REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Terorizmu kaltinama klaipėdietė Eglė Kusaitė Vilniaus miesto antrajame apylinkės teisme atsakinėja į klausimus, kuriuos pateikė Maskvos srities teismas, nagrinėjantis tariamų jos bendrininkų Apti ir Ashat Magmadovų bylą Rusijoje. E. Kusaitės ir Magmadovų advokatai apklausą vadina labai keista.

REKLAMA
REKLAMA

Ginčai dėl procedūrų

Maskvos srities teismas prašė apklausti Eglę Kusaitę kaip liudytoją – užduoti 27 klausimus, įspėjant dėl gresiančios atsakomybės atsisakius liudyti bei liudijus melagingai. Posėdis prasidėjo procesiniais ginčais. E. Kusaitės advokatas Kęstutis Stungys išreiškė nusistebėjimą, kodėl posėdyje dalyvauja Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda.

REKLAMA

Anot advokato, M. Dūda su Maskvoje nagrinėjama Magmadovų byla procesiškai nesusijęs, be to yra suinteresuotas kaip prokuroras, palaikantis kaltinimą E. Kusaitei terorizmo byloje. „Pats jo dalyvavimas gali daryti psichologinį poveikį E. Kusaitei, kuri yra liudytoja“, – argumentavo advokatas.

K. Stungys taip pat pabrėžė, kad prokuroro dalyvavimas išvis nėra būtinas pagal Rusijos ir Lietuvos teisinės pagalbos sutartį ir patį Rusijos prašymą, nes susitariančios šalys – Lietuvos ir Rusijos teisingumo ministerijos tokio pageidavimo neišreiškė.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras M. Dūda į tai atkirto, kad posėdis vyksta Lietuvoje, o čia bylos, pagal Baudžiamojo proceso kodeksą, negali būti nagarinėjamos be iškviesto prokuroro. Teisėjai Virginijai Liudvinavičienei palaikius prokuroro teisę dalyvauti posėdyje, M. Dūda liko.

Teisėja V. Liudvinavičienė taip pat nutarė, kad bus daromas posėdžio garso įrašas, kuris bus laikomas protokolo dalimi, o E. Kusaitės prašymą daryti ir vaizdo įrašą atmetė kaip perteklinį.

Advokatai pasipiktinę

Kiek vėliau, pasak advokato G. Stungio, komentavusio situaciją posėdžio pertraukoje, paaiškėjo prokuroro M. Dūdos misija. „Jų tikslas buvo padaryti, kad tiek E. Kusaitės, tiek Magmadovų šiandien viešai ir atvirai duodami teisingi parodymai nieko nereikštų. Kad būtų galima pasakyti, jog tai tik neatsakingas plepėjimas publikai. Jiems patogiau bus rodyti, kad E. Kusaitės „teisingi“ parodymai yra tik pradiniai, kai ji buvo laikoma kalėjime ir veikiama fiziškai bei psichologiškai“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mat teisėja, nepaisant labai konkretaus Rusijos pusės reikalavimo ir oficialaus E. Kusaitės sutikimo, atsisakė ją įspėti dėl melagingų parodymų davimo ar atsisakymo liudyti padarinių. Tai padaryta būtent prokurorui M. Dūdai įsikišus ir tvirtinant, kad Lietuvos pilietis tokioje apklausoje, pagal procesines taisykles, negali būti verčiamas prisiimti įsipareigojimo kalbėti tiesą.

Kadangi Magmadovams Lietuvos prokurorai yra iškėlę atskirą bylą (atskyrę ją nuo bylos E. Kusaitei), kurią kuruoja prokuroras Justas Laucius, šie čečėnų tautybės Rusijos piliečiai turi ir advokatą Lietuvoje – Kęstutį Kvainauską.

REKLAMA

Pasak K. Kvainausko, jam irgi sunkiai suvokiamas būtent prokuroro M. Dūdos dalyvavimas šios dienos posėdyje. „Manęs ten išvis niekas nekvietė, nors lyg ir būtų logiška. Bet jau sunku ką nors pasakyti, nes procesas taip beprotiškai suveltas – pusiau rusiškas, pusiau lietuviškas, kad net ir meška galvą nusisuktų. Mažų mažiausiai, su byla aš susijęs labiau, nei suinteresuotas kitos bylos baigtimi M. Dūda. Nejau nebuvo galima net pavaizduoti bešališkumo ir pasiųsti į bylą kitą prokurorą?“, – stebėjosi jis.

Sutikęs, kad E. Kusaitės parodymai, neleidus jai prisiekti, bus oficialiai nuvertinti ir Magmadovų procese, kuris vyksta Rusijoje, advokatas K. Kvainauskas visgi teigė, kad šiokios tokios naudos jie turės. „Na, gal Maskvos teisėjams bent kils kokių pagrįstų abejonių dėl prokurorų teiginių. Nors labai panašu, kad Lietuvos ir Rusijos prokurorų interesas buvo vienas – nuvertinti tai, ką E. Kusaitė sako viešuose posėdžiuose“, – sakė jis.

REKLAMA

Sprogdintis neketino

E. Kusaitė pakartojo ne kartą viešai skelbtus teiginius, kad ruoštis teroro aktui ją agitavo ne Magmadovai, o musulmonais neva apsimetę saugumiečiai. Konkrečiai ji vėl minėjo šiuos personažus: Abdul Hafiz (E. Kusaitės giminaičiai spėja, kad tai Valstybės saugumo departamento pareigūnas Dainius Noreika), Jelena Baltrušytė-Koševaja (irgi prisistačiusi Aiškos vardu), Lina Sereen. Visi trys yra įslaptinti liudytojai E.Kusaitės byloje.

Primintina, kad VSD pareigūnams teismas buvo leidęs naudotis E. Kusaitės ryšio priemonėmis stebėjimui ir nusikalstamos veiklos imitavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kategoriškai neigdama, kad su A. Magmadova ar jos broliu kalbėjo apie teroro aktus E. Kusaitė sakė nesanti tikra, kas buvo rašoma jos vardu elektroninėmis komunikacijos priemonėmis. „Savo elektroninėje pašto dėžutėje radau ne mano siųstų laiškų, tai ne mano stilius, todėl darau prielaidą, kad tai darė liudytoja Nr. 1. Mes su ja gyvenome saugumiečių išnuomotame bute. Ji galėjo bet kada prieiti prie mano kompiuterio, žinojo mano elektroninį paštą ir slaptažodį. Aš ja pasitikėjau, nemaniau, kad pridarys man tiek bėdų“, – pasakojo E. Kusaitė.

REKLAMA

Su A. Magmadova, kuri, anot E. Kusaitės, kaip tik buvo už taikųjį islamą, ji apie jokius sprogsinimosi planus nekalbėjusi niekada. „Mes kalbėjome apie buitinius dalykus, madas. Kartais man atrodydavo, kad mama manęs nesupranta, Apti man sakydavo, kad mamą turiu gerbti, su ja bendrauti. Saugumiečiai priešingai – skatino atsiskirti nuo motinos, sakydavo, kad mama mane uždarys į psichiatrijos ligoninę“, – aiškino E. Kusaitė, apgailestaudama, kad jos naivumas ir saugumiečių intrigos, siekiant pasigaminti teroristę, kurią būtų galima pagauti, pakenkė niekuo dėtiems jos draugams.

REKLAMA

Pačios apklausos metu E. Kusaitė  nuosekliai paneigė jai pačiai ir Magmadovams metamus kaltinimus ir teigė, kad jos pirminiai parodymai išgauti emocinio šoko būsenoje,  naudojant fizinį bei psichologinį smurtą. Ji taip pat viešai dar kartą papasakojo istoriją apie tai, kaip ją nuo paauglystės „šefavo“ musulmonais ir jų rėmėjais neva apsimetinėję Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

E. Kusaitė sulaikyta 2009 metų spalio 29 dieną. Jai pateikti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę tiems, kas būrė bendrininkų grupę teroro aktams vykdyti. Maksimali numatoma bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos. E. Kusaitė buvo paleista po pradinio kardomojo kalinimo, trukusio devynis mėnesius, neleidžiant pasimatymų su artimaisiais. Vėliau ji vėl buvo uždaryta į Lukiškes ir vėl paleista po apeliacijos, neradus įrodymų, kad ruošėsi slėptis nuo teismo ar trukdyti teisingumui.  E. Kusaitė vėliau buvo apkaltinta ir neva grasinusi nužudyti ją pradžioje tardžiusį prokurorą Justą Laucių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat skaitykite:

E. Kusaitė teigia neketinusi slėptis nuo teismo

Visuomenininkai prašosi pas prezidentę ir Seimo pirmininkę

Ragana ant laužo – prokuroras saugus

E. Kusaitės kalba teisme

Teismas atidėjo sprendimą dėl E. Kusaitės suėmimo

E. Kusaitė baugino J. Laucių?

E. Kusaitė VSD apkaltino terorizmu

Kusaitės byla. Šiak tiek dokumentų

E. Kusaitė neigia buvusi VSD agente

E. Kusaitė kol kas nesuimta

VSD toliau mala ... šį bei tą

Prokuroras prašo suimti J. Laucių galimai terorizavusią E. Kusaitę (papildyta)

Eglės Kusaitės byla – šiek tiek dokumentų III

E. Kusaitės byla: 15 tomų painiavos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų