Neseniai mano draugė bandė kepti mielines bandeles.
Jos pasakojimu, užminkyta tešla išsipūtė taip, kad prisidarė visas kubilas, o minkoma ji nesileido nė per nago juodymą - vis lipo prie rankų. Sutarėm, kad pabandysim kada nors kepti kartu, bet man vis kirbėjo mintis išsiaiškinti, kas ten atsitiko ne taip. Išknisau seną savo receptą ir pabandžiau iškepti dar kartą.
Suvaldomam bandelių kiekiui (lėkštei bandelių) reikės:
- 250 g miltų
- 1 kiaušinis
- 0,5 pakelio sausų mielių
- 100 ml pieno
- 1 šaukšto cukraus
- 1 šaukšto aliejaus
- žiupsnelio druskos
Pieną šiek tiek pašildome (ne per daug, tik kad būtų šiek tiek šiltas), suberiame cukrų ir mieles ir palaukiame 10-15 minučių. Suputojusią masę sumaišome su kiaušinio tryniu, aliejumi, 200 g miltų, druska ir viską išmaišome ir paliekame gerą pusvalandį pakilti. Pakilusią tešlą išverčiame ant miltuoto stalo ir pasibarstydamos miltais minkome (nedarykit mano draugės klaidos - nesuminkykit dar pakelio miltų). Dar paprastesnis variantas yra išsukti tešlą virtuviniu kombainu.
Paruoštą tešlą kočiojame į maždaug į 0,25 cm storio blyną, puodeliu spaudžiame skrituliukus, dedame į jų centrą šaukštelį įdaro ir užspaudžiame "siūlę". Ją paslepiame bandelės apačioje. Visas bandeles aptepame šakute suplaktu baltymu ir kepame 175-180 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.
Įdaro idėjos: pakepintos daržovės su gabalėliu kumpio, džiovinti grybai, pakepinti su svogūnais, vištiena su ryžiais ir t.t.
Jei liko tešlos, labai paprasta pasidaryti saldžių bandelių - tešlos blyną pabarstykite cinamonu ir cukrumi, susukite ir supjaustykite gabalėliais. Skanaus!
Ugnė