REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelyje Europos šalių jau nuspręsta stabdyti ugdymo procesą daugelyje švietimo įstaigų. Tokias priemones siūloma įvesti ir Lietuvoje. Ką tokiu atveju daryti darbuotojams, kurių vaikai neis į darželius ir mokyklas?

Daugelyje Europos šalių jau nuspręsta stabdyti ugdymo procesą daugelyje švietimo įstaigų. Tokias priemones siūloma įvesti ir Lietuvoje. Ką tokiu atveju daryti darbuotojams, kurių vaikai neis į darželius ir mokyklas?

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius ketvirtadienį pranešė siūlysiantis nuo penktadienio dviem savaitėms stabdyti ugdymo procesą. Sprendimą dėl to turės priimti Vyriausybė.

Naujienų portalas tv3.lt paklausė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, ką tokiu atveju daryti dirbantiems tėvams, kokios jų socialinės garantijos, kokio amžiaus vaikus galima palikti vienus namuose.

Ministerija informavo, kad nusprendus neleisti vaiko į mokyklą ar darželį, jaunesni nei 6 metų vaikai arba vaikai su negalia be objektyvios būtinybės neturėtų būti paliekami vieni, juos turėtų prižiūrėti arba suaugusieji, arba vyresni nei 14 metų paaugliai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai reiškia, kad mokinukai jau galėtų pabūti vieni namuose, o darželinukams reiktų priežiūros“, – rašoma ministerijos atsiųstame komentare.

REKLAMA

Jeigu darbuotojams tektų prižiūrėti vaiką namuose, tuomet galimi keli variantai, kaip jie galėtų elgtis.

Pirma, vienas iš tėvų arba vienintelis iš tėvų gali prašyti darbdavio galimybės dirbti nuotoliniu būdu.

„Jeigu darbdavys neįrodo, kad nuotolinis darbas sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu ne mažiau kaip 1/5 viso darbo laiko, kai to pareikalauja nėščia, neseniai pagimdžiusi ar krūtimi maitinanti darbuotoja, taip pat – darbuotojai, auginantys vaiką iki 3 m., ar vieni auginantys vaiką iki 14 m. arba neįgalų vaiką iki 18 m.“ – aiškina ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas galimas variantas – vienam iš tėvų pasiimti kasmetines mokamas arba nemokamas atostogas. Tiesa, jeigu žmogus pasiima nemokamas atostogas, jam ne tik nemokami atostoginiai, bet ir sustabdomas socialinio draudimo stažas.

Kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo ne ilgiau nei 14-ai kalendorinių dienų. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Galiausia, kaip siūlo ministerija, vaiku gali pasirūpinti kiti tėvų parinkti asmenys: seneliai, vyresni broliai ar seserys ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemokamų atostogų metu socialinio draudimo įmokos už asmenį nėra mokamos, tačiau beveik visais atvejais stažas skaičiuojamas iš ilgesnio laikotarpio, todėl praradimų esą nėra.

Kaip nurodo ministerija, aktualiausia čia yra privalomas sveikatos draudimas ir ligos išmokos. Jei asmuo bent dieną per mėnesį dirbo, jis bus draustas sveikatos draudimu, todėl sveikatos įstaigų paslaugos bus nemokamos. Bet jeigu būdamas nemokamose atostogose asmuo susirgtų, ligos išmokos jis negautų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų