• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grybai: kokie pavojai ir nauda?

Ruduo, ruduo, ruduo. Lietingi ir nepastovūs orai pranašauja grybų derlių, todėl pakeles nusėdo prekeiviai su miško gėrybių apkrautais stendais. Kolegos klega apie grybingas vietoves ir dalijasi patarimais, kaip sumedžioti kuo daugiau voveraičių, baravykų, šilbaravykių... Verta pasidomėti ne tik kaip pririnkti daugiau grybų, bet ir jų nauda bei keliamais pavojais. Ar jums niekada nekilo klausimas, kodėl tarp vakariečių grybavimas nėra labai populiarus pomėgis ir jie rečiau smaguriauja šių rudenio gėrybių?

REKLAMA
REKLAMA

Grybai – gamtos švarintojai

Grybai iš gamtos sugeria kenksmingas medžiagas, todėl vadinami gamtos švarintojais. Kartais net ir kruopščiai apdorotuose grybuose lieka sunkiųjų metalų, kurie gaminant maistą neišnyksta.

REKLAMA

Maistinė grybų vertė priklauso nuo cheminės sudėties ir atitinkamų elementų santykio, o tam įtakos turi augimo vieta, klimatas ir kiti veiksniai. Grybai turi daug vandens (84–95 proc.) ir sunkiai ar visai neįsisavinamų medžiagų, pavyzdžiui, chitino.

Nepatariama rinkti peraugusių grybų, nes jie būna seni, todėl atsiranda daug valgyti netinkamų medžiagų, tokių kaip amidas, šlapalas ir kt. Jei grybo kotas sumedėjęs, vadinasi, jame susikaupė daug chitino. Senesnių grybų kepurėlės apatinėse pusėse gali būti įvairių lervų, todėl geriausia tokių grybų iš viso nerinkti arba pašalinti kepurėlės apatinę pusę.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu abejojate – palikite grybą miške

Geriausias būdas išvengti apsinuodijimo – rinkti tik gerai žinomus grybus. Daugelis grybų painiojami vieni su kitais. Dažnai voveraitės maišomos su gelsvosiomis musmirėmis, ūmėdės – su žalsvosiomis ir t. t. Ypač atsargiai reikėtų rinkti kelmučius ir bobausius.

Valgant bobausius pirmą kartą, rekomenduojama suvartoti labai nedidelį kiekį, kad būtų galima pasitikrinti, ar skrandis nėra jautrus, nes gali prireikti net medicininės pagalbos. Bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris metabolizuoja nuodingą kancerogeninę medžiagą. Dėl to kai kurie ekspertai teigia, jog geriau šių grybų nevalgyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, vokiečiai, čekai, lenkai ir kitos tautos bobausius laiko nuodingais. Ne vienoje šalyje jie išbraukti iš valgomųjų grybų sąrašo. Siekiant išvengti neigiamo poveikio, rekomenduojama bobausius tinkamai paruošti – ne mažiau kaip du kartus po 10–15 minučių pavirti, o vandenį, kuriame virė, išpilti.

Patariama rinkti tik pačius populiariausius grybus, kuriuos lengviausiai atpažįstate. Niekada nedėkite grybo į krepšį, jeigu dvejojate ar jis nėra nuodingas.

Grybų reikšmė ir nauda mitybai

Grybuose gausu mineralinių medžiagų, todėl jie nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o kalio, kalcio, fosforo kiekiu prilygsta žuvies mėsai. Grybai labai maistingi, juose daug vitaminų B1, B2, PP, C, A, D, fermentų, organinių rūgščių. Grybai mėgstami ir laikomi skanėstu dėl puikaus kvapo ir skonio.

REKLAMA

Daugumos grybų kaloringumas labai nedidelis, todėl juos patariama valgyti tiems, kurie laikosi dietos. Pavyzdžiui, 100 g baravykų yra tik 23 kcal, o baltymų net 3,7 g. Taigi šios miško gėrybės ne tik pagerina kai kurių patiekalų skonį ir kvapą, bet taip pat padeda numesti svorio. Amerikiečių mokslininkų tyrimai parodė, kad žmonėms, kurie laikėsi grybų dietos, svoris nukrito greičiau nei tiems, kurie liekninosi įprasta dieta.

Maistingosios grybų savybės padeda kovoti su vėžiu ir sustiprinti imuninę sistemą. Ištirta, kad grybai turi įtakos stabdant prostatos ir krūties vėžio ląstelių dauginimąsi. Mokslininkai vis labiau gilinasi į grybų naudingųjų savybių taikymą, siekiant užkirsti kelią vėžiui. Japonijoje buvo ištirta, kad ūkininkai, kurie reguliariai maitinosi grybais, 40 proc. sumažino riziką susirgti vėžiu. Grybai, kurie auga saulėtose vietose, turi nemažai vitamino D, o jis saugo nuo osteoporozės ir storosios žarnos vėžio.

REKLAMA

Grybus galite valgyti šviežius, marinuoti, džiovinti, sūdyti. Iš grybų paruošti padažai pasižymi ypatingu aromatu. Juose esantys lipidai, eterinės ir kvapiosios medžiagos sužadina skrandžio sulčių išsiskyrimą, didina apetitą, gerina kitų maisto produktų virškinimą. Reiktų atsiminti, kad kuo labiau susmulkinti grybai, tuo daugiau suirsta chitino, kuris mums nėra naudingas. Patartina net ir vėsioje patalpoje nelaikyti neapdorotų grybų ilgiau nei 24 valandas.

Grybų nepatartina valgyti sergantiems lėtinėmis skrandžio, kepenų, žarnyno ligomis, taip pat seniems žmonėms bei mažiems vaikams. Reikia būti labai atsargiems, nes dėl susikaupusių sunkiųjų metalų, galima apsinuodyti ir valgomaisiais grybais. Todėl geriausia juos rinkti toliau nuo miesto arba tiesiog įsigyti parduotuvėje, kur grybai patikrinti ir galite būti ramūs dėl jų kokybės. Be to, būkite atsargūs ir saugokitės erkių, kurios smagų pasivaikščiojimą miške gali paversti didžiule problema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų