Probiotinės pieno rūgšties bakterijos gali padėti palaikyti gerą burnos sveikatą ir apsaugoti dantis nuo ėduonies, rodo mokslininkų tyrimai.
Tai patvirtina ir 70 proc. savanorių, mėnesį ragavusių jogurtus su probiotinėmis bakterijomis Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®), o poveikį aprašinėjusių populiariame socialiniame tinkle Facebook.
Mokslininkų tyrimų rezultatai buvo išbandomi šį rudenį, Valio savanoriais galėjo tapti visi susidomėję socialinio tinklo nariai. Iš kelių dešimčių norinčiųjų atsitiktine tvarka buvo atrinkti dešimt savanorių, o jų eksperimentą kasdien stebėjo daugiau nei tūkstantis socialinio tinklo narių.
„Turiu pripažinti, kad suvalgius šį jogurtą su gerosiomis bakterijomis burnoj lieka malonus skonis ir jokių apnašų ant dantų“, – pastebėjo Eglė, viena iš bandymo dalyvių. Tą patį poveikį patvirtino ir kiti eksperimento dalyviai.
Dar 10 proc. savanorių, mėnesį reguliariai vartojusių jogurtus su probiotinėmis bakterijomis Lactobacillus rhamnosus GG, pastebėjo nežymų teigiamą poveikį burnos sveikatai ir dantims.
Pasak mokslininkų, probiotinės pieno rūgšties bakterijos sumažina ėduonies riziką ir padeda palaikyti gerą burnos mikrobiotą. Suomijos mokslininkai yra atlikę tyrimą: keliuose Helsinkio vaikų darželiuose kasdien viena vaikų grupė gėrė pieną su Lactobacillus rhamnosus GG, kita grupė – paprastą pieną.