, E. Kusaitė neva buvo pamišusi dėl šventojo karo, norėjo tapti dalyve ir simpatizavo smogikams. „Iš Apti sužinojau, kad negalės atvykti, nes buvo išlaipinta“, – rašoma liudytojo parodymuose, kuriuos užfiksavo Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB).

REKLAMA

Įdomu tai, kad pats Rusijoje nuteistas A. Magmadovas viso proceso metu šią informaciją neigė. Į tai atkreipė dėmesį ir E. Kusaitės advokatas Kęstutis Stungys, kuris prašė iškviesti į posėdį ir apklausti ne tik Ch. Arsigirajevą, bet ir laisvėje esančią kitą tariamą E. Kusaitės bendrininkę neva egzistavusiame teroristų sąmoksle – Aišat Magmadovą (Apti seserį).

„Tai yra tik perpasakojimas to, ką neva sakė A. Magmadovas, nors jis pats viso proceso metu aiškino visiškai priešingai. Maža to, pats šis liudytojas, kuomet kalbėjo Rusijos teisme, paneigė girdėjęs, kad E. Kusaitė buvo kviečiama ir finansuojama A. Magmadovo. Teigė to nežinąs ir negirdėjęs“, – šaipėsi advokatas, pridūręs, kad minėtas asmuo kaitaliojo parodymus ir Rusijoje, pats siekdamas išvengti įkalinimo.

REKLAMA
REKLAMA


Teismas kitame posėdyje apklausti Valstybės saugumo departamento pareigūną Dainių Noreiką ir buvusį departamento Klaipėdos padalinio vadovą Algirdą Grublį. Po posėdžio visuomenininkas Algirdas Endriukaitis replikavo, kad į Lietuvos teisinę sistemą integruojama Rusijos teisė ir FSB metodai.


****

Lietuvoje terorizmu kaltinamai E. Kusaitei iškeltos dar kelios bylos. Ji neva ketinusi nužudyti prokurorą J. Laucių, jį ir jo kolegą Mindaugą Dūdą įžeidusi, o be to dar neva melavusi apie patirtą smurtą tardymo metu, dalyvaujant FSB atstovams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bylą prieš E. Kusaitę pradėjo Valstybės saugumo departamentas, kuris merginą prieš tai sekė ne vienerius metus. Galiausiai, 2009 metų rudenį Lietuvos saugumo darbuotojai patys raštu kreipėsi į Rusijos specialiąsias tarnybas (dokumentai skelbti viešai) ir pranešė apie neva atskleistą tarptautinį teroristų tinklą.

E. Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalio 24 dieną,  pakeliui į Rusiją. Dukart jai skirtas įkalinimas, kaip kardomoji priemonė. Pirmojo metu E. Kusaitė devynis mėnesius beveik negalėjo bendrauti su išoriniu pasauliu. Mergina neva turėjo susisprogdinti Rusijoje, tačiau kaltintojų versijos keitėsi nuo Maskvos metro iki karinės bazės Čečėnijoje ir net Rusijos Dūmos.

REKLAMA

Taip pat skaitykite:


E. Kusaitei už SMS žinutę skirta 7800 litų bauda



T. Magmadova: FSB verbavo net mane, siūlydama paleisti dukterį


Rusijoje nuteisti E. Kusaitės užverbavimu kaltinti čečėnai. Ar Lietuva irgi Rusija?

Teismas atidėjo sprendimą dėl E. Kusaitės suėmimo

E. Kusaitė baugino J. Laucių?

E. Kusaitė VSD apkaltino terorizmu

Kusaitės byla. Šiek tiek dokumentų

E. Kusaitė neigia buvusi VSD agente

E. Kusaitė kol kas nesuimta

VSD toliau mala ... šį bei tą

Prokuroras prašo suimti J. Laucių galimai terorizavusią E. Kusaitę (papildyta)

Eglės Kusaitės byla – šiek tiek dokumentų III

E. Kusaitės byla: 15 tomų painiavos

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų