REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet kalėdinių dovanų paieška keliasi į internetą. Tam, kad elektroninėse parduotuvėse apsipirktumėte saugiai, padės kelios paprastos taisyklės. 

Šiemet kalėdinių dovanų paieška keliasi į internetą. Tam, kad elektroninėse parduotuvėse apsipirktumėte saugiai, padės kelios paprastos taisyklės. 

REKLAMA

Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi šešiais patarimais, kurie leis išvengti nesusipratimų bei padės apsipirkti saugiau ir sklandžiau. 

Taisyklė Nr. 1: atlikite pirminį tyrimą 

Nusprendę įsigyti prekę ar paslaugą iš elektroninės parduotuvės, kuria anksčiau naudotis dar neteko, pirmiausia ją atidžiai patikrinkite. 

Tyrimas gana paprastas: tereikia paieškoti informacijos apie pardavėją internetinėje erdvėje, paskaityti klientų atsiliepimus ir patikrinti ar įmonė yra įregistruota. Jei perkate iš įmonės Lietuvoje, susiraskite ją Rekvizitai.lt svetainėje – čia galėsite pažiūrėti nuo kada įmonė veikia, kiek ji turi darbuotojų bei ar yra moki. 

Komentarų apie įmonę ieškokite socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, peržiūrėkite „Reviews“ (liet. „Atsiliepimai“) skiltį pardavėjo „Facebook“ paskyroje – čia rasite vartotojų rekomendacijas ir galėsite daugiau sužinoti apie prekių ir aptarnavimo kokybę. 

REKLAMA
REKLAMA

Taisyklė Nr. 2: įsitikinkite svetainės saugumu 

Prieš pirkdami būtinai atkreipkite dėmesį į svetainės adresą naršyklės lange. Saugaus tinklapio adresas visada prasideda raidėmis „https“. S raidė įrodo, kad svetainė turi specialų SSL sertifikatą, kuris užtikrina kliento duomenų saugumą. Be šio sertifikato žmonių paliekama informacija svetainėje yra labiau pažeidžiama. 

REKLAMA

Verta patikrinti ir tai, ar naršyklės lange, suvedus svetainės pavadinimą, atsiranda spynelės simbolis. Jis užtikrina, kad svetainės savininkas turi patikimus saugumo partnerius ir ja naudotis yra saugu. Norėdami peržiūrėti išsamią svetainės saugumo politiką ir leidimus, paspauskite ant spynos simbolio. 

Patikima svetainė taip pat turės tikslią ir išsamią kontaktų skiltį: nurodytą fizinį adresą, telefono numerį, el. paštą ir nuorodas į jos socialinius tinklus. Svetainėje taip pat turi būti nurodyta ir privatumo politika, kurioje yra aprašyta kaip renkami, kur naudojami ir kaip apsaugomi jūsų pateikiami duomenys. 

REKLAMA
REKLAMA

Taisyklė Nr. 3: patikrinkite apmokėjimo būdą 

Atsakymas į klausimą „ar mano pasirinkta elektroninė parduotuvė yra saugi“ slypi ir pardavėjo naudojamuose atsiskaitymo būduose bei platformose. Prieš ką nors pirkdami įsitikinkite, kad parduotuvėje galima atsiskaityti per patikimus ir jums žinomus finansinių paslaugų teikėjus. 

Iš mokėjimų sistemų Lietuvoje dažniausiai naudojama „Paysera“, o pasaulyje vienu populiariausių ir saugiausių atsiskaitymo būdų yra laikoma „PayPal“ sąskaita. Dažnai naudojamos ir „Visa Checkout“, „Masterpass“, „Stripe“, „Amazon Pay“, „Google Checkout“, „Apple Pay“, „Google Pay“ ir kitos tradicinės ir išmaniosios mokėjimo paslaugos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei pasirinkote mokėjimo būdą nuskaičiuojant pinigus nuo jūsų kortelės, stebėkite pardavėjo nuskaitymus nuo jos. Pastebėjus, kad buvo nuskaičiuota per didelė suma – skubiai kreipkitės į el. parduotuvę arba susisiekite su banku. 

Taisyklė Nr. 4: susipažinkite su pirkėjo teisėmis ir prekių grąžinimo politika 

Tam, kad netektų nusivilti, prieš įsigydami prekes internetinėje parduotuvėje, visuomet patikrinkite prekių pristatymo ir grąžinimo terminus bei sąlygas. Tiek dėl karantino, tiek dėl šventinio laikotarpio, prekių pristatymo terminai gali būti pakitę. Taip pat galite prieš pirkdami susisiekti su klientų aptarnavimo specialistu ir pasitikslinti, ar nėra jokių pasikeitimų pristatymo grandinėje. 

REKLAMA

Išsirinkę ir nusipirkę patikusią prekę, išsaugokite visus užsakymo patvirtinimo ir apmokėjimo laiškus. Jų prireiks, jei prekė jūsų nepasieks ir norėsite susigrąžinti išleistus pinigus. 

Jeigu svetainėje suteikiama tokia galimybė, susikurkite savo paskyrą – taip lengviau galėsite stebėti savo prekės pristatymo procesą. Be to, joje bus išsaugota ir ankstesnė jūsų pirkimo istorija. 

Taisyklė Nr. 5: venkite naudoti viešą „Wi-Fi“ interneto prieigą 

Apsiperkant ypač svarbu apsaugoti savo asmeninius duomenis. Dėl šios priežasties patariama vengti atlikti bankinius pavedimus bei įsigyti prekes ir paslaugas, prisijungus prie viešo belaidžio interneto tinklo. 

REKLAMA

Jei visgi retkarčiais tenka pirkti el. parduotuvėse naudojantis viešu tinklu, darykite tai prisijungę prie VPN (angl. Virtual Private Network) privataus tinklo. Jis užšifruoja jūsų duomenis ir saugiai juos perduoda tarp kompiuterio bei serverio. VPN yra vienintelis būdas saugiai apsipirkti internetu oro uostuose, kavinėse ir kitose viešosiose erdvėse. 

Taip pat nespauskite ant nežinomų nuorodų ir nesidalinkite svarbia asmenine informacija ar el. banko prisijungimais telefonu, laiškais ar žinutėmis su tariamais „konsultantais“. Sulaukę tokios užklausos pirmiausia susisiekite su šaltiniu oficialiais kontaktais ir pasiteiraukite, ar iš tiesų įmonės atstovas į jus kreipėsi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taisyklė Nr. 6: kritiškai įvertinkite neįtikėtinai gerus pasiūlymus 

Jus pasiekiančias reklamas socialiniuose tinkluose ar el. laiškus su nuorodomis į ypatingus pasiūlymus vertinkite apdairiai. Jie gali vesti ir į apgaulingus tinklalapius. 

Raudona vėliava gali tapti ir ypač žema prekės kaina. Prieš priimdami sprendimą pirkti, palyginkite prekės kainą bent keliose skirtingose svetainėse. Žinoma, ji tikrai skirsis, tačiau skirtumas neturėtų būti labai didelis. Įvertinkite ir pristatymo mokestį, o jei perkate ne iš Europos sąjungos šalių – importo muito, pridėtinės vertės ir kitus papildomus mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų