REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Šeimos finansai (nuotr. 123rf.com)

NT rinkos specialistai teigia, jog butus investicijai Lietuvoje dažniau renkasi moterys nei vyrai. Kaip pastebi nedidelės kvadratūros butų projektų vystytojai sostinėje, didžioji dalis jų parduodamų butų yra nuperkama moterų iniciatyva, vėliau įsigytą NT išnuomojant.

20

NT rinkos specialistai teigia, jog butus investicijai Lietuvoje dažniau renkasi moterys nei vyrai. Kaip pastebi nedidelės kvadratūros butų projektų vystytojai sostinėje, didžioji dalis jų parduodamų butų yra nuperkama moterų iniciatyva, vėliau įsigytą NT išnuomojant.

REKLAMA

Ši tendencija atspindi ir gilesnius finansinio elgesio skirtumus tarp moterų ir vyrų.

Bitkoinais „žaidžia” berniukai

Bene geriausiai šiuos skirtumus iliustruoja kriptovaliutų manija. Devynias iš dešimties google paieškų, susijusių su bitkoinais ir kitomis kriptovaliutomis, atlieka vyrai. Bitkoinai nuo pat pradžių buvo ir išlieka „berniukų klubas”: skaičiuojama, jog moterys sudaro tik maždaug 3.5 proc. visų investuotojų į bitkoinus.

Šie skaičiai atspindi seną tiesą, jog vyrai yra labiau linkę rizikuoti sunkiai uždirbtais pinigais. Šis spekuliatyvaus elgesio modelis investuotojams gali atnešti didelius turtus, bet lygiai taip pat yra rizikuojama praprasti viską. Kaip teigiama 2018 m. vasario mėnesio Economist publikacijoje, investavimo elgesys gali būti tampriai susijęs su testosterono kiekiu žmogaus kūne. Kuo didesnis testosterono kiekis, tuo labiau investuotojai yra linkę į nepasvertą riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Moterims būdingas priešingas elgesio modelis. Moterys rečiau užsiima spekuliacijomis ir vengia nepasvertos rizikos. Savo ar šeimos sukauptas lėšas jos sutinka investuoti tik tada, kai finansinė grąža yra garantuota, o galimybių pinigus prarasti nėra.

REKLAMA

Ko ieško investuojančios moterys?

Remiantis „Barclays” banko atliktu tyrimu, 49 proc. moterų kaip geriausią sprendimą investicijai įvardina nekilnojamąjį turtą. Šiai nuomonei pritaria tik 37 proc. vyrų. Skirtingose šalyse atlikti tyrimai taip pat patvirtina atsikartojančią tiesą, jog iš esmės skiriasi ir pačios investavimo į NT strategijos.

Vyrai yra linkę siekti greito uždarbio: identifikuoti augančius taškus, įsigyti juose turto ir parduoti už didesnę kainą. Kitaip tariant, NT rinkoje atkartojamas spekuliatyvaus elgesio modelis, tikintis „aplošti” rinką ir susižerti pelną minimaliomis pastangomis per trumpiausią įmanomą laikotarpį. O štai moteriškam investavimo modeliui būdinga ilgojo laikotarpio perspektyva. Čia visų pirma yra mąstoma apie kasmėnesines pajamas iš nuomos, taip užsitikrinant saugų pasyvių pajamų srautą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuos skirtumus tarp lyčių atspindi ir situacija Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje. „Sostinės butų rinkoje ilgajam laikotarpiui investuojančios moterys tampa bene aktyviausiu segmentu”,- teigia investicijų valdymo grupės „Novalex” projektų vadovė Vaida Remeikienė: „Pagrindinis šių moterų taikinys – mažos kvadratūros butai naujos statybos projektuose greta miesto centro”.

Atsakingo investavimo vaisiai

Šiai nuomonei antrino ir NT specialistas Povilas Radzevičius, vadovaujantis nedidelės kvadratūros butų projektui sostinėje „Ozo kvartetas”. Ozo parke išdygusiame komplekse pardavinėjami 22-32 kvadratinių metrų ploto butai. „Perkant butus nuomai, moterys renkasi saugesnius ir greičiau atsiperkančius variantus”,- teigė P. Radzevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, investuotojai, mąstantys ilguoju laikotarpiu, savo grąžą planuoja pagal labai aiškią lygtį: „Planuojama grąža iš būsto nuomos yra atvirkščiai proporcinga atstumui nuo centro ir buto kvadratūrai”. Kitaip tariant, kuo mažesnis butas, tuo daugiau iš vieno kvadratinio metro nuomos gali uždirbti nuomotojas.

Šeimos interesų sargyboje

Faktą, jog moterys yra linkusios į atsargesnį finansinės ateities planavimą, patvirtina ir 2017 m. turto valdymo bendrovių „INVL Asset Management” užsakymu atliktas Lietuvos gyventojų taupymo ir investavimo įpročių tyrimas. Remiantis tyrimo rezultatais, lyginant su vyrais, moterys yra linkusios anksčiau pradėti kaupti senatvei.

REKLAMA

Moterų polinkis į taupymą ir į saugesnius investavimo instrumentus dažnai siejamas su moters vaidmeniu šeimoje. Kaip aiškina JAV investicijų bendrovės „Fidelity” prezidentė Kathy Murphy, „Jei vyrai siekia greituoju būdu pergudrauti rinkas, tai moterys taupo ir investuoja mąstydamos apie pensinį amžių bei būtinybę kaupti lėšas vaikų išsilavinimui”. Remiantis bendrovės „Fidelity” tyrimo rezultatais, JAV moterų investuotojas doleris vidutiniškai atneša 0.4 proc. didesnę finansinę grąžą nei vyrų investicijos.

Taigi senieji mitai, esą šeimoje piniginius reikalus geriau patikėti vyrui, nebeatspindi realios situacijos. Priešingai, moterys pažangiose valstybėse įrodinėja, jog būtent moteriškas požiūris į taupymą ir investavimą gali tapti raktu į saugią šeimos finansinę ateitį. Rinkos analizės rezultatai patvirtina, jog nekilnojamojo turto įsigijimas nuomai Lietuvoje išlieka vienu populiariausių būdų įdarbinti pinigus ir susikurti pasyviųjų pajamų srautą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų