REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikrų šalčių šį rudenį Lietuvoje dar nebuvo, bet ir be jų sprogus vamzdžiui Vilniaus centre esančiame daugiabutyje, gyventojai ir įmonės gali savaitėmis likti be šildymo. Dar daugiau, atvažiavę taisyti gedimo darbininkai viską patvarkė taip, kad neliko ir vandens. Tarnybos teisinasi, esą darbai užtruko dėl to, kad sostinės Senamiestis yra saugoma vertybė, kad laukė leidimų, archeologų ir kad buvo tamsu.

Tikrų šalčių šį rudenį Lietuvoje dar nebuvo, bet ir be jų sprogus vamzdžiui Vilniaus centre esančiame daugiabutyje, gyventojai ir įmonės gali savaitėmis likti be šildymo. Dar daugiau, atvažiavę taisyti gedimo darbininkai viską patvarkė taip, kad neliko ir vandens. Tarnybos teisinasi, esą darbai užtruko dėl to, kad sostinės Senamiestis yra saugoma vertybė, kad laukė leidimų, archeologų ir kad buvo tamsu.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja Dalia (vardas ir pavardė redakcijai žinoma). Ji piktinosi, kaip įvykus avarijai reaguoja atsakingos tarnybos.

Pasak skaitytojos, dar spalio 31 d. adresu Labdarių g. 3 esančiame name nustojo veikti šildymas.

„Ant durų radome raštelius – sprogo vamzdžiai. Namai įšalo, temperatūra namuose nebesiskyrė nuo lauko. Kiekvieną rytą prabusdavome su viltimi – galbūt šiandien jau tvarkys? Deja... Kitą darbo savaitę radome raštelį, kad darbai bus pradėti lapkričio 8 d.

Septynios dienos be šildymo buvo tragiškos, trys megztiniai su chalatu ant viršaus ir dvejos vilnonės kojinės būnant namuose tapo norma“, – pasakojo vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, tai, kas įvyko penktadienį, lapkričio 8 d., vargiai pavadinsi tikru darbu:

„9 val. ryte susirinko vyrų grupelė, kuri lėtais veiksmais pradėjo ruoštis. Grįžusi pietauti 14 val. pro langą stebėjau, kaip jie, iškasę gilią duobę, viską aptveria tvora ir išvažiuoja darbų nebaigę, ir vėl paliekantys mus šalti dar visam savaitgaliui.

REKLAMA

Susisiekus su informaciniame lapelyje nurodytu atsakingu asmeniu jokios informacijos nebuvo gauta, nes atsiliepė visai kitas asmuo, kuris teigė, kad nieko nežino, gali tik apgailestauti ir informuos kitus atsakingus darbuotojus dėl mūsų kreipimosi.

Tai yra absoliutus tyčiojimasis iš gyventojų su tokiu vangumu, paliekant gyventi tokiame šaltyje“, – piktinosi pašnekovė.

Anot jos, situacija savaitgalį buvo dar pablogėjusi, nes šeštadienį ryte visiškai nustojo bėgti vanduo:

„Iš pradžių nelabai jaudinomės, plius pamatėme pro langą, kad kaimynės iškvietė avarinę tarnybą. Bet po to praėjus dar porai valandų neatsiradus vandeniui sunerimom ir nuėjom paklausti kaimynės, kas nutiko.

REKLAMA
REKLAMA

Tai ji papasakojo, kad atvykusi avarinė tarnyba pasakė, jog tvarkyti čia jie nieko negali, nes penktadienį darbininkai betvarkydami šilumos tinklus nukirto vandens vamzdį!“

Dalia sakė po to skambinusi net į policiją, nes ką gi daryti, juk neįmanoma gyventi be vandens, o ta įmonė, tvarkanti šilumos tinklus, savaitgaliais nedirba. Tik vargais ne galais šeštadienį vakare jau sutemus pavyko prisikviesti „Vilniaus vandenų“ atstovus, kurie tą naują problemą išsprendė.

„Bet šiluma vis tiek vis dar neatsirado. Pirmadienį anksti ryte atvykę darbininkai padirbo, dabar vėl sustojo, nieko nebedaro dvi valandas. Žodžiu, „atsipūtę“. Kai tuo metu pas mus namie lauko temperatūra jau berods vienuolikta para“, – tarnybų požiūriu stebėjosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukė, kol galės archeologas?

Skelbimus apie gedimą gyventojams iškabino bendrovė „Senamiesčio ūkis“. Ji priklauso įmonių grupei „Civinity“. Šios atstovė žiniasklaidai Jolanta Venskutė portalui persiuntė techninės priežiūros paslaugų įmonės „Pastatų meistrai“ Vilniaus regiono vadovo Romas Šmigelsko komentarą.

„Senamiestyje po žeme įvykusių avarijų šalinimas yra stipriai reglamentuojamas valstybės, nes, kaip žinia, teritorija yra UNESCO paveldas. Kad ir kaip norėtume skubos tvarka likviduoti avarijas, privalome laikytis formalių reikalavimų ir tai visada darome. Kitu atveju rizikuotume savivaldybės ir kultūros paveldo institucijų sankcijomis“, – komentavo vadovas.

REKLAMA

Anot jo, pranešimas apie įvykusią avariją šilumos tinkluose buvo gautas lapkričio 4 d., pirmadienį vakare. Kitą rytą buvo užsakyta avarijos lokalizavimo (tikslios gedimo vietos nustatymo) paslauga, kurią teikia „Vilniaus šilumos tinklai“.

„Įmonės specialistai gedimo vietą nustatė trečiadienį, todėl tą pačią dieną nedelsdami kreipėmės į Vilniaus miesto savivaldybę dėl leidimo kasybos darbams konkrečioje vietoje.

Kaip minėjome, avarijų po žeme šalinimo darbai Senamiestyje yra stipriai reglamentuoti. Tai reiškia, kad visais atvejais turime gauti leidimą atkasti vamzdžius. Kasybos darbus taip pat privalo stebėti archeologas“, – paaiškino R. Šmigelskas.

REKLAMA

Jo teigimu, archeologas kartu su avariją šalinančia mūsų komanda dirbti galėjo tik penktadienį (lapkričio 8 d.).

„Tą pačią dieną atkasus trūkusio šildymo vamzdyno vietą įvertinome, kad šviesiu paros metu suremontuoti vamzdyno jau nepavyks, kadangi avarijos mastas didelis, reikalingos netipinio diametro medžiagos. Šiandien, pirmadienį, avarija pašalinta ir šilumos tiekimas namui atstatytas“, – tikino regiono vadovas.

Jis teigė suprantantis gyventojus ir apgailestaujantis, kad avarija sukėlė nepatogumų. Juolab kad dėl stipraus lietaus savaitgalį stichija padarė papildomos žalos – trūko ir šalia esantis šalto vandens tiekimo vamzdis. Pašnekovas taip pat dėkojo „Vilniaus vandenims“, kurie operatyviai sutiko bendradarbiauti ir avariją greitai pašalino.

„Norime priminti Senamiestyje gyvenantiems klientams, kad avarijų šalinimo darbai, kai jie atliekami po žeme, įprastai trunka ilgiau dėl privalomo jų derinimo su institucijomis. Senamiesčio teritorijoje inžineriniai tinklai yra netipiniai, dėl senos statybos jų istorinių brėžinių nelikę. Dėl to dažnai užtrunka ir tikslios avarijos vietos nustatymas“, – paaiškino R. Šmigelskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų