REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krizės metu, kylant baimei dėl pasaulio ekonomikos perspektyvų ima augti tauriųjų metalų – aukso ir sidabro kainos. Ši koronaviruso pandemijos krizė – ne išimtis. Sidabro kainos šiemet jau išaugo trečdaliu. Specialistai įvardijo šios investicijos privalumus ir trūkumus. Taip pat papasakojo, kaip neapsigauti ir nenusipirkti klastotės.

Krizės metu, kylant baimei dėl pasaulio ekonomikos perspektyvų ima augti tauriųjų metalų – aukso ir sidabro kainos. Ši koronaviruso pandemijos krizė – ne išimtis. Sidabro kainos šiemet jau išaugo trečdaliu. Specialistai įvardijo šios investicijos privalumus ir trūkumus. Taip pat papasakojo, kaip neapsigauti ir nenusipirkti klastotės.

REKLAMA

Šią savaitę aukso kaina pasaulinėse rinkose viršijo visų laikų rekordą. Jis buvo pabrangęs iki 2072 JAV dolerių už Trojos unciją (1 Trojos uncija lygi 31,1034768 gramo – aut. past.).

„Swedbank“ ekonomistė Greta Ilekytė pastebi, kad nuo metų pradžios sidabras pabrango kiek daugiau negu trečdaliu.

„Šiuo metu jo kaina siekia apie 20,26 euro už Trojos unciją. Tiesa, kovą sidabro kainos buvo smarkiai kritusios, tad nuo kovo mėnesio žemumų, sidabro kainos šiuo metu yra pakilusios dvigubai.

REKLAMA
REKLAMA

Sidabras, panašiai kaip ir auksas, brangsta, kai yra baiminamasi dėl pasaulio ekonomikos perspektyvų arba didesnės infliacijos ir pinigų perkamosios galios nuvertėjimo“, – aiškina ekonomistė.

REKLAMA

Tačiau, pasak jos, kitaip negu auksas, sidabras yra intensyviai naudojamas ir pramonėje, gaminant saulės baterijas.

„Pernai, maždaug 55 proc. viso sidabro nupirko ši pramonės šaka. Kitaip negu aukso, kurio didžiausią dalį paklausos sudaro investuotojai. Šalims kovojant su pandemijos padarytais nuostoliais, ekonomikų skatinimas ir gaivinimas yra nukreiptas į „žaliąją ekonomiką“, kurios didelę dalį sudaro atsinaujinanti energetika.

Kadangi didžioji dalis sidabro paklausos yra naudojama būtent saulės elementų gamybai, yra tikimasi, kad ateityje sidabro paklausa smarkiai išaugs. Būtent tai ir yra pagrindinė priežastis, stumianti kainas į viršų“, – aiškina G. Ilekytė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekonomistės, norintys investuoti į sidabrą gali pirkti, jo luitus arba monetas.

„Tačiau, tai nėra vienintelis investicijų būdas. Taip pat galima pirkti sidabrą išgaunančių įmonių akcijas arba investuoti per specialius fondus“, – teigia G. Ilekytė.

Kalbant apie ateitį, ekonomistės teigimu, numatyti sidabro paklausą kol kas sunku. Tikėtina, kad dėl pandemijos sukeltų ekonomikos nuostolių dalis didelių saulės elektrinių projektų bus perkelti tolimesniam laikotarpiui.

„Taip pat dalis neseniai atliktų analizių rodo, kad sidabro paklausa saulės baterijoms gaminti šiais metai gali būti mažesnė negu pernai – nauji saulės baterijų gaminimo būdai reikalauja mažiau sidabro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu, dėl vyriausybių įtakos valstybių biudžetams ir centrinių bankų pinigų spausdinimo, yra sukuriamos sąlygos infliacijai kilti ateityje. Nuo jos apsidrausti vienas iš lengviausių būdų yra investicijos į tauriuosius metalus ar juos išgaunančių įmonių akcijas“, – komentuoja pašnekovė.

Tačiau, anot ekonomistės, sidabras, kaip investicija turi ir trūkumų. Jis nesiūlo teigiamų pajamų srautų – dividendų ar palūkanų. Taip pat, nėra aišku, kiek ilgai sidabras bus intensyviai naudojamas pramonėje, iš kurios ir ateina didžiausia šio metalo paklausa.

Juvelyrinio metalo praba mažesnė

Juvelyrė Rasa pasakoja, kad retai pati perka auksą ir sidabrą, todėl ir nepastebėjo kainų šuolio.

REKLAMA

„Dažniausiai patys žmonės atneša jau nebenešiojamų ar sulūžusių papuošalų, iš kurių darau naujus gaminius. Žinoma, tie kurie neturi, perka auksą ar sidabrą, tad kai kainos kyla, žmonės ima abejoti, ar jiems tikrai reikia tam tikro papuošalo.

Tačiau būna atvejų, kai jie neturi kito pasirinkimo, pavyzdžiui planuodami vestuves. Juk jų neatšauksi dėl pakilusių aukso kainų. Tad žmonės perka ir brangesnį auksą“, – aiškina juvelyrė.

Anot jos, skirtingai negu investiciniai taurieji metalai, juvelyriniai dirbiniai gali būti mažesnės prabos, nes jie maišomi su kitais metalais.

„Aukštos prabos metalai labai kieti, su tokiais nepatogu dirbti, toks metalas nepaslankus, todėl jį reikia „atskiesti“. Sidabras „skiedžiamas“ su įvairaus metalo granulėmis, o auksas su sidabru ar variu. Šį taurųjį metalą atskiedus galima išgauti įvairių spalvų, pavyzdžiui baltąjį ar raudonąjį auksą“, – pasakoja Rasa.

REKLAMA

Toks atskiestas auksas dažniausiai turi 750 ar 585 prabą. Juvelyrikoje naudojamas sidabras dažniausiai būna 925 prabos.

Kaip nenusipirkti klastotės?

Lietuvos prabavimo rūmų direktorius Gintautas Bagotyrius teigia, kad prabavimo rūmų laboratorijose atliekamas, bet kokių tauriųjų metalų, įskaitant investicinio sidabro luitų ir monetų tyrimas. Jo metu nustatomas tikslus tauriojo metalo kiekis (praba) juose.

„Investicinio sidabro luitų ir monetų praba turi būti 995 – 999. Pavyzdžiui, jeigu luitas ar moneta pažymėta praba 995, tai reiškia, kad 99,5 proc. gaminio sudaro sidabras.

Jeigu investuotojas abejoja nusipirkto sidabro praba, galime ją patikrinti. Luitas ar moneta išimama iš gamintojo pakuotės, jeigu buvo į tokią įdėta ir tiriama specialiu aparatu. Patikrintiems luitams ir monetoms išduodamas kokybės pažymėjimas, kuriame detaliai aprašomas luitas ar moneta, nurodoma jo masė (g), nustatyta praba ir standartinė praba, teikiama informacija apie tyrimo metodą“ – aiškina specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Bagotyriaus, toks investicinio vieno sidabro luito ar monetos tyrimas ir kokybės pažymėjimo išdavimas kainuoja 12,22 euro, be pridėtinės vertės mokesčio.

„Siekiant neapsigauti įsigyjant investicinio sidabro luitus, monetas ar kitus tauriuosius metalus, reikia juos įsigyti tik registruotose juvelyrinėse parduotuvėse, į kurias bet kada galima kreiptis dėl įsigyto gaminio kokybės.

Be to, visada galima atvykti į prabavimo rūmus, kur bus išsklaidytos bet kokios abejonės ir atsakyti visi rūpimi klausimai apie tauriuosius metalus“, – tikina specialistas.

Nusipirkti sidabro galima ir skelbimų portaluose

Anot specialistų, investicinį sidabrą reikėtų įsigyti tik oficialiose parduotuvėse, kurios turi registracijos dokumentus. Tokių parduotuvių atrodo, kad ir Lietuvoje, ir užsienyje netrūksta. Be to galima rinktis tiek fizines parduotuves, tiek internetines. Visos jos skelbiasi parduodančios tauriuosius metalus ir visos tvirtina, kad turi reikalingus dokumentus.

REKLAMA

Portalas tv3.lt patikrino, kokios prabos sidabras parduodamas tokiose parduotuvėse ir kiek jis kainuoja.

Daugelyje parduotuvių investicijai siūlomo įsigyti sidabro luitai ir monetų praba yra 999, kurios viena Trojos unciją (31 g.) kainuoja apie 40 eurų. Tačiau kuo moneta įdomesnė ar retesnė (mažesnio tiražo), tuo ji brangesnė. Tokio paties svorio ir prabos monetą galima įsigyti ir už 100 eurų.

1 kg sveriantis sidabrinis luitas ar moneta kainuoja nuo 750 iki 800 eurų.

Taip pat sidabro galima įsigyti ir iš neoficialių pardavėjų. Tokių netrūksta skelbimų portale Skelbiu.lt. Čia daugiausiai parduodamos sidabrinės monetos. Skelbiama, kad jų praba – 999, o vienos Trojos uncijos kaina yra 30 eurų. 

Dar dažniau šiame skelbimų portale rašoma, kad sidabro monetų kaina yra sutartinė, o perkant kelias monetas suteikiama nuolaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų