REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daužė veidu į asfaltą, visas kūnas nusėtas mėlynėmis – jaunas baltarusis, susidūręs su savo šalies milicijos žiaurumu, teisėsaugoje užtarimo sulaukti nesitiki. Jam buvo pasakyta, kad „vargu ar yra prasmės kreiptis“.

Daužė veidu į asfaltą, visas kūnas nusėtas mėlynėmis – jaunas baltarusis, susidūręs su savo šalies milicijos žiaurumu, teisėsaugoje užtarimo sulaukti nesitiki. Jam buvo pasakyta, kad „vargu ar yra prasmės kreiptis“.

REKLAMA

24-erių IT specialistas Aleksejus rugpjūčio 11-ąją buvo neteisėtai sulaikytas viename iš Minsko rajonų. 21 val. eidamas su broliu pro „Europa“ viešbutį jis susidūrė su civiliais drabužiais apsirengusiais vyrais, kurie pareikalavo „praeiti kartu“, rašoma „Belsat“. 

Broliai nesipriešino, nors į prašymą prisistatyti smogikai niekaip nereagavo. Vėliau pribėgo du asmenys su veidus dengiančiomis kaukėmis, užlaužė rankas ir sugrūdo jaunus vyrus į paprastą autobusą. 

Sulaikytieji buvo suguldyti veidais ant grindų, Aleksejų pradėjo stipriai mušti. Klausė, kiek ir kas jam moka pinigų. Jo kuprinėje rado tvarsčių, antiseptiko ir vandens butelį. Pareigūnai, tikriausiai, pamanė, kad jaunas vyras rengėsi gaminti Molotovo kokteilį.

REKLAMA
REKLAMA

„Pradėjo rėkti, kad aš esu padegėjas, traiškyti galvą kojomis, kelis žmones pradėjo daužyti lazdomis. Po to aš išgirdau, kaip vienas iš jų sako: !*Į%, vyrai, čia paprasčiausias antiseptikas. Jie kelioms akimirkoms nusiramino, o tuomet ir sako: och, kale, sugalvojai fašistus gydyti – ir pradėjo iš naujo daužyti“. 

REKLAMA

Pareigūnams pavyko pasižiūrėti į jauno vyro telefoną. Pamatę žinutę apie atlygį už darbą jie nusprendė, kad vyras yra „neramumų koordinatorius“ ir pradėjo dar stipriau mušti. 

Po to į autobusą buvo atvesti nauji sulaikytieji, kuriuos guldė tiesiog ant anksčiau atvestų vyrų. 

Tardymo izoliatoriaus kieme vyrus parklupdė ant kelių, veidu į asfaltą. „Tardymas“ prasidėjo čia pat, smogikai tiesiog tyčiojosi iš sulaikytųjų, uždavinėdami formalius klausimus ir čia pat žiauriai mušdami, už jų nuomone netikslų atsakymą. Aleksandras sakė, kad jį keturissyk čiupo už plaukų ir trenkė veidu į grindinį, kol jis „įtiko“ atsakymu apie savo darbovietę.

REKLAMA
REKLAMA

Atvedus sulaikytuosius į patalpą, Aleksandras paprašė užfiksuoti sumušimus, tačiau jam visą laiką buvo atsakoma: pamiršk, nusiramink, nekelk bangų ir pan. 

Parą praleidus tardymo izoliatoriaus rūsy, vyrai buvo pervežti į kitą laikino sulaikymo vietą. Ten 90 žmonių buvo sutalpinta į 5 ant 5 metro pasivaikščiojimų kiemelį po atviru dangumi. Tą dieną apie 20 žmonių buvo iš ten išvežta.

„Kai kuriuos tiesiog išsikvietė, kai ką „greitoji“ pasiėmė. Pavyzdžiui, vieno vyruko net veido nesimatė. Jam buvo sulaužyta nosis, sudaužyta lūpa. Jį, kuomet sulaikė, tai tiesiog nuo kojų numušė ir veidų į asfaltą sumūrijo, tai jį pasiėmė „greitoji“. Reikia pridurti, kad nelabai noriai „greitosioms“ žmones atidavinėjo. Jie turėjo savo mediką, kuris labai jau atsainiai viską vertino, sakydavo: išgyvens, nepergyvenkit. Aš irgi prašiau „greitosios“, man jokios pagalbos nesuteikė, pareiškė: viskas su tavimi tvarkoje, gyvensi“, – „Belsat“ pasakojo nukentėjęs nuo milicijos savivalės vyras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras pasakojo, kad tardymo įstaigose jų niekas nemaitino. „Davė iš pradžių vieną duonos gabalą ir antrą parą dar vieną. Tai yra gabalai po 20-30 g duonos. Dar nešė kažkokį kotletą, bet jis buvo paprasčiausiai siaubingas, iš kažkokių kaulų. Gerti nedavė. Pirmą sykį vandens davė 2-3 nakties. Į tualetą neleido. Vietoje tualeto mums numesdavo kibirą su žodžiais: čia ir vaikščiokite, gyvuliai. Naktį mus nuvedė į tualetą po vieną“, – savo sulaikymo įspūdžius pasakojo IT bendrovėje dirbantis baltarusis. 

Vyro teigimu, patalpose ką nors nuolat mušė. Buvo girdėti, kaip vieną iš jaunuolių daužė keli milicininkai, tiesiog prie tardymo izoliatoriaus kameros durų, ir šaukė jam: tu visą gyvenimą prisimins, kas tai yra OMON.

REKLAMA

„Kokius 8 sykius jį privertė šaukti „aš myliu OMON“, kol jis, galų gale, labai garsiai nepradėjo šaukti“, – cituojamas liudininkas. 

Brolius paleido rugpjūčio 13-osios naktį. Jokių kaltinimų, šaukimų į teismą nepateikė. Kitą dieną Aleksandrui atidavė asmeninius daiktus, o jis pats nuvyko į ligoninę. Dar tą pačią dieną su juo susisiekė tyrėjas ir paprašė ateiti duoti parodymus, kurie užtruko 2,5 val.

Vyrui Tyrimų komitete buvo sakoma, kad „taip elgtis nėra normalu, tai teisės pažeidimas“ ir surašė protokolą dėl neteisėto sulaikymo ir sumušimų. Tačiau netrukus pridūrė: „Mes ir patys nežinome, ar tai turi kokią nors prasmę, tačiau tikimės, kad ne veltui dirbam“. 

REKLAMA

Per protestų mėnesį Baltarusijoje buvo sulaikyta daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Keli tūkstančiai kreipėsi į Tyrimų komitetą dėl neteisėtų VRM struktūrų atstovų veiksmų. Tyrimų komitetas per šį laikotarpį neiškėlė nė vienos bylos, remiantis šiais pareiškimais, pažymima „Belsat“.

A. Lukašenkos pajėgos perėmė jo buvusio kolegos Ukrainoje V. Janukovyčiaus veiklos metodus ir ėmėsi masinio taikių protesto akcijų dalyvių sulaikymo. Žmonės tiesiog iš gatvės yra grūdami į automobilius tamsintais stiklais, vietoje pareigūnų – smurtaujantys kaukėti smogikai be skiriamųjų ženklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų