REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Apytiksliai prieš 30 metų pasaulyje pasirodę pirmieji miesto visureigiai pavergė amerikiečių širdis. Palaipsniui ši tendencija pasiekė ir Europą, tad šiandien miesto visureigiai yra beprotiškai populiarūs visame pasaulyje. Šios transporto priemonės puikiai atrodo, turi šiek tiek padidintą pravažumą ir, dėka aukštos keleivių pozicijos, dažniausiai yra kiek saugesnės nei įprasti automobiliai. Tačiau tokioms sunkioms ir didelėms transporto priemonėms, kaip ir tradiciniams visureigiams, yra reikalingos specialios žieminės padangos. Šįkart pasiaiškinsime, kuo jos ypatingos, kaip jas išsirinkti ir kokios padangos tinkamiausios lietuviškai žiemai.

Apytiksliai prieš 30 metų pasaulyje pasirodę pirmieji miesto visureigiai pavergė amerikiečių širdis. Palaipsniui ši tendencija pasiekė ir Europą, tad šiandien miesto visureigiai yra beprotiškai populiarūs visame pasaulyje. Šios transporto priemonės puikiai atrodo, turi šiek tiek padidintą pravažumą ir, dėka aukštos keleivių pozicijos, dažniausiai yra kiek saugesnės nei įprasti automobiliai. Tačiau tokioms sunkioms ir didelėms transporto priemonėms, kaip ir tradiciniams visureigiams, yra reikalingos specialios žieminės padangos. Šįkart pasiaiškinsime, kuo jos ypatingos, kaip jas išsirinkti ir kokios padangos tinkamiausios lietuviškai žiemai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo skiriasi automobilių ir miesto visureigių padangos?

Dėl sparčiai augančių vairuotojų poreikių automobilių ir miesto visureigių padangos darosi vis panašesnės. Nors įprasta, kad miesto visureigiai turi aukštesnio profilio padangas padidintam pravažumui, kai kurie naujausi modeliai siūlomi su milžiniškais ratais ir žemo profilio padangomis. Pavyzdžiui, naujoji Audi Q8 siūloma su įvairių matmenų padangomis, tarp kurių yra ir 285/35 R23 – tai yra labai plačios ir labai žemos padangos. Visai kaip sportinių automobilių!

REKLAMA

Vis dėlto, pagrindiniai skirtumai nėra matomi plika akimi. Visureigių padangos turi būti tvirtesnės, atlaikyti didesnį svorį ir prisitaikyti prie kiek kitaip veikiančios važiuoklės. Na, o jeigu kalbant apie tikrus, bekelei skirtus visureigius, tada mažiau dėmesio skiriama komfortui ir labiau susitelkiama į galimybę įveikti visus kelius bet kokiomis oro sąlygomis.

Kaip išsirinkti miesto visureigio žiemines padangas?

Vieni miesto visureigius perka tiesiog norimam įvaizdžiui pasiekti, kitiems patogu sėdėti aukščiau arba tiesiog reikalingas šiek tiek padidintas pravažumas. Taigi, padangas dažniausiai reikia rinktis pagal tai, kur važiuojate.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai važinėjantiems asfaltu

Jeigu šią transporto priemonę pasirinkote dėl išvaizdos, talpos arba komforto, tada turbūt dažniausiai keliaujate asfaltuotais keliais. Tokiu atveju galite rinktis ir žemo profilio padangas su labiau vientisu protektoriumi. Geros miesto visureigio padangos privalo turėti storą kraštinę protektoriaus dalį, kadangi visureigiai važiuojant kilnojasi aukštyn didesne eiga ir prastai suprojektuotos padangos gali netolygiai nusidėvėti. Protektoriaus tolygumas svarbus ir tam, kad keliamas triukšmas būtų kuo mažesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Važinėjant įvairiais keliais

Jeigu norite pilnai išnaudoti padidintą pravažumą, tada teks rinktis padangas grubesniu protektoriumi – puikus sukibimas ant purvo, smėlio, sniego, tačiau keliamas triukšmas tikrai bus didesnis, o dėl agresyvaus protektoriaus rašto jis nusidėvės greičiau. Todėl grubias žiemines padangas rekomenduojame rinktis tik tada, kai jų tikrai reikia.

Sportinės

Na, o jeigu visureigio pravažumas jums nereikalingas ir labiau domina smagiausios vairavimo galimybės ant asfalto, rinkitės sportines padangas. Tai padangos, apie kurias kalbėjome minint Audi Q8. Tokios padangos yra žemo profilio, plačios, o protektoriaus dizainas sukurtas atsižvelgiant į maksimalias galimybes važiuojant asfaltu. Tokios padangos yra brangios, ganėtinai greitai nusidėvi, tačiau užtikrins geriausią sukibimą važiuojant, stabdant, sukant tiek ant sauso, tiek ant šlapio asfalto.

REKLAMA

Padangos bekelės visureigiams

Kai ieškoma padangų „tikriems visureigiams“, tada mažiau dėmesio kreipiama į triukšmą, komfortą, vairavimo savybes ir labiausiai susitelkiama į pravažumą. Tokios padangos turi savų pliusų ir minusų.

Tokio tipo padangos yra didelės. Kuo jos didesnės, tuo sunkiau „įklimsta“ sniege ar purve. Didelės padangos ne tik gerai atrodo, bet ir pakelia visą visureigį. Ir atsiminkite, kad aukštesni amortizatoriai pakelia tik kėbulą, o jeigu norite pakelti aukščiau visą visureigį, tada aukštesnės padangos yra vienintelė išeitis. Galų gale, kuo padanga didesnė, platesnė, tuo ji sunkiau „nuskęs“ purve bei sniege.

REKLAMA

Tačiau tokios padangos yra brangios, labai triukšmingos važiuojant asfaltu ir dėvisi itin greitai. Kuo padangos geriau tinka bekelei, tuo jos prastesnės važiuojant asfaltu.

Kiek svarbus yra padangų gamintojas?

Dažniausiai padangų gamintojas yra puikus kokybės indikatorius. Savaime suprantama, kad, pavyzdžiui Michelin, Toyo arba Goodyear visada gamina puikias padangas ir žino, kaip tai daryti. Tačiau jeigu sumokėsite už padangas didelius pinigus, tai nereiškia, kad jos pranoks ar bent jau patenkins jūsų lūkesčius.

Pavyzdžiui, lenktynių trasose naudojamos padangos yra be galo brangios ir itin minkštos. Jos puikiai sukimba su kelio paviršiumi, tačiau vos po kelių ratų reikia jas keisti dėl nusidėvėjimo. Tad savaime suprantama, kad tai yra be galo prastas pasirinkimas kasdieniam naudojimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokybė nėra svarbi, jeigu padangas perkate bekelei. Tam reikalingos tiesiog tvirtos padangos su grubiu protektoriumi. Tiek ant sniego, tiek ant purvo jos nėra stipriai dėvimos, todėl svarbiausia jų tik nepradurti.

Kokybė labai svarbi, jeigu norite padangų važinėjimui asfaltu. Autostradoje leistinas greitis žiemą siekia 110 km/h, o vasarą 130 km/h. Važiuojant tokiu greičiu, padangos gana stipriai įkaista, todėl atkreipkite dėmesį į padangos atsparumą aukštai temperatūrai bei greičio indeksą.

Visureigių padangos ir taip ganėtinai brangios, todėl neskubėkite pirkti paties brangiausio modelio – galbūt jums jis bus dar prastesnis nei vidutinės klasės padangos!

REKLAMA

Ar Lietuvoje reikalingos žieminės padangos?

„Lietuviška žiema“ jau seniai yra praradusi savo tikrąją reikšmę. Dar prieš nepilną dešimtmetį reikėdavo keltis anksti ryte, kad būtų galima nusikasti kiemo įvažiavimą, nes iki kelių pridrėbtas sniegas tikrai neleis išvažiuoti. Šiais laikais tokių žiemų sulaukiame vis rečiau ir Kalėdos bei Naujieji metai be sniego jau yra įprastas reginys. Taigi, kyla klausimas, ar žieminės padangos tikrai dar reikalingos? Gal rinktis sezonines?

Pradėkime nuo tikrai neaktualaus pasirinkimo – dygliuotų padangų. Dygliuotos padangos skirtos ledo ir suspausto sniego įveikimui, bet jeigu per visus su ledu ant kelio susiduriame tik nepilną savaitę, tada dyglių keliamas triukšmas ir prastos valdymo savybės ant asfalto nėra verti tų kelių dienų. Žinoma, jeigu gyvenate kaime ir norite būti pasiruošę visiems atvejams, tada galima turėti jau sumontuotą dygliuotų padangų komplektą. Tokiu atveju, kurį nors rytą pamatę storą sniego sluoksnį lauke, galėsite per valandėlę tiesiog pasikeisti ratus.

REKLAMA

Žieminės padangos vis dar yra vertos jūsų dėmesio. Nors didžiąją dalį žiemos važinėjame asfaltu ir sniego niekur nematome, tereikia vieno šalto ir snieguoto ryto ir gatvėse pasipila įvairiausių lygių avarijos. Taigi, geriau pasiruošti nei paskui gailėtis.

Bet tai nereiškia, kad sezoninės (M+S) padangos nėra reikalingos. Užsidėkite jas ir visus metus važinėkite be rūpesčių, na, o jeigu kažkurį rytą susidursite su sniegu arba ledu, tiesiog būkite atsargesni arba tą rytą pasinaudokite viešojo transporto paslaugomis.

Žieminės padangos internetu

Padangų pirkimas internete yra patogesnis nei bet kur kitur. Internetinėse padangų parduotuvėse dažniausiai siūlomas didelis prekių pasirinkimas, o kadangi internetinių parduotuvių išlaidos yra gerokai mažesnės, prekių kainos atitinkamai yra patrauklesnės. Siūlome apsilankyti internetinėje parduotuvėje Padangos1.lt – tai puiki vieta išsirinkti naujus ratlankius bei įvairiausių rūšių padangas patraukliomis kainomis. Negana to, jums nereikės rūpintis transportavimu, kadangi prekės į jūsų pasirinktą vietą pristatomos nemokamai! Taigi, apsilankykite jau dabar ir vos per kelias minutes išsirinksite naujas padangas savo visureigiui arba automobiliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų