Be abejo, vaikštinėdami po mūsų didžiųjų parduotuvių sales, bent sykį esate stabtelėję priešais kiniškų maisto produktų lentynas. Siūlyčiau sustoti dar kartą ir susirasti maišelį juodųjų grybų. Jie yra ploni, tamsūs, garbanoti. Dar mūsų patiekalui reikės vištos krūtinėlės, ryžių (svarbu, kad išvirti jie būtų gana birūs), aliejaus, druskos ir prieskonių.
Ypač tiktų šafranas, bet jį galima pakeisti pigesne kurkuma, lietuviškai, kaip jau anksčiau esu minėjusi, vadinama ciberžole. Jeigu neturite nei šafrano, nei ciberžolės, galite vartoti kario miltelius (geriau nelabai aštrus mišinys, kad nenustelbtų grybų skonio).
Pirmiausia užpilkite grybus vandeniu ir leiskite pamirkti bent valandą. Jei ruošiate šiuos grybus pirmą kartą, žinokite, kad vandenyje jie labai išsipučia, tad nepadauginkite. Praėjus valandai galite pradėti gaminti.
Supjaustykite plonais rėžiukais arba kubiukais vištieną. Paskui paruoškite grybus: vandenį nupilkite, stambius gabalus susmulkinkite (žinoma, gaila, nes jie netenka savo grožio).
Ant puodo dugno užpilkite truputį aliejaus, pakaitinkite ir kepkite vištieną, kol visi gabaliukai pabals. Tada sudėkite ryžius bei prieskonius ir išmaišykite, kad jie truputį pakaistų, apsiveltų vištienos sultimis. Užpilkite vandens (įprasta proporcija: stiklinei ryžių nepilnos dvi stiklinės vandens). Vandeniui baigiant užvirti sudėkite grybus, įberkite druskos, sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir leiskite patiekalui baigti bręsti savarankiškai. Vandeniui išgaravus nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite ryžiams bent kelias minutes atsipūsti. Per tą laiką galite pasigaminti garnyrą.
Tinkamiausias garnyras mūsų ryžiams yra vadinamosios belgiškos salotos, kartais populiariai tarp lietuvių šeimininkių vadinamos cikorija. Tai mažos pailgos šviesiai žalios kartaus skonio gūžės. Tikiuosi, kad supratote, ką turiu omenyje. Jas nuplaukite, nupjaukite galus, nuimkite negražius lapus, supjaustykite žiedeliais ir pašlakstykite citrinos sultimis. Užberkite druskos ir truputį cukraus.
Skanaus!