• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pats laikas virtuvėje išmėginti artišokus. Jūsų dėmesiui - du pikantiški patiekalai iš šios Lietuvoje dar mažai žinomos daržovės.

REKLAMA
REKLAMA

Jei valgysite keturiese, nusipirkite bent kokius keturis artišokus (pasirinkite mažiau apvytusius, standesnius). Pasiruoškite dubenėlį su vandeniu, į kurį išspauskite pusės citrinos sultis. Pirštais nuplėškite kietus išorinius žiedlapius, nupjaukite apvalyto žiedo kietąją (tamsiąją) viršutinę dalį, perpjaukite jį išilgai pusiau ir išimkite “pūkinius” kuokelius bei aplink juos esančius aštrius rausvus lapelius.  

REKLAMA

Nuvalytą žiedą  įmeskite į citrinuotą vandenį. Tegu jis ten būna, kol pasiruošite visą kita. Tai pradinė procedūra, galiojanti ir ryžių, ir makaronų gamintojams. Toliau - apie ryžius. Jums reikės: 350 g ryžių, alyvuogių aliejaus, maždaug litro buljono (gali būti iš kubelių), nedidelio svogūno ir česnako skiltelės, mėtos arba raudonėlio lapelių, tarkuoto “Parmos” arba “Džiugo” sūrio, druskos, maltų juodųjų pipirų.  

REKLAMA
REKLAMA

Viename puode užkaiskite buljoną  (t.y. vandenį, kuriam užvirus sudėsite kubelius). Kitame puode pakaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną bei česnaką. Po to sudėkite supjaustytus “šiaudeliais” ir nuvarvintus artišokus su mėta arba raudonėliu. Apkepinkite porą minučių nuolat maišydami. Suberkite ryžius, kuriuos irgi apkepinkite maišydami. Įpilkite kelis samčius buljono ir gerai pamaišykite. Kai ryžiai sugers buljoną, įpilkite dar skysčio ir t.t. nuolat pamaišydami mediniu šaukštu. Kai nuspręsite, kad ryžiai jau ištroškinti, paragaukite. Jei trūksta druskos, pasūdykite, galite užberti pipirų. Jei ryžiai jau minkšti, išjunkite liepsną, suverskite ryžius į dubenį ir apibarstykite tarkuotu sūriu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patiekalas paruoštas!

Antrajam patiekalui reikės: maždaug 350 g itališkų makaronų (geriausia trumpų tuščiavidurių vamzdelių: penne, rigatoni, tortiglioni ir panašiai), konservuotų pomidorų, tarkuoto “Parmos” arba “Džiugo” sūrio, alyvuogių aliejaus, svogūniuko, česnako skiltelės, stiklinės sauso baltojo vyno, druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių.  

REKLAMA

Pirmiausia užkaiskite ant ugnies žemą platų puodą, kuriame bus gaminamas padažas. Jame pakaitinkite aliejų ir apkepinkite česnako skiltelę, kurią  paskui galite išmesti lauk. Po to suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, kuriam truputį apkepus suberkite “šiaudeliais” supjaustytus artišokus. Pasūdykite, po poros minučių įpilkite stiklinę vyno. Vynui užvirus, supilkite iš skardinės pomidorus, pamaišykite ir ant mažos ugnies troškinkite padažą apie 20 minučių. Tuo metu aukštame puode užkaiskite vandenį makaronams.  

Prieš nukošdami makaronus, paragaukite, ar padažas pakankamai sūrus. Jei trūksta druskos, pasūdykite, galite užsiberti maltų pipirų. Nukoštus makaronus suverskite į padažo puodą ir viską kartu minutėlę pakaitinkite (gali būti, kad padažas bus per tirštas, tad prieš košdami makaronus, pasisemkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai, kuriuo galėsite atskiesti padažą). Patiekdami suverskite makaronus su padažu į dubenį ir apibarstykite tarkuotu sūriu. Sūrį galima padėti atskirame dubenėlyje, kad kiekvienas valgytojas, įsidėjęs makaronų į lėkštę, jo užsibertų pagal skonį. Valgant šį patiekalą italai siūlo gerti baltąjį vyną. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų