REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
62
Vaida Skaisgirė (nuotr. Organizatorių)

Jau trečią sezoną visą vasarą rodytas kulinarinių kelionių projektas „Maisto kelias“ pasiekė finišo tiesiąją. Laidos vedėjų trijulė Ilona, Bilas ir Dilanas dalinasi įspūdžiais, didžiausią įspūdį palikusiais aplankytais objektais ir įspūdingais skaičiais apie įveiktus kilometrus bei aplankytus objektus, rašoma pranešime spaudai.

62

Jau trečią sezoną visą vasarą rodytas kulinarinių kelionių projektas „Maisto kelias“ pasiekė finišo tiesiąją. Laidos vedėjų trijulė Ilona, Bilas ir Dilanas dalinasi įspūdžiais, didžiausią įspūdį palikusiais aplankytais objektais ir įspūdingais skaičiais apie įveiktus kilometrus bei aplankytus objektus, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Panašu, kad pasaulinė pandemija projektui ne tik, kad ne pakenkė, bet dar suteikė galimybę augti – kai kelionės po pasaulį tapo itin nesaugios, atėjo puikus metas pažinti savą šalį. 

Savaitgalį žiūrovai mėgavosi paskutine  šios vasaros ekspedicija po Lietuvą, kurioje „Maisto kelio“ vedėjai aplankė net ne vieną, o dvi apskritis – Marijampolės ir Tauragės.

Visą vasarą keliavusi trijulė – kulinarė Ilona Juciūtė-Čibirkienė, grupės „ŽAS“ narys Gidonas Šapiro-Bilas bei iš Šri Lankos kilęs virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage – kartu su kūrybine komanda džiaugiasi pasiektais rezultatais ir dalinasi rekordus sumušusiais skaičiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Vien per šią vasarą nuvažiavome daugiau nei 7000 kilometrų, aplankėme daugiau nei 70 įvairiausių vietų. Visur mus pasitiko su šypsenomis, išskėstomis rankomis ir nukrautais stalais. Tiek daug pamatėme, dar daugiau visko išragavome. Vasara buvo be galo turininga, pažinome savo šalį tiek iš kulinarinės, tiek iš turistinės pusės. Ypač šiemet, kuomet keliauti užsienyje tapo taip sudėtinga, atradimams ir nuotykiams rinktis savąjį kraštą yra labai patogu“, - pasakoja laidos keliautojas, Gidonas Šapiro-Bilas.

REKLAMA

„Maisto kelias“ komanda trečiojo sezono metu aplankė visą galybę įvairių vietų, tarp kurių tokie restoranai, kaip „Roko Virtuvė“, „Perino Food & Wine“, „Uršulė, „Dreverna“, „Mėlynasis karpis“, „Senas grafas“, „Dzūkų svetainė“, „Žvejų užeiga“, „Mosso“, „Kolonada“, „Velvetti“, „The Old Green House“, „Maisto manija“, „Cosiness“, „Sushi masters“, „Meldai“, „Namų restoranas“, „Meilės terasa“ bei kitus. Gurmaniškais tolimų kraštų skoniais komanda mėgavosi „Pas Aliką“, „Toli toli“ ir „Argo Trakai“ restoranuose. 

REKLAMA
REKLAMA

Išskirtinėse edukacijose komanda domėjosi duonos ir žuvies keliu, etnokosmologijos paslaptimis, karalienės Bonos Sforcos virtuve, jūreivių mitybos ypatumais, bitininkystės amatu, meduolių kepimo tradicijomis, oranžado gėrimo receptūra bei silkių kasyklos legendomis. 

Laidos keliautojai taip pat aplankė Raudondvario ir Adomynės dvarus, Palėvenės vienuolyną, Betygalos bendruomenės namus, sodybą „Brazylija“, „Lūkstas Rest Park“, o atostogų namų „Mano Jūra“ komplekse surengė išskirtinę gastronominę fiestą. „Maisto kelias“ domėjosi ir maisto pramonės verslais, tokiais kaip „Ingos rūkyklėlė“, „Gaidelio“ ir „Delikateso“ fabrikai bei lietuviško kraftinio alaus „Genys“ darykla, o sočias vaišes kelionėse neretai vainikuodavo pramogos: Kalitos kalno vasaros rogutės, Medžių lajų takas, „Dock7“, Platelių ežero skaidrios valtys, „Eglės sanatorija“, „Marių terasa“, Dargaičių mini zoologijos sodas, „Liberty Beach“, WakeTown Miami“ bei šios vasaros namais tapęs pramogų bei poilsio centras „Belmontas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Projektu „Maisto kelias“ labai didžiuojuosi. Iš vienos pusės, tai yra duoklė mano aistrai maistui, iš kitos – meilės savo kraštui išraiška. Kai sumąsčiau kurti šią laidą, ir pati netikėjau, jog projektas sulauks tiek daug simpatijų ir gyvuos taip ilgai. Noriu padėkoti visų puikių mūsų aplankytų gastronominių vietelių šeimininkams už neeilinius priėmimus, miestų ir miestelių vadovams už didelį svetingumą ir, kas be ko, savo kantriai ir šauniai komandai, kuri šiam projektui atiduoda visą širdį“, – teigia laidos idėjos autorė bei prodiuserė Vaida Skaisgirė. 

Šią vasarą visa „Maisto kelio“ komanda po Lietuvą keliavo pasipuošusi „Mėtos butiko“ specialiai kurtais marškinėliais ir džemperiais su Lietuvos atributika. Ši apranga sukūrė tvirtą bendrystės jausmą komandoje ir leido garsiai skleisti žinią apie meilę savo kraštui.

REKLAMA

„Džiugu buvo prisidėti prie šio projekto ir papuošti ne tik laidos vedėjus, bet ir visą komandą. Jie pasirinko „LABAS“ kolekcijos drabužius ir ne veltui – juk tai žodis, nuo kurio prasideda pažintis, draugystė ir meilė“, – teigia „Mėtos butiko“ įkūrėja Aistė Sarokienė.

Marijampolės ir Tauragės objektai

Tūkstančius kilometrų kartu nukeliavę ir aplankę šimtus išskirtinių vietų, šį šeštadienį „Maisto kelio“ laidos vedėjai pradėjo savo paskutinę kulinarinę ekspediciją šį vasaros sezoną. Pasiėmę pusryčius, skirtus išsinešimui iš antraisiais namais tapusio pramogų ir poilsio centro „Belmonto“, kuriame ne tik vedėjai, bet ir kūrybinė komanda gyveno kartu, Ilona, Bilas ir Dilanas leidosi į kelionę, kurios pirmoji stotelė – Suvalkijos sostinė Marijampolė.

REKLAMA

Būtent šio miesto centre, garsiajame Kačių kiemelyje trijulę pasitiko Marijampolės turizmo informacijos centro vadovė Ieva Vizgirdienė, kuri papasakojo, kuo garsėja šis, cukrumi nubarstytas Lietuviškasis Majamis. Praplėtę savo žinias, keliautojai vyko į Marijampolės centre esantį Vytauto Didžiojo parką ir domėjosi jo istorija. 

Pasirodo, dar prieškario laikais dailiai apsirengusios miesto ponios ir išvaizdūs ponai susirinkdavo būtent šiame parke tam, jog atsigaivintų oranžado gėrimu, gaminamo iš apelsinų ir citrinos sulčių, vandens, cukraus bei mėtų.

„Puikus gėrimas karštą vasaros dieną. Tikrai galima priprasti, nenuostabu, kodėl ponai jį taip mėgdavo“, - paragavę įspūdžiais dalinosi vedėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susipažinę su ilgamete Marijampolės istorija ir legendomis trijulė leidosi į pažintį su šiandieninėmis marijampoliečių pramogomis ir aplankė vandenlenčių parką „Wake Town Miami“. 

„Šita vieta pavadinta Majamiu ne veltui, mat čia visuomet būna šilta. Čia yra sala, aplinkui vanduo, puikus paplūdimys, veikia batutų ir vandenlenčių parkai. Turime ir kubilą. Prieš įkuriant šią vietą, čia buvo apleisti krūmynai, švendrai, tačiau viską savo lėšomis sutvarkėm, padarėm visą tai ir dabar džiaugiamės“, - pasakojo parko įkūrėjas Arnoldas Gumauskas.

Ką veikti čia rado visi – Dilanas ėmėsi irklentės, Bilas savo mylimos vandenlentės, na, o ekstremalių pomėgių prisibijanti Ilona nėrė į kubilą, pilną putų. Pasilinksminusi trijulė tęsė savo nuotykius Šunskų miestelyje, kuriame aplankė vienintelį Lietuvoje veikiantį „Šunskų fazanyną“. Jame gyvena net 17-iokos rūšių fazanai, daugiau nei 100 šių karališkųjų paukščių, tačiau be edukacinių programų, „Šunskų fazanyne“ siūlomos ir, kaip patys šeimininkai vadina, folklorinės gastronomijos degustacijos, kurių pagrindinė žvaigždė – silkė. Pasirodo, šiame miestelyje iki šiol gyva legenda apie silkių kasyklas.

REKLAMA

„Manoma, jog Marijampolės centre, kur buvo įsikūrusios krautuvės, prekybininkai pagedusias silkes sudėdavo į bačkas ir jas užkasdavo artimiausiame miške – Šunskuose. O rašytiniuose šaltiniuose yra minima, jog šunskiečiai rasdavo tas silkes, išsikasdavo ir jas suvalgydavo. Taip ta legenda skamba iki mūsų dienų“, - istorija dalinosi Šunskų seniūnijos seniūnas Rimantas Lekeckas.

Ilonos, Bilo ir Dilano laukė tikra lietuviška, tačiau sykiu ir gurmaniška puota – silkių užkandžiai bei šalta degintos silkės sriuba, po degustacijos trijulė išmėgino čia pat esantį Kneipo terapijos pojūčių taką.

Kelionę po Marijampolės apskritį „Maisto kelio“ vedėjai užbaigė miesto centre esančiame „Namų restorane“. Šis jaukus, nedidelis restoranėlis ir jo šeimininkė Rūta Augustinavičiūtė paruošė begalę gastronominių siurprizų: mangų ir vištienos salotas, lašišos tartarą, ispaniškus kroketus, vietnamietiškas bao bandeles su plėšyta jaučio žandų mėsa, grybų troškinį, iš keturias paras brandintos tešlos ruoštą picą, keptą antieną bei dviejų rūšių desertus.

REKLAMA

„Visuomet turėjau svajonę atsidaryti savo restoraną. Manau, kad į restoraną pirmiausiai ateinam pajausti ir išsinešti tą jausmą, ko negalėtume labai greitai pasigaminti namuose. Kiekvienas mūsų patiekalas yra išglostytas, įdedam daug pastangų, stengiamės daryti taip, kaip norėtume patys gauti restorane“, - apie savo įgyvendintą svajonę pasakojo R. Augustinavičiūtė.

Tačiau vien tuo kelionė nesibaigė – Ilona, Bilas ir Dilanas buvo pasiryžę aplankyti dar vieną, jau paskutinę šios vasaros apskritį – Tauragės. Ekspediciją po ją jie pradėjo čia veikiančiame vandenlenčių parke „Liberty Beach“. Šį kartą, įkvėptas Bilo pasirodymo su vandenlente, pirmą kartą atsistoti ant lentos išdrįso ir Dilanas. Na, o parko įkūrėjas Vytautas Remeikis prižadėjo skaniai pavalgydinti po vandens pramogų išalkusią trijulę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mėgdami šį sportą, su draugu sumąstėme, kad tokį parką reikia įkurti ir Tauragėje – čia tokios vietos nebuvo. Taip iškilo ši pramogų vieta, gyvuojanti trečius metus, kurioje ne tik smagu linksmintis, bet ir pavalgyti“, - atviravo V. Remeikis.

„Mėsos taško“ šefas Robertas Liorančas Iloną, Bilą ir Dilaną čia pavaišino kepsninėje ruošta fajita su šonine, antienos šašlyku bei ėriuko nugarine. Na, o desertui smaližių laukė saldūs „Holl& pancakes“ olandiški blyneliai.  

Kelionei einant į pabaigą „Maisto kelio“ trijulė užsuko į Šilalę ir į ant miesto tvenkinio kranto veikiantį restoraną „Meldai“. Juos pasitikusi šeimininkė Renata Bergelienė kartu su miesto gide Rima Norviliene pakvietė prie stalo gardžiai puotai – gurmanai mėgavosi namine duona su naminiu sviestu bei silkių užkandžiu, trinta morkų sriuba, ant grilio keptais šonkauliukais bei desertais – naminiais vaniliniais ledais ir specialiu restorano pyragu.

REKLAMA

„Norėjom sukurti vietą, kuri būtų džiaugsmas skrandžiams tiek vietiniams Šilalės gyventojams, tiek pravažiuojantiems miestelio svečiams. Tai šeimos restoranas, todėl mes su vyru kaskart labai džiaugiamės matydami sugrįžtančius lankytojus, atvykstančius iš visai kito Lietuvos galo“, - apie neprovincišką vietą provincijoje pasakojo jos įkūrėja R. Bergelienė.

Kulinarinių kelionių gidas „Maisto kelias“ baigia savo gastronominę misiją po Lietuvą. Ketvirtasis laidos sezonas – jau kitą vasarą!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų