Morkų pyragu galite vaišinti net įnoringiausius svečius. Šis senas geras receptas mūsų laikais beveik visai pamirštas, o kas gali būti originaliau už naujam gyvenimui prikeltus močiučių valgius.
Kaip visi močiučių receptai ir šis turi tam tikrų keblumų. Pageidautina, kad morkos būtų skutamos ir tarkuojamos naudojantis paprasčiausiu peiliu ir trintuve. Sakoma, kad elektriniai prietaisai su savo statiniais krūviais gadina subtilų šviežių daržovių skonį.
Žinoma, jei morkas sutarkuosite elektrine trintuve, skirtumas nebus neišmatuojamai didelis, bet… Morkų pyragas, kaip ir daugelis neįmantrių bei nebrangių patiekalų, net naudojantis elektriniais prietaisais, pareikalaus šiek tiek laiko ir darbo.
Patiekalui reikia 400 g morkų, 200 g cukraus, 2 trynių, 2 baltymų, 75 g sviesto, 1 pakelio kepimo miltelių, 0,5 šaukštelio maltų anyžių arba žvaigždanyžių, 1 šaukštelio malto cinamono, 0,5 maltų gvazdikėlių, maltų juodų pipirų ir miltų tiek, kad tešlos tirštumas būtų toks, kaip geros grietinės (maždaug 1,5 stiklinės).
Morkas nuskuskite, sutarkuokite, užpilkite cukrumi ir palikite dubenyje, kol cukrus ištirps. Po to į masę įsukite du trynius (baltymus atskirkite, nes juos reikės išplakti), tirpdytą (atvėsintą) sviestą ir prieskonius. Tada galite plakti baltymus. Kai išplaksite, atsargiai įmaišykite juos į morkų masę. Paskiau pamaišydami berkite miltus ir kepimo miltelius.
Pyragą geriausia kepti riebalais išteptoje keramikos formoje. Tinka ir kepimo popieriumi arba vien taukais patepta skarda. Orkaitės temperatūra turėtų būti apie 180-200 laipsnių. Pyragas kepa apie 40 minučių, bet praėjus pusvalandžiui pradėkite tikrinti, kaip jis atrodo.
Giedrės J. receptai