REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

VMI informuoja, kad atlikus internetiniuose aukcionuose prekiaujančių ir dalijimosi ekonomikos platformose paslaugas siūlančių gyventojų veiklos analizę, nustatyta per 1,5 mln. eurų nedeklaruotų pajamų.

VMI informuoja, kad atlikus internetiniuose aukcionuose prekiaujančių ir dalijimosi ekonomikos platformose paslaugas siūlančių gyventojų veiklos analizę, nustatyta per 1,5 mln. eurų nedeklaruotų pajamų.

REKLAMA

Kaip rašoma mokesčių inspekcijos pranešime spaudai, įdomu tai, kad kai kurie elektroninėmis priemonėmis verslaujantys asmenys ne tik „pamiršta“ apie gautas pajamas, bet ir bando savo klaidas nuo mokesčių administratoriaus paslėpti keisčiausiais būdais – pavyzdžiui, redaguojant ar visai ištrinant viešai skelbiamą informaciją.

Atlikus tokiose internetinių būsto nuomos platformose, kaip „Airbnb.com“, „Booking.com“, el. prekybos erdvėse „Autoplius.lt“, „Skelbiu.lt“, „Ebay.com“, „Etsy.com“ bei kituose puslapiuose skelbiamo turinio analizę, nustatyta, kad dažniausias nusižengimas siejamas su neapskaitomomis iš šio verslo gaunamomis pajamomis. Kitaip tariant, deklaruojama yra tik jų dalis.

„Tarkime, asmuo nurodo gavęs pajamų iš laikinos būsto nuomos, tačiau suma neatitinka realių rinkos kainų arba potencialių pajamų pagal viešai deklaruojamų nuomojamų butų kiekį ar nuomininkų skaičių. Tokiu atveju VMI pirmiausia susisiekia su gyventoju ir prašo duomenis patikslinti“, – teigia VMI Kontrolės departamento Verslo elektroninėje erdvėje ir elektroninėmis priemonėmis skyriaus vedėjas Rolandas Puncevičius.

REKLAMA
REKLAMA

VMI atstovo teigimu, gyventojai į iš VMI gautą žinią reaguoja skirtingai.

„Nemaža dalis gyventojų skubiai atnaujina savo deklaracijas, tačiau neseniai turėjome atvejį, kai 25 nekilnojamojo turto objektus nuomojusio asmens buvo paprašyta pateikti VMI papildomą informaciją, o jis lygiagrečiai pradėjo keisti savo viešo puslapio duomenis. Pirmiausia sutrumpėjo puslapio pavadinimas, išduodantis kai kurių nuomojamų būstų vietovę, vėliau skelbiamas nuomojamų NT objektų skaičius sumažėjo daugiau nei perpus – iki 10.

REKLAMA

Tuo tarpu to paties vartotojo „Facebook“ paskyroje duomenų asmuo neatnaujino – paliktas senas logotipas su pilnu teikiamų paslaugų pavadinimu, nuotraukų albume pateiktos visų 25 nuomojamų objektų nuotraukos“, – pasakoja R. Puncevičius, pažymėdamas, kad tokius verslo el. erdvėje atvejus tiriantys VMI specialistai pasitelkia ne tik turimą, bet ir viešai skelbiamą informaciją, kuri padeda identifikuoti galimus pažeidimus bei sukčiavimo atvejus.

Analizės metu tarptautinėse prekybos platformose taip pat vertinami pirkėjų palikti atsiliepimai bei prekybininkų nurodomos kainos, tokiu būdu nustatomos galimos stebėsenai atsirinktų asmenų pardavimų apimtys.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, matome, jog „Etsy.com“ paskyrose gyventojai iš Lietuvos dažniausiai prekiauja lino, vilnos gaminiais, rankų darbo žaislais ir bižuterija, gintaro dirbiniais, rūbais. Kai iš interneto svetainės gaunami duomenis apie jų sistemoje atliktus pardavimus, nustatoma pasiūloje esančių prekių sąlyginė kaina, tuomet išvedamas teorinis pardavimų skaičius, kuris lyginamas su gyventojo deklaruojamu.

Duomenims nesutapus, įprasta tvarka, susisiekiame su pačiu prekybininku ir pasiteiraujame ar jo pateikti duomenys tikslūs, nes galbūt norėsis patikslinti pajamų deklaraciją“, – teigia R. Puncevičius.

VMI taip pat primena, jog pirmą kartą visiems mokesčių mokėtojams suteikiama vienintelė galimybė deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų. Tokia proga pasinaudoti galima iki š. m. liepos 1 d.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų