REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėja gali sunaikinti JAV elektros tinklus ir maisto tiekimą, bei išnaikinti iki 90 proc. šios šalies populiacijos elektromagnetinių impulsų (EMP) atakos metu, ekspertai perspėjo JAV Kongresą.

Šiaurės Korėja gali sunaikinti JAV elektros tinklus ir maisto tiekimą, bei išnaikinti iki 90 proc. šios šalies populiacijos elektromagnetinių impulsų (EMP) atakos metu, ekspertai perspėjo JAV Kongresą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EMP, kovinėmis galvutėmis iškelta virš Žemės atmosferos, paskleistų stiprius ir nematomus elektromagnetinių impulsų pliūpsnius, kurie galėtų sugadinti visą žemyno elektros energijos tiekimo grandinę, telefono ir interneto linijas.

REKLAMA

Elektromagnetinių impulsų užtaisas galėtų „padengti“ šimtus ar net tūkstančius kilometrų, toks išpuolis nereikalauja preciziško taiklumo, kaip, pavyzdžiui, tarpkontinentinei balistinei raketai, teigiama ataskaitoje pavadintoje „Šiaurės Korėjos branduolinis EMP puolimas: Egzistencinė grėsmė“.

EMP smūgis galėtų sugriauti ne tik visą JAV elektros tiekimo sistemą, interneto bei telefonų linijas, šiuo metu aptarnaujančias 320 mln. gyventojų. Skrydžių kontrolės elektroninės sistemos taip pat būtų sunaikintos, skelbia „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA

„Orlaiviai pradėtų kristi nužudydami daugelį iš 500 tūkst. žmonių, skraidančių virš Šiaurės Amerikos bet kurią akimirką“, – pareiškė buvęs CŽV analitikas Peteris Vincentas Pry’us, kuris ir yra vienas iš šio tyrimo autorių, rašoma „Forbes“.

Jis pridūrė, kad šalies maisto atsargos būtų užkrėstos radiacija, o tai reikštų jog 90 proc. populiacijos žūtų per pirmuosius metus.

Ekspertai abejoja Šiaurės Korėjos galimybėmis

Daugelis kitų ekspertų, teigiama leidinyje, suabejojo Šiaurės Korėjos galimybėmis įgyvendinti EMP puolimą. Prognozuojamas aukų masiškumas „neatrodo pagrįstas šiuo metu“, – leidiniui „Forbes“ pasakojo Kalifornijos jūreivystės aukštosios mokyklos nacionalinio saugumo klausimų profesorius Clay’us Moltzas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas ekspertas, analitikas Jeffrey Lewisas, skiriantis išskirtinį dėmesį Šiaurės Korėjos propaganda ir Pchenjano branduolinei programai, paklaustas, ar galėtų ši atsiskyrusi valstybė įvykdyti tokio masto išpuolį tik nusijuokė, rašoma „Business Insider“.

Praėjusį mėnesį JAV gynybos departamentas taip pat atmetė V. Pry’aus pasiūlytą EMP puolimo atrėmimo iniciatyvą.

Pats idėjos autorius perspėjo, kad prieš tai jau pasitaikė „didelio masto žvalgybos klaidos“ vertinant Pchenjano tolimojo nuotolio raketų technologijų galimybes, o valstybė turėtų rimčiau žiūrėti į šiuos dalykus.

REKLAMA

„Po masyvaus žvalgybos apsižiūrėjimo vertinant Šiaurės Korėjos tolimojo nuotolio raketų galimybes, jų branduolinio ginklo galvučių skaičių, jų pačių dydį, ir galimybes sukurti vandenilinę bombą, didžiausios Šiaurės Korėjos – branduolinės EMP atakos – grėsmė JAV išlieka neįvertinta“, – teigiama eksperto ataskaitoje.

Pasak ataskaitos autoriaus, EMP ataka prieš JAV gali būti įvykdyta „paleidus trumpojo nuotolio raketą iš krovininio ar povandeninio laivo arba iškėlus užtaisą į 30 kilometrų aukštį balionu, – rašoma V. Pry’aus ataskaitoje. – Arba EMP išpuolis gali būti įvykdytas iš Šiaurės Korėjos palydovo jau dabar“.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja paskelbė gaminanti vandenilinę bombą, kuri galėtų būti paleista tarpkontinentine balistine raketa, ir taip pradėti EMP išpuolį.

Pirmadienį Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera kolegoms iš JAV ir Pietų Korėjos pareiškė, kad Šiaurės Korėjos grėsmė „pasiekė beprecedentį, kritinį ir neišvengiamą lygį“, praneša „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų