REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusai galėjo dalyvauti E.Kusaitės apklausose

Rusijos Federacija išdavė klaipėdietei Eglei Kusaitei vizą, nors šios šalies atstovai buvo perspėti apie merginos galimus ketinimus susisprogdinti šioje šalyje, teigė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka per spaudos konferenciją Seime penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes ilgai dvejojome ir svarstėme, ar kreiptis į Rusijos Federaciją ir pateikti informaciją. Svarstėme, kad galbūt Rusijos žvalgybos institucijos vykdo tam tikrą provokaciją ir siekia išvilioti ir pademonstruoti Rusijos Federacijoje, kad buvo sulaikyti Lietuvos kilmės teroristė, atvykusi į Rusiją. Bandėme užkardyti pradžiai E. Kusaitės išvykimą į Rusiją, oficialiai informavome Rusijos ambasadą, buvo prašoma raštu neišduoti vizos, tačiau po pokalbio Rusijos ambasadoje buvo išduota viza vykti į Rusijos Federaciją", - teigė A. Kliunka.

REKLAMA

Pasak Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro, Valstybės saugumo departamento darbuotojai bandė paveikti E. Kusaitę, kad ji atsisakytų savo ketinimų, bet to padaryti nepavyko.

"Mums nebuvo kito kelio kaip užkirsti tam kelią. Asmens laisvės be jokių pagrindų apriboti negalima, todėl mes pradėjome ikiteisminį tyrimą, ji buvo sulaikyta ir vėliau suimta", - paaiškino A. Kliunka. Teismo sprendimu merginos suėmimo terminas paskutinį kartą yra pratęstas iki liepos 26 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kliunkos, Lietuvos pareigūnai pateikė informaciją kolegoms iš Rusijos apie merginos kontaktus, Rusijos Federacijoje buvo iškelta baudžiamoji byla ir suimti trys asmenys, priklausantys teroristinėms organizuotoms grupuotėms, kurios vykdo teroro aktus panaudodamos mirtininkes.

"Asmenys yra apklausti Rusijos Federacijos pareigūnų, buvo išvykęs ir mūsų prokuroras ir dalyvavo apklausoje, ir šie asmenys pripažino, kad siekė E. Kusaitę pristatyti į karinę teroristų rengimo stovyklą", - teigė A. Kliunka.

Prokuroro teigimu, E. Kusaitė yra ir pati prisipažinusi, kad planavo vykti į Rusijos Federaciją, o po to į Čečėnijos respubliką ir ir ten viešose vietose įvykdyti teroro aktą - susisprogdinti. Tai užfiksuota prokurorų, ikiteisminio tyrimo teisėjų apklausomis ir slaptaisiais tyrimo veiksmais darant garso įrašus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Kliunka pabrėžė, kad apklausiant merginą naudoti tik teisėti metodai, o Rusijos pareigūnai tik dalyvavo apklausoje. Kiek anksčiau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas A. Anušauskas neigė Lietuvoje spec. tarnybų bendradarbiavimą su Rusijos saugumiečiais.

Tuo tarpu Krikščionių partijos frakcija šiandien kreipėsi į laikinai einantį pareigas generalinį prokurorą  Raimondą Petrauską, prašydama pateikti informaciją apie Rusijos saugumo (FSB)  pareigūnų galimai atliktą Lietuvos pilietės Eglės Kusaitės tardymą.

REKLAMA

Kaip skelbta spaudoje, E. Kusaitė, nors ir nėra nuteista,  jau devintą mėnesį laikoma Lukiškių kalėjime. 20-metė įtariama „teroro ir visuomenės įbauginimo dėl religinių įsitikinimų tikslu“ ketinusi susisprogdinti Rusijoje.

Žiniaskaidos teigimu, Lietuvos pareigūnai Rusijos saugumo (FSB) agentams esą suteikė galimybę  įtariamąją tardyti ir net kankinti, o jos artimieji bei ją ginantys advokatai susitikti neturi galimybės. Atsižvelgdama į visuomenėje pasklidusias abejones, Krikščionių partijos frakcija paprašė l.e.p. generalinio prokuroro R. Petrausko ištirti minėtus teiginius, priimti reikiamus sprendimus ir apie tai informuoti frakciją.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų