REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaunas gali išgarsėti Rytų Europoje pirmuoju memorialu Pasaulio tautų teisuoliams - Lietuvos žydų gelbėtojams Antrojo pasaulinio karo metais.

REKLAMA
REKLAMA

Šio projekto aktyviausio brandintojo 59 metų Michailo Duškeso tikinimu, apie savivaldybės ar valstybės lėšas net negalvojama, nes padėkos memorialas Lietuvos teisuoliams yra pačių žydų garbės reikalas.

REKLAMA

Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", gavus miesto vadovų palaiminimą ieškoma tinkamiausios vietos memorialui. Galvota apie Sąjungos aikštę Vilijampolėje, kur karo metais veikė žydų getas. Idėja derinta prie Čečėnijos aikštės, Laisvės alėjos ir Trakų gatvės kampe esančio skverelio.

Vis dėlto tinkamiausia erdvė memorialui - Senamiestyje, Žaliakalnio papėdėje, esanti aikštelė su įkalnės terasa. Dabar trūksta tik miesto tarybos pritarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak M.Duškeso, kuris sumanymą brandina su žydų verslininkais, kitais bendraminčiais, memorialą turėtų projektuoti pasaulyje žinomas architektas.

"Yra mažiausiai keturi pasaulinio lygio žydų kilmės architektai, kilę iš Lietuvos, todėl ir stengsimės su jais kalbėtis dėl projektavimo", - pasakojo jis.

Pagrindinis memorialo tikslas - žydų padėka Lietuvos žmonėms už išgelbėtas gyvybes. Numatoma iškalti visų Pasaulio tautų teisuoliais pripažintų Lietuvos gyventojų pavardes. Kol kas manoma, kad memorialas gali kainuoti ne mažiau kaip milijoną litų. Tačiau tikroji tokio išskirtinio projekto sąmata paaiškės tik gavus architekto pasiūlymą. Pinigų tikimasi surinkti ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Izraelio, Europos šalių žydų organizacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Memorialas geografiniame Lietuvos centre yra puiki idėja. Bet svarbu, kad ji būtų įgyvendinta aukščiausiu lygiu ir kad būtų žinoma visoje Europoje", - kalbėjo valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius, kaunietis rašytojas Markas Zingeris.

Rašytojo teigimu, pirmasis toks memorialas Rytų Europoje atvertų didžiulius turistų iš užsienio srautus ir išgarsintų Kauną toli už Lietuvos ribų. M.Zingeris apgailestavo, kad nepaprasti teisuolių žygdarbiai Lietuvoje tarsi nutylimi. Jų vardais mūsų šalyje kol kas nepavadinamos nei mokyklos, nei gatvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų