„Pastebiu, kad vis daugiau žmonių supranta šviežiai išspaustų ar sutrintų gėrimų naudą, todėl užuot išleidę pinigus kavai ar gamykloje pagamintam gėrimui, verčiau užsisako mano ruošiamų kokteilių, kurie ne tik skanūs, bet ir sveiki“, – sako šviežias sultis ir kokteilius gaminanti Irma Valavičienė.
Moteris teigia, kad populiariausios rudenį yra šviežiai spaustos morkų ir obuolių sultys, kurias siūloma maišyti su moliūgais, imbierais, salierais. Nuolatiniai klientai ypač mėgsta moters gaminamus žaliuosius kokteilius, kurių sudėtyje yra saulėgrąžų, kiaulpienių, garšvų ar želmenų daigų.
I. Valavičienė ir pati mėgsta savo ruošiamas sultis ir kokteilius, kuriais mėgaujasi laisvą minutę nuo darbo. Jau daug metų moteris nenaudoja jokių maisto papildų – yra įsitikinusi, kad su natūraliais vaisių ir daržovių gėrimais jos organizmas gauna visas būtinas medžiagas. Visus produktus, iš kurių gamina sultis ir kokteilius, I. Valavičienė įsigyja turguje.
Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė pritaria, kad tinkamai maitindamiesi turėtume su maistu gauti visų mums reikalingų medžiagų ir vitaminų. Todėl gydytoja rekomenduoja skubėti pasidžiaugti šviežių rudens gėrybių gausa, nes jose itin gausu mums reikalingų medžiagų. Visgi dietologė atkreipia dėmesį, kad sukaupti mikroelementų ir vitaminų rezervą organizme yra neįmanoma, todėl visus metus reikia stengtis išlaikyti mitybos įvairovę.
„Nors ir kaip norėtųsi prisivalgyti „į priekį“ – tai neįmanoma“, – juokauja gydytoja. Mitybos specialistė nurodo, kad žmogui per parą reiktų suvartoti apie 0,5 kg daržovių ir 300-400 g vaisių. Šio kiekio gydytoja nerekomenduoja viršyti ir tuo atveju, jei dalį produktų vartosime šviežiai spaustų sulčių ar kokteilių pavidalu.