REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis Trakų gyventojų įniršę – už valdiškus pinigus miesto valdžia organizuoja čakrų šokius, laimės treniruotes, kviečia astropsichologus, numerologus, rengia sveikatinimosi užsiėmimus su specialistais ne visada turinčiais medicininių žinių. Tiesa nors renginiai esą nemokami, vis gi atėjusieji turi pakloti ir po dešimt, ir po dvidešimt penkis eurus, esą už priemones skirtas paskaitoms.

Dalis Trakų gyventojų įniršę – už valdiškus pinigus miesto valdžia organizuoja čakrų šokius, laimės treniruotes, kviečia astropsichologus, numerologus, rengia sveikatinimosi užsiėmimus su specialistais ne visada turinčiais medicininių žinių. Tiesa nors renginiai esą nemokami, vis gi atėjusieji turi pakloti ir po dešimt, ir po dvidešimt penkis eurus, esą už priemones skirtas paskaitoms.

REKLAMA

Nepatenkinti ir kai kurie lektoriai. Jie skundžiasi, esą valdininkai žadėjo išlaidas kompensuoti, tačiau prieš pat renginius nuomonę pakeitė. O štai renginį organizavusios Trakų savivaldybės bei jai pavaldaus visuomenės sveikatos biuro atstovai atsakymais, kiek miestui kainuoja sušokti čakrų šokį, dalintis nenori.

Čakrų šokiu už Trakų kultūros rūmų esančioje pievoje prasideda vienas iš keliasdešimties Trakų savivaldybės, Sveikatos biuro ir „Reiki" asociacijos organizuotų sekmadieninių renginių.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, dauguma šokėjų, o vėliau ir tapytojų ant drobės –  paskaitą pristatančios komandos narės. Mat „Čakrų šokis spalvų paletėje“, kaip ir kiti užsiėmimai, pasak lektorių, prastai nušviesti, tad žmonės tiesiog nežino apie juos, ir nedalyvauja. Viena iš dviejų atėjusių į užsiėmimą vilnietė Kristina yra nusivylusi, mat organizacinių spragų yra ir daugiau.

REKLAMA

„Aš atvažiavau dešimtai, kaip ir buvo skelbime, praleisti tris valandas iki pirmos valandos, o jau atvykus sužinojau keistą informaciją, kad nukeliamas vienai valandai. Taip aš turėsiu informuoti šeimą, kad aš valandą vėliau atvažiuosiu. Aš turiu mažamečius vaikus, jie priklauso nuo mano maitinimo, tai ta prasme, nebus patogu“, – sako vilnietė Kristina.

Lektorės neslepia, esą gavę kvietimą iš Trakų visuomenės sveikatos biuro, susitarė, esą jų užsiėmimas bus nemokamas, o štai medžiagoms pinigų skirs organizatoriai.

„Tai pirminė informacija buvo tokia, kad mums už medžiagas bus skirta pinigėlių suma, o po to ta informacija pasikeitė, kad pinigėliai neskiriami. Tada iš jų buvo pasiūlymas, kad kiek tos medžiagos kainuos, tai jie įtrauks, tas, kad žmogus galėtų susimokėti. Tai mums asmeniškai kuo mes užsiimam, tai nėra priimtina“, – pasakoja laimės trenerė Janina Džiautienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie trakiškiai piktinasi – vieni sako negirdėję nieko apie renginius, kiti gi neslepia, valdžia neturėtų finansuoti jų finansuoti. Mat netradicinė medicina, ar kultūra, tinka ne kiekvienam:

„Numosiu ranka, ką jie organizuoja. Čia tik reklama.“

„Man atrodo, tai jokios naudos neturi. Nes ten nu ką ten žmogus, jeigu neturi pagrindų, tai tas kuris ateina, tai tau nieko ir negausi.“

„Mes tradicinėje medicinoje dalyvaujame.“

„Man užtenka bažnyčioje atsipalaiduoti, kol mišios eina.“

Tiesa, renginyje organizatorių nė kvapo. Ankstų rytą pastatyta palapinė, šalia padėtos kaukės, dezinfekciniai skysčiai. Ir plakatas, kuriame nurodyta, kad renginius organizuoja Trakų savivaldybė, Trakų visuomenės sveikatos biuras, ir alternatyvios medicinos asociacijos „Reiki“ atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet nėra nieko, kas paaiškintų, kas čia vyksta, ir kiek tai kainuoja. Kainos organizatoriai nepasako ir vėliau. Trakų savivaldybė ginasi, esą jos indėlis rengiant sekmadieninius užsiėmimus itin menkas, ir pinigų iš biudžeto tam skirta esą nebuvo.

„Tai yra labiau sveikatos biuro lėšos. Tai sveikatos biuras kasmet gauna lėšų sakykime, švietimui, sveikatinimo švietimui, sveikatinimo tematika. Tai yra sveikatos biuro lėšos, o jau jie turi asignavimus metams, ir planuojasi savo lėšas“, – teigia administracijos direktoriaus pavaduotoja Agata Mankeliūnienė.

O štai savivaldybei pavaldaus Trakų visuomenės sveikatos biuro vadovė kalba kitaip.

„Nu tai turbūt, kad savivaldybės. Iš savivaldybės, iš savivaldybės gydytojo. Tai yra bendrai finansuojamos veiklos iš savivaldybės ir iš biuro… ir iš biuro“, – kalbėjo biuro vadovė Zita Norkienė.

REKLAMA

Kiek iš mokesčių mokėtojų pinigų atriekta organizuojant numerologų, astropsichologų, laimės, čakrų ar kitus netradicinės medicinos ir kultūros renginius, negali atsakyti ir „Reiki“ asociacijos vadovė. Esą jos rūpestis buvo – lektorių paieška, finansai biuro ir savivaldybės reikalas. Tiesa, netrukus prisimena, girdėjusi šį bei tą.

„Už mokesčių mokėtojų pinigus, biuras įsigijo, biuras, ir ne tik šitam renginiui, biuras įsigijo dvi palapines“, – sako „Reiki“ Jolanta Šindeikienė.

Sveikatos apsaugos ministerija pagrūmoja, esą sveikatos biurai gali organizuoti panašius renginius, tik štai bent jau kol kas čia turi būti skleidžiama mokslu pagrįsta informacija. Ir lektorių, specialistų atranka turi būti vykdoma itin griežtai – paprastai numerologų ar astropsichologų kviesti negalima.

O ir dalyvių saugumas privalo būti užtikrintas. Atėjusieji į tokius renginius, turi konsultuotis su savo gydytojais, ar gali dalyvauti panašiose praktikose. Tačiau įspėjimo apie tai, kaip sako trakiečiai, bent jau prieš šiuos renginius nebuvo. O štai pavieniai tradicinės medicinos atstovai sako, esą tokiais renginiais turėtų susidomėti ir prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų