Ispanijos baruose visuomet sutiksite turistų, geriančių Sangriją. Galbūt jie jaučiasi ispanais, siurbčiodami šį dievišką gėrimą, o gal jiems tiesiog patinka jo skonis...
Sangrija – populiariausias ispaniškas vakarėlių kokteilis. Manoma, kad jis atsirado Pietų Ispanijoje prieš 400 metų. Pasaulinio pripažinimo Sangrija sulaukė tik 1964 metais po Pasaulinės parodos Niujorke, kur ji buvo pristatyta su kitais panašiais ispaniškais gėrimais.
Nėra sunku paruošti šį lengvą, vasarišką ir džiaugsmingą gėrimą. Ispanai tam naudoja nebrangų raudoną vyną, nebrangius spiritinius gėrimus ir vaisius, paprastai obuolius, apelsinus ir persikus. Skonio pagerinimui įdeda cukraus ar cinamono.
Sangrijos rūšys
Ispanijoje nėra tokio išsireiškimo kaip "tradicinė" Sangrija, nors standartinė jos versija – su raudonu vynu.
• Įprasta Sangrija. Ji visuomet su vaisiais ir cukrumi, joje yra limonado.
• Balta Sangrija. Tas pats, kaip ir įprasta Sangrija, tik su baltu vynu.
• Kava Sangrija. Sangrija su Kava – Katalonijo
je paplitęs vynas, šampano alternatyva.
Pagrindinis Sangrijos receptas
Kad ir ką į jį bedėtumėte, skonis nuo to tik pagerės. Sunku įdėti kažko, kas netiktų – galite naudoti mėgiamus vaisius, prieskonius ir alkoholinius gėrimus. Gerkite su malonumu!
Sudėtis
1 butelis pigaus raudono vyno;
Butelis limonado;
1 stiklinė spiritinio gėrimo (idealiu atveju – brendis ar viskis);
1 persikas;
1 obuolys;
1 apelsinas;
2 v.š. cukraus;
Cinamonas.
Paruošimas
Vaisius supjaustykite ir užpilkite spiritiniu gėrimu, įdėkite į šaldytuvą (pageidautina iš vakaro). Tinka bet koks spiritinis gėrimas, išskyrus degtinę ir džiną. Galima eksperimentuoti su vaisiais – labai populiarūs kivi ir bananai. Tačiau itin tinka persikai, nes gėrimui suteikia malonų aromatą.
Raudoni vynai Ispanijoje labai pigūs (butelis kainuoja apie 1 eurą). Ispanai perka pigų raudoną vyną Sangrijai, kad nenuskurstų.
Sumaišykite vyną, spiritinį gėrimą, vaisius ir limonadą, įdėkite ledo. Jei norite Sangriją paragauti prieš patiekiant į stalą ir norite, kad ji būtų lengvai gazuota, iš pradžių į taurę įpilkite limonado, o tuomet lėtai sudėkite likusius ingredientus. Įberkite pusę cukraus ir cinamono. Paragaukite. Jei cukraus trūksta, įdėkite dar. Nenustebkite, jei prireiks daug cukraus. Įdėkite ledo ir patiekite į stalą.
Supjaustykite gabaliukais 0,5kg persikų, bananą, obuolį ir melioną, įdėkite kekę vynuogių. Tuomet vaisius užpilkite litru raudono vyno, įpilkite 100ml džino ar degtinės, 300ml citrinos sulčių, 100g cukraus, truputį cinamono ir keletą ledų kubelių.
Vaisių galima dėti daugybę – ir citriną, ir apelsiną, ir braškių, ir persikų, ir net ananasą.
Kasmet nuo rugsėjo 10 dienos Ispanijoje prasideda vynuogių rinkimo šventė. Tai viena ryškiausių ir įsimintiniausių švenčių. Šventę lydi muzika, dainos, šokiai ir Sangriją. Ją ispanijoje geria visą rudenį.